Slik forberedes Sotsji-OL: Spesialoperasjoner, droner, og jakt etter terrorister på ski over fjellet

(Dagbladet): Russiske spesialstyrker har den siste måneden gjennomført en rekke anti-terror-operasjoner i Nord-Kaukasus for å sørge for at terrortruslene mot vinterlekene i Sotsji ikke blir en realitet.

I tillegg ble det tirsdag denne uka slått terroralarm i OL-byen etter at en «svart enke» hadde blitt obsververt i byen. Den svarte enka er identifisert som Ruzana Ibragimova, og er enke etter en mann som er drept av russiske sikkerhetsstyrker.

- Sotsji er det ultimate mål for islamistene. Terroren i Volgograd var antakelig bare begynnelsen, sier elitesoldaten og obersten Mikhailov til Der Spiegel.

Putins prestisjeprosjekt

Han er en del av en elitegruppe i russiske FSB (KGBs arvtaker). Han var på jobb da terrorister tok kontroll over Dubrovka-teateret i Moskva i 2002, og sier at noe liknende aldri kommer til å skje igjen.

- Mine kollegaer gjør alt de kan for å forhindre en lignende tragedie. Det ville vært en katastrofe for hele landet, sier han.

OL i Sotsji er det store prestisjeprosjektet til Russlands president Vladimir Putin. Mer enn 50 milliarder dollar – mye mer enn noe annet OL har det kostet – har det kostet.

Derfor brukes det mye ressurser på sikkerheten – for Putin er det fremste hat-objektet for radikale islamister i Russland, etter at han startet den 2. tsjetsjenske krig i 1999, og knuste islamistenes faktiske selvstyre i Tsjetsjenia.

Gruppa som tok på seg ansvaret for terroraksjonene 29. og 30. desember i byen Volgograd, der til sammen 34 mennesker ble drept, har advart Putin mot å avholde vinterlekene.

- Hvis du holder OL, vil vi gi deg en gave for at blodet til uskyldige muslimer blir sølt over hele verden: I Afghanistan, Somalia og i Syria. For turistene som kommer: Det vil være en gave til dere også, har gruppa Vilayat Dagestan sagt.

Massive kontraterror-tiltak

I tillegg til at spesialstyrkene har utført en rekke operasjoner mot bestemte mål i Nord-Kaukasus, har «Spetsnaz»-styrkenes Alfa-gruppe vært stasjonert i Sotsji i mer enn et halvt år.

Gruppa er eksperter på kontraterrorisme, og har i mange måneder gjort søk etter eksplosiver på aktuelle steder. Spesialgruppa er også ansvarlige for å planlegge eventuelle tiltak dersom et angrep likevel inntreffer, og har på forhånd hatt en rekke kriseøvelser.

Sikkerhetstiltakene og informasjon rundt dette er naturligvis hemmelig, men ifølge CNN vil det være opptil 40 000 politi- og sikkerhetsfolk i Sotsji – en by med nesten 400 000 innbyggere.

I tillegg til soldater som patruljerer, vil dykkere kontrollere elvene og Svartehavet og kommandosoldater ha kontrollpunkter i fjellområdene, ifølge en artikkel skrevet av professor Mark Galeotti på CNNs nettsider.

Der Spiegel har snakket med en spesialsoldat som kaller seg Victor. Hans enhet ble beordret til å kontrollere et fjellområde for å hindre kreative terrorister til å komme seg inn på OL-grenen langrenn.

Dessuten vil droner kontrollere luftrommet. Det er også plassert kraftige luftvernssystem med missiler med mulighet til å skyte ned fly.

Amerikanerne advarer

Til tross for de mange sikkerhetstiltakene har blant annet amerikanerne kommet med oppdaterte reiseråd – i tillegg til alvorlige anbefalinger til brukere av det amerikanske OL-antrekket.

Utenriksdepartementet har advart utøverne mot å gå med det offisielle OL-antrekket for fremtredende i OL-byen Sotsji, siden det tydelig viser hvor utøverne kommer fra.

«Utenriksdepartementet i USA vil advare mot å bruke klærne til Team USA i områder som ikke er akkreditert, fordi det kan sette din sikkerhet i stor fare,» står det i et brev som ble sendt til utøverne som skal konkurrere i det russiske mesterskapet av den olympiske komité i USA.

I sitt reiseråd, som ble oppdatert i natt, advarer amerikanerne åpent mot terrorfaren og den mulige tilstedeværelsen av såkalte «sorte enker» i Sotsji.

Amerikanske myndigheter har gjort det klart at de vil sende to krigsskip til Svartehavet for å ligge klare dersom noe skulle skje, blant annet for å kunne evakuere amerikanere fra Sotsji.

Kriseøvelse for norske utøvere

De norske utøverne har også sikret seg mot terror. Dagbladet har tidligere fått bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Olympiatoppen arrangerte kriseøvelse i oktober.

Temaet for øvelsen: Worst case scenario: Hva gjør man dersom ei bombe går av? Hvordan skal vi opptre hvis en utøver blir kidnappet? og flere andre problemstillinger.

- Det er arrangøren og arrangørlandet som skal garantere for sikkerheten til deltakerne, men vi har tatt høyde for ulike scenario, har Halvor Lea, Olympiatoppens medierådgiver, opplyst til Dagbladet.

- Vi har hatt en beredskapsøvelse allerede. Fram mot OL skal vi finpusse forberedelsene.

Saturday, January 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments