Vestens mektigste politikere støtter Jens: Favoritt til jobben som ny Nato-sjef

(Dagbladet): Den italienske avisa La Repubblica meldte i dag at Jens Stoltenberg er en favoritt til jobben som ny generalsekretær i Nato.

Ifølge avisa støtter så vel USAs president Barack Obama og Tyslands kansler Angela Merkel Stoltenbergs kandidatur.

Stoltenberg selv vil ikke kommentere det han kaller spekulasjoner.

- Det er hyggelig å bli nevnt i denne type sammenhenger, men det betyr ikke at jeg bekrefter noe kandidatur, sa Stoltenberg til NTB i ettermiddag.

Gir Ap beskjed

- Jeg er parlamentarisk leder og partileder i Arbeiderpartiet, og jeg har sagt flere ganger at jeg kommer til å informere partiets organer om min vurdering av min framtid, noe jeg understreker i dag. Det er Arbeiderpartiet som har valgt meg til sin leder og statsministerkandidat, så jeg kommer til å forholde meg til partiet og partiets organer, sier Stoltenberg.

Heller ikke utenriksminister Børge Brende vil bekrefte at Norge jobber for å få Stoltenberg til Nato-toppjobben.

- Jeg tror vi må venne oss til at det vil gå rykter når man har anerkjente politikere som Jens Stoltenberg, sier Brende.

NRK Dagsrevyen hevder at Utenriksdepartementet har startet arbeidet for å få denne toppjobben.

- En av få

Tidligere ambassadør og statssekretær hos Jens Stoltenberg, nå First House-partner Morten Wetland, sier det ikke er overraskende at det spekuleres i Stoltenberg som ny Nato-sjef etter danske Anders Fogh-Rasmussen.

 - Jobben som generalsekretær i Nato har alltid gått til europere. Mens jobben som sjef for Verdensbanken har gått til USA som den største økonomien, har Nato-jobben gått til europere. Det er en del av sementen i byggverket. Jens Stoltenberg er en av de mest erfarne politikerne i Europa.  Jeg mener han er den beste kandidaten Nato kan få nå. Det er i alle fall ikke mer enn en håndfull å velge i, sier Wetland.

- Stoltenberg har vært tungt inne i saker som har med Nato å gjøre som statsminister gjennom åtte år, ikke minst Afghanistan- og Libya-operasjonene. Det er ingen Nato-beslutning som er tatt uten at Stoltenberg har vært tungt inne. Stoltenberg har nok vært mer engasjert i slike saker enn det som har kommet fram i media.

Obama skrøt av Norge

Wetland har vært både ambassadør i Tyskland og FN-ambassadør. Før det var han statssekretær ved statsministerens kontor. Wetland er nå partner i First House.

- Norsk innsats i konfliktområder er helt opplagt sjefens ansvar. Han har tillit hos Obama og hos Merkel, og ingen blir Nato-sjef uten USAs støtte. Jeg er ikke overrasket over at Obama har merket seg Stoltenberg. Jeg var selv til stede i FN da Obama oppsummerte operasjonen i Libya. Norge var ett av tre land han trakk fram som hadde gjort en særlig innsats, både for rask reaksjon og for dyktighet.

– Merkel har også stor tillit til Stoltenberg, og François Hollande er jo partifelle, sier Wetland.

Han understreker at han bare kjenner saken fra media, og ikke vet om det er satt i gang prosesser fra norsk side for å sikre den tidligere norske statsministeren Nato-jobben.

Men han mener det er helt naturlig at Stoltenbergs navn kommer opp. Nato må ha på plass en ny generalsekretær før utgangen av september, for da trer sittende Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen av.

Gode muligheter

Dersom La Repubblicas opplysninger er korrekte, mener seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, at Stoltenberg vil bli valgt som Natos nye generalsekretær.

- Hvis det er riktig at han har støtte av både Obama og Merkel skal det mye til for at han ikke blir valgt, sier Melby til VG.

Siden nåværende Nato-sjef er dansk, har det til nå vært regnet som lite sannsynlig at den neste generalsekretæren vil komme fra et av de nordiske landene. Men Natos behov av ledertype i årene som kommer og tungvekterne USA og Tysklands ønsker vil bli avgjørende.

Wednesday, March 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Recent Comments