Ser du hvorfor prisbelønt fotograf fikk sparken etter dette bildet?

(Dagbladet): Det var onsdag denne uka at nyhetsbyrået Associated Press (AP) gjorde det klart at de bryter samarbeidet med den mexicanske frilansfotografen Narciso Contreras.

Årsaken er at AP oppdaget at Contreras hadde manipulert et bilde han tok i Syria 29. september i fjor.

Manipulerte bort

Fotografen var på reportasje i landsbyen Telata for å dokumentere kampene der mellom opprørsoldater og regjeringsstyrker, da de plutselig måtte søke dekning. På det opprinnelige bildet av den syriske opprøreren er det et videokamera som er synlig nede til venstre i bildefeltet. Men før Contreras sendte bildet inn til fotodesken, manipulerte han bort videokameraet.

Den avgjørelsen kostet ham jobben som frilansfotograf for AP.

- Å bevisst fjerne elementer fra våre fotografier er helt uakseptabelt, sier bildeansvarlig i AP, Santiago Lyon på byråets hjemmeside. Han gjør det klart at fotografen aldri vil jobbe for AP igjen.

- Jeg er flau

Contreras sier han fjernet videokameraet fra bildet, fordi han fryktet det ville forstyrre synsinntrykket.

- Jeg tok en gal avgjørelse da jeg fjernet kameraet….jeg er flau over det. Du kan gå gjennom arkivet mitt og du vil se at dette er eneste gang det har skjedd, og det skjedde i et veldig stresset øyeblikk, sier fotografen til AP.

I fjor var Contreras en av fem fotografer som var med på å vinne Pulitzer-prisen for sine dramatiske nyhetsbilder.

- Må slås ned på

Leder i Pressefotografenes klubb, Sveinung Uddu Ystad, støtter APs avgjørelse i saken.

- Det er en grunnleggende regel i all fotojournalistikk at man ikke skal legge til eller fjerne elementer i et bilde. Det er viktig at bildebyråer slår hardt ned på juks som dette, fordi det handler om bildets troverdighet, sier Ystad.

Han viser til et liknende eksempel tidligere:

- Reuters reagerte på samme måte i 2006 da en av deres fotografer hadde jukset med bilder av israelske flyangrep. Fotografen hadde lagt til ekstra røyk og raketter for å få bildene til å se mer dramatisk ut.

I fjor høst skapte det stor debatt, da det viste seg at et bilde Agderposten hadde satt på trykk, også var manipulert. Bildet ble felt i Pressens faglige utvalg.

- Bilder som brukes som dokumentasjon må ikke endres slik at de skaper et falskt inntrykk, het det i PFU-avgjørelsen.

Friday, January 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments