- Vi har avslørt betydelig spionasje mot Norge

LUTVANN (Dagbladet): – Vi ser to hovedtrusler mot Norge, sier generalløytnant Kjell Grandhagen til Dagbladet.

I et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller lederen for Etterretningstjenesten nå i detalj om kampen mot Den islamske stat (IS), faren for terrorangrep på norsk jord og om omfattende spionasje mot Norge.

- Den ene er internasjonal terrorisme. Den andre trusselen er cyberspionasje. Russland og Kina er aktører som utvider sine kapasiteter på dette feltet. Vi mener at risikoen knyttet til begge disse to områdene er styrket i løpet av året, og ser en økt aktivitet fra disse to aktørene gjennom de siste månedene.

- På hvilken måte?

- Vi ser at de er aktive i spionasjevirksomhet som retter seg mot virksomheter i Norge. Det er vår vurdering at elektronisk spionasje mot Norge er økende.

Industrispionasje

- Hva slags spionasje?

- Generelt vil statlige aktører — etterretningstjenester — ha sitt fokus mot statlige mål. Men vi vet også at det i en del land er det nære forbindelser mellom næringslivet og etterretningstjenesten, og at en del stater har visket ut skillet mellom statlig spionasje og industrispionasje.

- Har dere avslørt industrispionasje mot Norge den siste tida?

- Ja.

- Hvor omfattende var dette?

- Det var av betydelig omfang.

Vanskeligere etter Snowden

- Var det fra Russland eller Kina?

-  Jeg vil ikke kommentere det ytterligere utover å si at de to landene er sentrale aktører innen spionasje mot Norge.

- Har Edward Snowden-avsløringene gjort jobben deres vanskeligere?

- Det har ført til at de aktørene som vi jobber mot er blitt betydelig mer sikkerhetsbevisste og beskytter seg på en helt annen måte enn de gjorde tidligere, sier Grandhagen.

Autoritær stat

E-tjenesten ser med skepsis på utviklingen i Russland.

- Vi ser en stadig mer autoritær stat, der kretsen rundt Vladimir Putin blir trangere og trangere. Hans nærmeste rådgivere tilhører haukegruppen i Moskva. Den utviklingen har vi beskrevet over tid, og det tror jeg vi har fått tydeliggjort i krisen i Ukraina, sier Grandhagen.

- Viser Putin diktatoriske trekk?

- Jeg vil ikke bruke den typen karakteristikker. Men at Russland blir mer og mer autoritært og mindre og mindre demokratisk, er det ingen tvil om.

Kinesisk spionasje

Et nylig eksempel på påstått kinesisk spionasje er fra mai, da fem kinesere ble etterlyst av  USA for påstått cyberspionasje.

De fem anklages for planlegging av datasvindel, logge seg på en datamaskin uten tillatelse med  kommersielle og finansielle hensikter, skade datamaskiner ved å skrive inn koder og kommandoer, identitetstyveri, økonomisk spionasje og tyveri av forretningshemmeligheter.

Påtalemakta i USA mener de fem har drevet med omfattende spionasje mot en rekke amerikanske foretak- Alcoa, Westinghouse Electric Company, Allegheny Technologies, U.S. Steel Corp., United Steelworkers Union (USAs største fagforening for industriarbeidere) og SolarWorld.

Flere av disse selskapene er ledende internasjonalt innenfor atomkraft- og metallindustrien.

Saturday, August 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments