Var 15 da hun fikk valget: Bli Joseph Konys kone, eller dø

GULU (Dagbladet): Hun er én av anslagsvis 60 000 barn og unge som er kidnappet av Herrens Motstandshær —  eller LRA (Lord’s Resistance Army). Likevel er Roses historie helt unik. Nå forteller hun Dagbladet hvordan hun endte opp som kona og sex-slaven til den fryktede geriljalederen og kristenekstremisten Joseph Kony. Den internasjonale straffedomstolen i Haag regner ham som verdens mest ettersøkte mann.

LRA-kommandanter dominerer lista over ettersøkte fra krigsforbryterdomstolen i Haag, og Kony selv er siktet for 12 forbrytelser mot menneskeheten og 21 krigsforbrytelser. Bruk av sex-slaver og barnesoldater, bortføringer, massedrap og tortur er bare noe av det som er omtalt i den omfattende siktelsen.

I guds navn

Tryglet

Rose var 12 år gammel da det en dag banket på døra i huset i den lille landsbyen hun bodde utenfor Gulu i Nord-Uganda.

- Vi skjønte med en gang hvem det var, forteller hun.

Men da tanta nektet å åpne truet de med å kaste en granat inn gjennom vinduet.
 
- Hun sa jeg var alt for ung, men det hørte de ikke på. Hun tryglet for meg, men fikk bare et slag i ansiktet tilbake, forteller hun.

Alle kjente til hvordan LRA fanger barn. Gutter fra 10-års alderen blir tatt for å bli soldater – jenter for å bli tvangsgiftet inn i geriljaen. Mange blir truet til å gjøre grusomme ting som å drepe egne slektninger for at de aldri skulle kunne vende tilbake.  Der og da skjønte Rose at hun var fanget av LRA og at livet hennes var endret for alltid.

Ble mor

Rose ble bakbundet, ført ut av landsbyen, banket opp og gitt til en av de soldatene som bortførte henne. Hun ble en del av geriljamaskineriet. 12-åringen skaffet mat til soldatene ved å plukke ville grønnsaker og frukter. Hun sanket ved og hun sto ved gryta. Men hun ble også pålagt andre plikter.

Året etter ble hun gravid og fikk en sønn med en av soldatene som brutalt hadde bortført henne. Men så en dag døde denne soldaten og tradisjonen tro ble Rose barbert på hodet. Da håret hadde vokst ut igjen var hun klar for en ny mann. Rose var nå blitt 15 år.

- De tok meg til leiren der Konys kvinner bodde. Det bodde rundt 20 kvinner der da og jeg skjønte med en gang at jeg nå skulle bli kona hans.

Voldtekt

Kony selv var bortreist men da han var tilbake sendte han bud på den nye kona si.

- Da Kony ba meg komme og sove med ham så nektet jeg. Da fikk jeg en omgang juling av vaktene hans og så fikk jeg være for meg selv i en måneds tid – til alle blåmerker og sår var grodd.

Konene bodde sammen og de fleste av døgnets timer så hadde de ikke noe med Kony å gjøre. Alle var på et tidspunkt blitt bortført som barn, men noen hadde blitt godt voksne i fangenskap.

Så en dag kom Konys vakter på nytt og sa at de hadde fått beskjed om å hente den nyeste kona.

- Jeg ble tatt med inn på rommet til Kony. Mens jeg hørte det så fikk vaktene beskjed om å vente utenfor. Hvis de hørte noe bråk så skulle de komme inn, ta meg med og henrette meg.

- Da var det bare for meg å akseptere. Det var den første natten jeg var sammen med Kony. Fra da av aksepterte jeg alt. Jeg viste at jeg ville bli drept for den minste ting.

Alle Konys koner bodde sammen på et eget område. Så å si hver kveld kom det sendebud fra den beryktede geriljalederen om hvilken kone han ønsket seg for kvelden.

- I begynnelsen var jeg blant de kvinnene han stadig ba om. Kanskje var jeg hos ham en gang i uka, men så ble det mer og mer sjelden. På slutten gikk det flere år uten at han ba om meg, sier hun.

Snakket om gud

LRA ble dannet som en religiøs motstandsgruppe som ønsket å styrte Ugandas regjering og innføre et regime basert på de ti bud.

 - Han snakket om gud, men jeg aner ikke om han er katolikk, protestant eller muslim, sier Rose.

For det religiøse aspektet ved Konys kamp har kommet stadig mer i bakgrunnen.

- Sannheten er at LRA opprinnelig var nord-ugandere som var misfornøyde med at president Musseveni prioriterte sine egne hjemtrakter i sør, sier James Wabwire Agoro, en kenyaner som nå jobber for den amerikanske organisasjonen Invisible Children med å tilbakeføre LRA-soldater og LRA-kvinner til samfunnet.

Rose fikk to barn med Joseph Kony, og den yngste, Oma Phillip (10), slynger seg om moren mens hun snakker med Dagbladet.

I 2004 satte ugandiske regjeringsstyrker i gang en storoffensiv de kalte «Operasjon jernknyttneve» for å drive LRA ut av Uganda og vekk fra landets nærområder. De rykket også inn i nabolandet Sudan. Det var der Konys leir ble angrepet.

- Jeg ble tatt den dagen, men Kony og mange av hans menn klarte å stikke av. Men jeg var gravid da og hadde problemer med å løpe, forteller hun.

Fri

Etter 12 år i fangenskap virket det skummelt å skulle bli tatt av LRAs fiender, men nå er hun lykkelig over at hun fikk komme ut av jungelen og tilbake til sivilsamfunnet. Den overgangen har ikke vært like lett for alle.

- De første ukene er det bare en fest, men så kommer problemene, forteller Kennedy Tumutegyereize i den britiske organisasjonen Conciliation Resources.

Mange har mentale problemer og sliter med å tilpasse seg i sin gamle familie etter så mange år i fangenskap. De kan bli hissige for småting og familien kan tro at de fortsatt har kontakter med det fryktede LRA.

- Mange har måtte flytte vekk fra familien sin for å etablere seg på steder der ingen vet at de har vært i LRA, sier han.

I noen ekstreme tilfeller har de måttet gi opp livet utenfor LRA.

- Jeg kjenner til enkelttilfeller der de har rømt tilbake til LRA, sier han.

Han sier de yngste av de som blir frigitt klarer seg bedre enn de som slipper fri i voksen alder.

Ny jobb

Nå forsøker Rose å skaffe seg et levebrød ved å lage smykker av plastkuler. Hun ruller også små kuler av papir hun finner og trer dem på en tråder til imponerende armbånd og halskjeder.

- Selger jeg fem kjeder kan Oma Phillip gå på skole i en måned, sier hun.

Monday, December 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments