William Nygaard: En lettelse om han sa fra seg prisen

(Dagbladet:) Den internasjonale Ibsenprisen, som deles ut på Nationaltheatret søndag, er verdens største teaterpris. Men aldri har den vært så omdiskutert som i år, når den skal gå til den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke.

Handke er kjent for å ha holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic, og kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne.

William Nygaard, styreleder i Norsk PEN og tidligere forlagssjef i Aschehoug, mener valget av prisvinner beror på et samlet dårlig skjønn, og kan karakteriseres som en skandale.

- Vurderingene er ikke enkle, men for å forenkle: Peter Handke er en meget etablert og kjent forfatter, som bruker sin stemme til å fremme og forsvare Slobodan Milosevics regime og det det har stått for av åpenbar etnisk rensing, vold og hat, sier Nygaard til Dagbladet.

- Det spiller i denne sammenheng ingen rolle at vold og overgrep forekom på begge sider.

- Bør ikke hedres

Han understreker at han uttaler seg som privatperson, ikke på vegne av Norsk PEN.

- Etter min mening er Handkes uttalelser langt utenfor ytringsfrihetens grenser, sier Nygaard. 

- Er det  mulig å se Handkes kunst adskilt fra hans politiske holdninger?

- Jeg mener det er naivt. Her spiller den kjente kunstneren en rolle politisk. Her misbrukes hans rolle som kjent kulturpersonlighet, sier Nygaard, som likevel mener dette er en viktig debatt.

- Kunsten er fri, og forfatterens frie ytringsspenn er grunnlaget for hans kunst. Men voldspropaganda fra en kulturpersonlighet gjør at denne forfatteren ikke bør hedres, sier Nygaard.

- Mener du Handke bør frasi seg prisen?

- Ja, det ville vært en lettelse hvis han ville si fra seg prisen, sier Nygaard.

- Naivt av juryen

Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap og menneskerettighetsekspert, kaller tildelingen en skandale uten like.

- Å gi ham Ibsenprisen ville være som å gi Immanuel Kant-prisen til Goebbels. Det er totalt naivt av juryen hvis de ikke tror en slik vurdering vil bli brukt i Serbia. Det er ekstremt uheldig nå som de prøver å gjøre seg lekre for EU, sier Hagtvet.

Det bosniske miljøet har varslet at det er planlagt en protest når Handke mottar prisen på søndag.

- Da er jeg dessverre ikke i Norge, men hvis jeg var her ville jeg deltatt i en aksjon under verdige former, sier Hagtvet til Dagbladet.

Dermed kommer han heller ikke, selv om han varslet det under et seminar på Litteraturhuset denne uka, til å lenke seg fast foran Nationaltheatret før søndagens premiere på Handkes stykke «Immer noch Sturm». Men han håper fortsatt på at Handke vil frasi seg prisen.

- Jeg foreslår at han oppfordres til å gi prisen til ofrene for Srebrenicamassakren.

Oppjustert beredsskap

Ibsenprisen, som ble opprettet av den norske stat, er på 2,5 millioner kroner, og vinneren velges av en internasjonal jury. Juryleder Per Boye Hansen gleder seg til utdelingen.

- Jeg ser med glede frem til å møte Peter Handke i Oslo i morgen, jeg gleder meg til å se forestillingen «Immer noch Sturm» igjen på søndag og ser frem seminaret i Skien på mandag, der flere Handke-eksperter vil belyse hans forfatterskap, skriver han i en e-post til Dagbladet, og legger til at han går ut i fra at folk vil oppføre seg ordentlig.

Kommunikasjonssjef for Nationaltheatret, Ida Halvorsen, forteller at de allerede har oppjustert beredsskapen på grunn av de mange VIP-gjestene som kommer til Ibsenfestivalen.

- Politiet mener det ikke er grunnlag for ekstra beredsskap utover det, sier hun.

- Nødvendig debatt

- Jeg opplever at å gi prisen til Handke har vært en svært riktig og viktig tildeling. Men debatten som nå blir ført, synes å være nødvendig. Flere nyanser er kommet fram, Handke blir lest grundigere av flere. Det holder ikke å si at Handke var til stede i Milosevics begravelse, ergo er Handke en som gir sin støtte til en massemorder, sier Per Boye Hansen.

- Ble Handkes uttalelser om Balkan-konflikten diskutert av juryen?

- Spørsmålet ble reist, men det var stor konsens rundt at dette ikke var problematisk for å gi ham teaterprisen. Men vi var ikke forberedt på at Handke-debatten skulle blusse opp igjen her i Norge, med den temperaturen den har fått.  

Forbauset over temperaturen

- Hvordan har jurymedlemmene reagert på debatten etter at prisvinneren ble offentliggjort?

- De tilbakemeldingen jeg har fått, er at jurymedlemmene er forbauset over temperaturen på debatten, ettersom dette er en debatt som har pågått i mange år og der argumentene burde være kjent. Den demoniseringen av Handke som enkelte kritikere nå bedriver, stiller de seg fremmed overfor.

Juryen har fått kritikk for ikke å ha villet forsvare sin beslutning på Handke-seminaret på Litteraturhuset i Oslo sist onsdag. Boye Hansen svarer ved å peke på at juryen består av sju personer.

- Jeg ber om forståelse for at en jury er en jury som samlet kommer frem til en beslutning. Den har vi gitt en detaljert begrunnelse for. Og når vi blir konfrontert ned kritikken, sier vi samlet: Handke har sin fulle rett til å si det han har sagt, til å gjøre det han har gjort. Det er umulig å gå i detalj på vegne av sju medlemmer, utover å gi uttrykk for det vi er blitt enige om. Jeg synes ikke det burde være så vanskelig å forstå, sier han.

Støtte fra Knausgård

De har ikke bare møtt kritikk, flere norske forfattere har også rykket ut og forsvart årets tildeling.

Deriblant Karl Ove Knausgård, som i et intervju med Morgenbladet i går kalte premissene i debatten «helt forskrudde». Knausgård utgir Handkes bøker gjennom sitt eget forlag Pelikanen.

- Jeg mener han er en klar nobelpriskandidat. Man kontroversen rundt ham gjør nok at de tenker seg om to ganger før de gir ham den, sa han i et intervju med Dagbladet 20. mars i år, da årets Ibsenprisvinner ble offentliggjort.

Friday, September 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments