Utsikten er ekte. Men alt du opplever er bare en illusjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Se for deg at du sitter om bord i et fly. Da du gikk om bord registrerte du at flyet ikke hadde et eneste vindu i kabinen.

Men nå når du befinner deg i marsjhøyde, er det skyer og blå himmel rundt deg på alle kanter.

Det føles kanskje som du sitter i løse lufta, eller at alt rundt deg er laget av gjennomsiktig glass. Men du vet jo allerede at her er det ikke vinduer i det hele tatt.

Dette er drømmen til britiske Centre for Process Innovation (CPI). Og selv om det du ser er ekte som bare det, er alt du opplever bare en illusjon om at flyet er gjennomsiktig – vist på skjermer som dekker hele flyet innvendig.

Direkte-TV

Ved hjelp av OLED-teknologi (Organic Light Emitting Diode), vil de tynne, bøyelige skjermene dekke de fleste overflatene innvendig i flyet, også seteryggene.

Det du ser på de fleksible OLED-skjermene er riktignok omgivelsene rundt flyet i sanntid. Kameraer montert utvendig på flyet sender direkte panoramautsikten fra utsida og inn i kabinen.

Alternativt kan skjermene også vise en forhåndsinnspilt materiale, eller passasjerene kan selv få muligheten til å velge hva de vil se.

Skjermene vil ha touch-teknologi, der du skal kunne justere lysstyrken eller endre panoramutsikten etter hva som er behagelig for deg, skriver aerospace-technology.com.

Ifølge amerikanske techtimes.com har CPI investert 365 millioner kroner i å utvikle de fleksible OLED-skjermene. Umulig skal det ikke være, flere, blant annet elektronikkselskapet LG har allerede laget en bøybar OLED-TV.

Reduserer utslipp

Ideen ble skapt da CPI diskuterte nye bruksområder for dagens teknologi. Da kom de fram til at de kunne skape fantastisk utsikt og forandre folks oppfattelsen av flyreisen, samtidig som de kutter utslippene av karbon.

For utsikten, der du kan se til alle kanter, skal ikke bare endre reisen for passasjerene. Å fjerne vinduene skal påvirke kommersiell drift ved å redusere flyet vekt.

Vekt er et konstant tema for luftfartindustrien. Hele 80 prosent av massen til et fullastet fly er drivstoffet og flyet selv, ifølge innovasjons-senteret.

Jo tyngre flyet er, desto mer drivstoff forbrennes.

Ekstra konstruksjoner

Det er lett å tenke at flyvinduene i seg selv gjør flyet lettere, men det er motsatt, ifølge CPI. Dagens flyvinduer gjør i utgangspunktet flyskroget svakere.

Det igjen gjør at det kreves ekstra armering av andre typer materialer en flykroppen for øvrig for å forsterke konstruksjonen rundt vindusåpningene, slik at maskinen kan opprettholde kabintrykk og motstå sprekkdannelser på 35 000 fot.

For hver prosent flyet reduserer vekta, spares 0,75 prosent av drivstoffbruken. Jo mindre drivstoff, jo mindre utslipp av CO2, hevder CPI.

Tidkrevende

De vindusløse flyene finnes fortsatt bare på tegnebrettet:

- Vi tester og utvikler de fleksible skjermene, men ikke spesifikt i fly, skriver CPIs pressekontakt Matthew Herbert, i en epost til Dagbladet.

Den største utfordringene vil være å få store heldekkende OLED-skjermene godkjent for bruk om bord i fly. Slike testrunder i flyindustrien er svært tidkrevende.

- Teknologien vil være fullt kommersialisert i løpet av fem til ti år, men å designe fly er en lang prosess. Slike fly vil derfor ikke være tilgjengelig for kommersiell drift før i løpet av 20 til 30 år, skriver Herbert.

Friday, October 31st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments