- Vi tror Tyrkia vil la IS knuse kurderne, for så å ta over byen selv

GAZIANTEP (Dagbladet): – Vi står bak et høydedrag, på den andre siden er grenseovergangen til Kobani. Bak oss står 20 tyrkiske tanks oppstilt, vi ser røyk fra branner, hører skyting fra AK-47-gevær og kraftige drønn. Over oss flyr koalisjonsflyene.

Dette forteller Rødt-politiker Erling Folkvord til Dagbladet. Sammen med partikollega Svein Olsen har han den siste uka oppholdt seg i den sørlige kurdiske delen av Tyrkia, og var i dag på den tredje turen til grensa mot Syria.

På den andre siden pågår kraftige kamper mellom Den islamske stat (IS) og kurdiske styrker, hovedsakelig fra militsen Folkets forsvarsenheter (YPG). Mye tyder på at IS er i ferd med å vinne kampen; i ettermiddag ble det meldt at kurdernes hovedkvarter er falt.

Får ikke kjempe

Hovedformålet med Rødt-politikernes tur er å støtte kurderne, og de har hatt flere møter med ledere fra det kurdiske samfunnet; mange er frustrert fordi de ikke får lov til å dra over grensa og delta i kampene, slik det forbudte kurdiske arbeiderpartiet (PKK) har oppfordret til, og ryktene om en tyrkisk konspirasjon florerer.

Mange mener Tyrkia, som har den nest største hæren i Nato, ikke ville hatt noen vanskeligheter med å nedkjempe IS, hadde de gått over grensa – en løsning den tyrkiske utenriksministeren i går avviste som urealistisk. Isteden står de altså på sin side og observerer.

Siden i fjor høst har kurderne i Nord-Syria i praksis hatt sin egen selvstyrte region, Rojava. De lokale innbyggerne Folkvord og Olsen har snakket med, mener regionen oppfattes som en trussel av Tyrkia, som i årtier har hatt en blodig indre konflikt med det kurdiske mindretallet i landet.

– Folk her har oppfatningen at tyrkerne venter til IS har nedkjempet kurderne, for så å gå inn tungt og massivt og beseire IS. Målet er å knuse det kurdiske demokratiet i Nord-Syria, for så å proklamere området som tyrkisk, sier Folkvord.

– Stiller dere dere bak den oppfatningen?

– Vi finner det sannsynlig at Tyrkia har en slik strategi. Om (president Recep Tayyp Erdogan) lykkes, er et annet spørsmål; fram til nå har alle Tyrkias strategier mot kurderne havarert, sier Rødt-veteranen.

- Ekstrem nød

Folkvord beskriver den humanitære situasjonen i Kobani som fryktelig.

– Det er fremdeles sivilie i byen, og de får ikke lov til å dra. De får ikke mat og vann, det er en ekstrem nødssituasjon, sier han.

Natos nye generalsekretær Jens Stoltenberg har denne uka besøkt Tyrkia, for å vise solidaritet med landet på grunn av det som oppfattes som en trussel fra Syria – enten fra IS eller president Bashar al-Assads styrker – eller andre parter. I dag inspiserte han antirakettsystemet i grensebyen Gaziantep.

– Tyrkia er en viktig alliert, og bidrar til sikkerheten i Nato, understreket han.

Spørsmålet om Nato-styrker eventuelt skal settes inn på bakken i Syria, er så langt ikke diskutert, ifølge Stoltenberg – som ikke ønsker å kommentere Folkvords uttalelser overfor Dagbladet.

Friday, October 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments