SISTE: Kripos-aksjon i Oslo og Lillestrøm i Snapchat-saken

(Dagbladet): Kripos opplyser lørdag morgen at de har aksjonert på adresser i Oslo og på Lillestrøm i den såkalte Snapchat-saken.

Det var Dagbladet som fredag i forrige uke avslørte at hackere hadde fått kontroll på over 200 000 private snapchat-filer etter et datainnbrudd hos pirattjenesten Snapsaved. Siden har nyheten gått verden rundt.

- I løpet av det siste døgnet har vi sett at de stjålne bildene spres hyppigere, og vi har identifisert en rekke IP-adresser knyttet til spredningen. Dette resulterte i at vi aksjonerte på to adresser fredag kveld, opplyser Eiliv Ofigsbø, leder for Avdeling for teknologi og operative tjenester ved Kripos.

Dette er adresser i Oslo og Lillestrøm som Kripos knytter til spredning av store mengder bildemateriale, som de blant annet mener stammer fra Snapchat. Kripos gikk til aksjon etter at de hadde identifisert en rekke IP-adresser.
 
Kripos har beslaglagt datautstyr, men vurdert at det så langt ikke er grunnlag for pågripelse eller fengsling.

De legger nå ut følgende beskjed på steder der de ser at bildene spres: «Deling av materiale som er fremskaffet ved datainnbrudd er å anse som informasjonsheleri og kan straffes med bøter eller fengsel (…) Vi oppfordrer alle på det sterkeste til å avstå fra slik deling. De som fortsatt deler slike bilder, risikerer straffeforfølgning og inndragning av datautstyr».

Mange av bildene er intime bilder av barn og undom under 18 år. Ulovlig spredning og besittelse av bildene kan derfor falle in under barnepornolovgivningen.

Mange norske ungdommer har kontaktet tjenesten Slettmeg, som drives av Norsis.

- Vi har allerede nå fått henvendelser fra folk som har funnet ut at det ligger snapchat-bilder ute som stammer fra dette datainnbruddet, som ønsker hjelp. Vi vurderer nå hvor vi skal legge lista for å agere, har Vidar Sandland i NorSIS sagt til Dagbladet.

NosSIS har tilgang på den lekkede databasen, og kan bekrefte det Dagbladet tidligere har skrevet – at svært mange av de lekkede bildene tilhører norske ungdommer.

- Vi ser på filmene at mange snakker norsk, det er norske lokasjoner, og andre norske kjennetegn. Vi ser også at mange av tekstene som følger bildene, er på norsk, sier Sandland.

Utvikleren av programmet som er hacket, Snapsaved, er dansk. Snapsaved skriver i en facebookmelding om datainnbruddet at «de fleste av våre kunder er nordmenn, svensker og amerikanere.»

Saturday, October 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments