Stoppet nesten Lillehammer-1994. Nå vil Vegard Ulvang ha OL-2022 i Oslo

FORLEDEN var Vegard Ulvang på et internt idrettsseminar og snakket om hvorfor det er så viktig for Norge å skaffe seg vinterlekene i 2 022. Det har vært mange ja-folk som lenge har håpet at den gamle skikongen i rollen som internasjonal langrennsjef skulle fronte OL-debatten fra talerstolen, men Vegard har kviet seg for å si noe offentlig. Når det har skjedd, er det en viktig markering langt utover idrettens egen debatt om betydningen av å få lov til å arrangere OL igjen:

•• Få har sterkere symbolverdi som OL-tilhenger enn denne finnmarkingen nettopp fordi han fortsatt er dypt skuffet over hvordan styret i Norges Idrettsforbund for seks år siden avsluttet Tromsøs forsøk på å få vinterlekene.

Vegard Ulvang sier nå ja til Oslo-OL 2022 på tross av det han selv mener var åpenbare feil i prosessen rundt Tromsø-søknaden. Det kan i hvert fall bidra til å få en debatt med mer troverdige argumenter.

FOR uansett valg av norsk arrangørby har Vegard en forhistorie som gjør ham perfekt i hvilken som helst lanseringskampanje av nasjonal vinteridrett. Det var jo han som våget å stå opp blant de aktive rett i forkant av Lillehammer-OL 1994 med tydelig kritikk av de verdiene som den gangen preget den internasjonale olympiske komite (IOC).

Ulvangs opprør truet i noen dager med å stoppe hele arrangementet før det var kommet i gang. En dypt fornærmet IOC-president Juan Samaranch som allerede følte seg lite velkommen i Norge, innkalte til et ekstraordinært styremøte med avlysning som eneste punkt på programmet. Først da daværende Lillehammer-sjef Gerhard Heiberg fikk med statsminister Gro Harlem Brundtland og Kong Harald til å løse floken, snudde denne pikante striden. Til pressen forklarte Gro  platonisk den sårete stoltheten til Ringenes Herrer med at “ikke alle er som oss nordmenn”, og Kongen foreslo spontant et personlig møte for å blidgjøre Samaranch:

- Du får be ham til middag hos dronningen og meg i kveld, sa han til sin venn Heiberg.

I løpet av kvelden der på Nordre Jørstad gård på Maihaugen begynte Samaranch å gi etter. Lillehammer-lederne fikk så fraktet Vegard opp til IOC-presidentens suite på Lillehammer Hotell for at de skulle få snakket ut, og de ble enige om å være uenige.

Slik kunne den sterkt IOC-kritiske Vegard Ulvang avlegge den olympiske eden på vegne av utøverne med visshet om at hans flengende kritikk av bevegelsen var blitt hørt.

DET er denne konkrete bakgrunnen som gjør det relevant i dagens OL-debatt å høre Vegards nye syn på IOC:

- Jeg kan ikke lenger bruke argumentene mine fra 1994 mot IOC, sa Ulvang på seminaret og gikk igjennom alle de endringene av den olympiske bevegelsen som gjør at han nå; uavhengig av sitt ulønnete verv som internasjonal langrennssjef, har fått tilbake en grunnleggende tro på OL som en viktig global møteplass.

For om det fortsatt er mye å si om selve sammensetningen av IOC der mange av medlemmene fremdeles bare representerer seg selv, er det ikke lenger en forstokket internasjonal olympiske bevegelse som stritter imot idealistiske norske forsøk på å redde lekene fra propagandashow og fråtseri.

Akkurat den framstillingen av vår egen rolle er mest et hendig manipulert bilde til bruk både for debattens ja -og nei-side.

OM vi tror at det er Norge som for tida presser fram gode endringer i måten å arrangere OL på, er det altså ikke sant. Tanken om “Lavpris-OL” tilpasset ønskene til den enkelte arrangørbyen, er ingen norsk ide. Kostnadskuttet ble lansert av tyskeren Thomas Bach sist høst mens han ennå bare drev valgkamp for å overta som IOC-president.

Da Bach ble valgt, kom reformarbeidet i gang umiddelbart uten særlig tanke på hva som skjedde med et eventuelt vinter-OL til Norge 2022. Der hadde jo innbyggerne i Oslo akkurat stemt ja til lekene sine, og inntrykket av en kompakt nasjonal motstand knapt satt seg utenfor Norges grenser.

Slik kom IOCs løfter om mer penger og mer makt til arrangørbyene som en følge av skepsisen mot det olympiske i de andre vesteuropeiske byene. Først nå er disse midlene ment å ha effekt på stemningen i Norge.

PÅ DET VISET er IOC sitt tilbud til tre mulige olympiske vertsnasjonene for vinter-OL 2022 om å påta seg alle ekstrautgiftene, ingen siste krampetrekning for å tekkes den norske opinionen. Det er derimot en naturlig konsekvens av en langsiktig politikk for å løfte lekenes popularitet i Vest-Europa.

Thomas Bach har mer enn nok av penger til det. På bare et par måneder har han sikret bevegelsens økonomi for tiår framover gjennom flere svært gode TV-avtaler og fått orden på mye av omdømmet med et nytt, nært samarbeid med FN.

Sånn vil IOC-presidenten denne gangen garantert ta regningen for sitt eget hotellrom om det blir noe av et vinter-OL i Oslo/Lillehammer 2022, men nå trenger ingen presse Vegard Ulvang til å dra på besøk dit.

Som omvendt opprører og tydelig OL-tilhenger gjør han det frivillig.

FOTNOTE: I vervet som internasjonal idrettsleder pirker gjerne Vegard Ulvang i norsk selvgodhet. Det var vel derfor han på det samme seminaret der han stod fram som OL-tilhenger, minnet om første gang Norge fikk vinterlekene i 1952. Dengang måtte IOC-ledelsen presse de norske arrangørene til å slippe jenter til i skiløypa i Holmenkollen. Under Holmenkollrennene noen uker seinere, var alt overlatt til den norske sjølråderetten igjen. Da ble Kollen stengt for kvinnelige langrennsløpere.

Tuesday, September 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments