Røkke-sjefene: Vi følger reglene

(Dagbladet): Langs finnmarkskysten vokser raseriet mot de Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapene Havfisk og Norway Seafoods – og mannen bak.

Midt på 1990-tallet gikk moldenseren inn i fiskeindustrien i Nordland, og mellom 2005 og 2006 tok han kontroll over en rekke filetanlegg i Finnmark med tilhørende trålere som var tilknyttet lukrative kvoter.

En rekke forpliktelser ble lagt til grunn, som skulle binde Røkke-selskapet Aker Seafoods, nå Havfisk, til å levere fisk til land og holde aktivitet i foredlingsanleggene langs kysten.

Som Dagbladet omtaler i dag, gikk i 2013 to tredjedeler av fisken som var ment å holde liv i filetanlegg i Nord-Norge, istedet til det globale markedet.

LES OGSÅ: Aspaker vil vite hvor fisken ble av

Dermed forsterkes kritikken fra nord (krever Dagbladet Pluss-abonnemnet), om at Røkkes strategi er å vende ryggen til landindustrien og forvalte fiskeressursene som han selv vil.

Det avvises at Røkkes fiskeristrateger i selskapene.

Myket opp regelverket

- Vi er et selskap som selvsagt skal følge de forpliktelsene vi har, sier konsernsjef i Havfisk Olav Holst-Dyrnes til Dagbladet.

Det tidligere Aker Seafoods ble i 2012 delt i to selskaper: Havfisk drifter en flåte på ni trålere, som er tilknyttet kvoter til en verdi på minst 1,5 milliarder kroner. Norway Seafoods drifter åtte filetanlegg på land, som alle er eid av Havfisk. Fiskeriselskapene kontrolleres igjen av Aker ASA, der Røkke er styreleder og største aksjonær.

Da Kjell Inge Røkke fikk dispensasjon fra Deltakerloven for å kunne delta i fisket, ble selskapet hans bundet av en plikt til å ha aktivitet i landsindustrien, såkalt aktivitetsplikt, fordi det var foredlingsvirksomhet som var det primære, ikke trålerdriften.

Det sterkeste virkemiddelet som skulle sikre at fisken gikk til land for sikre sysselsetting og bosetting, var leveringsplikten. Den ble i 2003 imidlertid gjort om til en tilbudsplikt av daværende fiskerminister Svein Ludvigsen (H), for å sikre trålrederiene fleksibilitet. Det har medført at mindre fisk leveres til land for bearbeiding.

LES OGSÅ: - Et gedigent feilgrep

- Vi dokumenterer alt

På tross av at Havfisk-trålerne bare leverte 34,6 prosent av av den leveringspliktige torsken til de tilgodesette anleggene i 2013, mener Holst-Dyrnes at selskapet ikke opererer på kanten av lovverket.

På spørsmål om Havfisk ser foredlingsvirksomheten på land som sin primæraktivitet, svarer han:

- Norway Seafoods og Havfisk har vært i denne virksomheten siden 1996, og vi har fortsatt industri på land. Der var det en gang mange anlegg, nå er det langt færre. Men Norway Seafoods driver åtte av ti gjenværende filetanlegg i dag.

- Men når bare 9700 av 28000 tonn leveres til anleggene deres på land, vil du fortsatt si at foredlingsvirksomheten er det primære for selskapet?

- Svaret på dét ligger i selskapets handlinger: Norway Seafoods driver altså åtte av de ti gjenværende filetanleggene i Norge, sier han.

- Driver dere i tråd med alle forpliktelsene som er lagt på selskapet, og som er grunnlaget for at dere fikk tilgang til kvotene?

- Vi dokumenterer alt i forhold til lovverket. Vi jobber for å oppfylle leveringsplikten slik den er regulert i forskrift og lov. Vi bruker mye tid på å dokumentere dette overfor direktoratet. Og vi jobber tett med Norway Seafoods for å gi dem råstoff når de har behov, sier Havfisk-sjefen.

- Vi øker høst-leveringen

Han sier at selskapets ønske er å bygge en norsk torskeindustri som er lønnsom, både på land og på vannet.

Monday, March 3rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments