- Veldig uheldig at Brynestad-saken ikke etterforskes

(Dagbladet): Jonas Bals, rådgiver i Fellesforbundet, er enig med Rødt-leder Bjørnar Moxnes: saken der et irsk steinleggerfirmaet som var hyret inn av kjendismillionær Atle Brynestad på Nesøya, brukte underbetalte polakker og ikke betalte moms, bør bli politietterforsket.

Asker og Bærum-politiet sier til Dagbladet at de ikke vil etterforske saken.

- Våre opplevelser er at når det gjelder de irske steinleggerne har det vært et satsingsområde der man faktisk har fått til litt, sier Bals til Dagbladet.

- Det er forstemmende at dette skjer i en slik sak. Hvis man selv ikke der får saker til doms, sender det et veldig uheldig signal. Folk som går inn i bransjene gjør det fordi fortjenestemulighetene er store, sier Jonas Bals.

Vil gå på kundene

Bals henviser også til den såkalte Engra-saken, der norsk politi henla saken fordi de ikke fikk etterforsket en bosnisk entrepenør i Bosnia. Bals vil derfor ha en tydeligere ansvarliggjøring av kundene som hyrer kriminelle håndverkere.

- Både Engra-saken og steinleggersakene viser at det handler om mobile kriminelle. Da er det viktig å kunne ansvarliggjøre det leddet som uansett blir igjen i Norge og ikke kan flytte på seg, sier han til Dagbladet.

Han holdt i dag morges 1. mai-appell på en kommunal byggeplass i Oslo, og sier lett oppgitt:

- Der sto det svenske malere og var i fullt arbeid på en offentlig høytidsdag.

Pekelek

I Brynestad-saken henviser politiet til Skatt Øst, og ber dem om å anmelde saken.

- Denne saken viser også noe vi i Fellesforbundet har vært veldig opptatt av, nemlig samordningen mellom flere etater – som skal gjøre at saker ikke ramler mellom flere stoler, sier Bals.

- Det blir en pekelek, sier han.

- Vi kjenner til flere saker der politiet sier at Arbeidstilsynet må anmelde, Arbeidstilsynet mener politiet henlegger for ofte, og vi hører også fra Skatteetaten at man føler at politiet ikke bruker nok ressurser på dette.

Veldig uheldig

Bals vil ha arbeidskriminaliteten løftet opp på høyt nivå.

- Det er noe vi føler at det er i ferd med å skje i dag. Vi trenger en felles analyse av problemet, men også at dette operasjonaliseres og følges opp i praksis, slår han fast.

Etter oppslag i Dagbladet varslet arbeidsminister Robert Eriksson at det skal holdes et eget arbeidskriminalitetsmøte med partene i arbeidslivet like over påske. På dette møtet vil Finans- og Justisdepartementet, Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet delta.

På mandag arrangerer Skatteetaten, NAV, Politi, Riksadvokaten og Økokrim konferansen «Arbeidsmarkedskriminalitet – hva krever trusselbildet av oss?».

Thursday, May 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments