Slik blir du forført av sjakkprogrammene: Det er ikke så lett!

(Dagbladet): Verdens beste sjakkcomputer kalles Houdini på grunn av programmets evne til å komme seg ut av kritiske posisjoner i live – akkurat som den legendariske utbryterartisten Harry Houdini. Spørsmålet er om ikke vår egen Magnus Carlsen (23) snart får samme tilnavn etter gårsdagens utrolige comeback mot amerikanske Hikaru Nakamura (26).

I en totalt vinnende posisjon – ifølge sjakkcomputeren Houdini – gjorde Nakamura en fryktelig tabbe da han spilte 37. d6. Selv om Nakamura vant Carlsens hest, viste det seg at trekket åpnet opp et voldsomt angrep fra nordmannens side som til slutt endte med tap for amerikaneren.

I GM Daniel Kings analyse, som du kan se øverst i denne saken, viser Dagbladets ekspert at det riktige trekket var å spille dronningen tilbake til f1. Et «rolig» trekk som ville ført til seier.

Forføres av sjakkcomputere

Men det er enklere sagt enn gjort å finne det trekket når du, som Nakamura, ikke har hjelp fra en sjakkcomputer, sitter i et varmt rom med tilskuere, har tre minutter igjen på klokka og møter kanskje tidenes beste sjakkspiller i Magnus Carlsen. Toppspiller Peter Leko, som kommenterer partiene for arrangøren, trodde for eksempel at Nakamuras bondetrekk var godt – helt til han så analysen.

- Posisjonen på brettet når Nakamura gjør tabben er langt mer kompleks og vanskelig enn folk forstår. Alle sitter i våre dager og ser partiene med computeranalyse oppe. Det er så enkelt!

- Selvsagt burde Nakamura vinne, men posisjonen er veldig kompleks. Computere er også eksepsjonelt gode i sånne posisjoner, hvor det for eksempel handler om å finne en tvungen matt i åtte trekk. Man blir «forført» av å se sjakk med computeranalyse, fordi man tror det er lett, sier King til Dagbladet på telefon fra London.

Misset under klimakset

Det blir derfor helt feil å si at Nakamuras vinnersjanse var 98 prosent da han hadde en bedre posisjon før det skjebnesvangre bondetrekket, som var Houdinis vurdering av posisjonen. Tallet har vært referert en rekke ganger i etterkant av partiet, men forutsetningen for Nakamuras vinnersjanse er at både Nakamura og Carlsen spiller som verdens beste sjakkcomputer.

Det er selvsagt helt urealistisk.

- Nakamuras tabbe kommer akkurat under klimakset i partiet. For et et menneske som sitter og spiller partiet er dette en veldig vanskelig og utfordrende del av spillet. Du er ferdig med den strategiske delen av spillet, noe Nakamura hadde gjort briljant. Så kommer punktet hvor du må regne helt presist på forskjellige varianter.

- Med mindre du har spilt i en toppturnering, vil du ikke forstå presset de utsettes for, sier King, som er enig i at det kan sammenliknes med straffesparkkonkurranse i fotball. De fleste fotballspillere scorer som kjent på flere straffer på trening enn foran 50 000 tilskuere med et trofé på spill.

Magnus kompliserte

GM Daniel King ønsker også å presisere at Magnus Carlsen skal ha veldig mye av æren for at Hikaru Nakamrua til slutt knelte under presset. I en stadig mer kritisk posisjon fant den norske verdensmesteren hele tiden nye måter å skape problemer for Nakamura. Carlsen ofret for eksempel løperen sin etter 26 trekk for å komplisere.

- Hvis Magnus bare hadde forsvart seg på «ortodoks vis», ville ikke Nakamura hatt så store problemer med å vinne. Løperofferet etter 26 trekk er et godt eksempel, det var hans beste sjanse og viser at Magnus forsto at stillingen hans var svært tvilsom. Magnus fant hele tiden nye måter å gjøre posisjonen mer kompleks og tvang Nakamura til stadig å løse nye problemer, helt til tiden hans nesten rant ut.

Nakamura, som på siste offisielle ranking er nummer tre i verden, har nå møtt Carlsen 23 ganger i klassisk sjakk. Det har endt med åtte tap og 15 uavgjorte partier for amerikaneren.

Caruana i dag

Magnus Carlsen møter i dag italiensk-amerikanske Fabiano Caruana. Hikaru Nakamura kan få nok en tøff dag ved brettet når han møter Levon Aronian med svarte brikker, mens Boris Gelfand og Vishy Anand møtes i det siste partiet.

Du kan følge partiene i vårt sjakkstudio fra klokka 15.00.

I den siste runden møter Carlsen sin VM-motstander igjen, før turneringen avsluttes med lynsjakk. Hele programmet kan du se her.

Sunday, February 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments