Stoltenberg-serviett fikk Putin til å le, men nå starter alvoret for Jens

Russland har valgt en aggressiv linje, og da blir det ikke mulig å ha et tett og nært partnerskap, mener NATOs nye sjef Jens Stoltenberg.

Russlands president Vladimir Putin lo da statsminister Jens Stoltenberg i 2008 brukte en serviett til å vise hvordan striden om delelinjen i Barentshavet kunne løses.

– For å få fram at Norge var opptatt av en 50/50-deling, tegnet jeg et enkelt kart av Kolahalvøya og Nord-Norge, sier den påtroppende NATO-sjefen til NTB.

– Jeg tegnet det omstridte området og en strek med 50 prosent på den ene siden, og 50 prosent på den andre. Det syntes han åpenbart var så konkret at han tok det jeg tror var en serviett med seg og stappet den på innerlomma, minnes Stoltenberg.

– Det vakte litt uro i den norske delegasjonen at statsministeren nærmest hadde lagt fram et skriftlig tilbud på en serviett. Han skjønte det, lo og tok den med seg, sier Stoltenberg om Russlands mektigste mann de siste 14 årene.

Møtes igjen

1. oktober er Jens Stoltenberg på plass i Brussel for å overta som NATOs generalsekretær etter Anders Fogh Rasmussen.

Putin og Stoltenberg møttes på 2000-tallet en rekke ganger som politiske toppledere i hvert sitt land.

At konflikten om delelinjen ble løst ved forhandlinger, vakte oppsikt langt utenfor Norges grenser. Det skapte håp i Vesten om at Russland også skulle følge en forhandlingsvei på andre områder. Det håpet fikk seg en alvorlig knekk da russerne overtok den ukrainske Krim-halvøya i vinter og etter NATOs mening sendte tusenvis av soldater inn i Øst-Ukraina.

Nå møtes Putin og Stoltenberg igjen – på hver sin side av den nye avgrunnen som Ukraina-krisen har skapt mellom øst og vest i Europa.

- Russlands valg

Det tyske magasinet Der Spiegel beskriver Stoltenberg som «Russland-vennlig». Senator John McCain i USA mener Stoltenbergs vanskeligste utfordring blir «hvordan han skal svare på Putins aggressive oppførsel».

– Å fortsette som før er ikke noe alternativ, sier Stoltenberg.

– Det er Russland som har valgt å stå for en mer aggressiv linje. Det har gjort at det håpet vi opprinnelig hadde, om et nært og tett partnerskap, ikke har vært mulig å følge opp. Russland har valgt annerledes, sier NATOs nye sjef.

Han understreker at situasjonen i Ukraina kommer til å være en helt sentral del av jobben hans.

– Det alvorlige med Ukraina er at det er brukt militær makt for å endre landegrenser. Ukraina er en partner av NATO, og i tillegg er det nær NATOs grenser, sier Stoltenberg.

Styrke og fasthet

Han tror samtidig det er nyttig å ta med seg den lange erfaringen han har med å samarbeide med Putin, selv om han understreker at det er forskjell på NATO og Norge.

– Det som har vært felles og en lærdom, er at styrke og fasthet, som Norge har vist gjennom medlemskap i NATO og modernisering av Forsvaret, har vært en forutsetning for å gå inn i dialog med Russland, sier Stoltenberg.

– Det er ikke noen motsetning, men tvert imot en forutsetning for politisk dialog at man har den militære styrken og tryggheten som NATO-medlemskapet gir.

Stoltenberg understreker at han etter å ha møtt den russiske presidenten utallige ganger utviklet «et arbeidsforhold til Putin som har vært nyttig». Nøyaktig hvor godt de to lederne snakker sammen, får vi kanskje flere svar på etter 1. oktober.

(NTB)

Tuesday, September 23rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments