Robin Williams-hyllest slaktes av selvmordseksperter

(Dagbladet): Blant de mange Robin Williams-hyllestene som i går flommet over sosiale medier etter at det ble kjent at skuespilleren hadde tatt sitt eget liv, ble knapt noen delt av så mange som den det amerikanske filmakademiet la ut på Twitter.

Twitter-meldinga, med et bilde av Williams’ rollefigur «Genie» (ånden i lampen) i animasjonsfilmen «Aladdin» (1992) under en stjernehimmel og sammen med teksten «Genie, you’re free», er delt over 317 000 ganger og har fått over 220 000 favorittmarkeringer.

Ifølge Sydney Morning Herald innebærer det at meldinga er lest av over 70 millioner mennesker.

Men amerikanske selvmordseksperter mener (den helt sikkert velmente) twitringen er problematisk, fordi den framstiller Williams’ selvmord i et positivt lys, som en frigjøring og en løsning.

- Om den ikke går over streken, er den veldig, veldig nære. Selvmord bør aldri framstilles som en mulighet. Det er formelen for mulig smitte, sier Christine Moutier i den amerikanske stiftelsen for selvmordsforebygging til Sydney Morning Herald.

Kan gi inspirasjon til andre

Professor Lars Mehlum ved Universitetet i Oslo, som er leder av Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, er enig.

- Når slike meldinger i sosiale medier framstiller selvmord som en løsning og en befrielse, kan det gi andre som plages av tunge problemer inspirasjon til å velge samme løsning, sier han, og påpeker at ingen selvsagt kan vite om selvmord faktisk utgjør en forbedring for den som tar sitt eget liv.

- Det eneste vi vet, er at det skaper enorme problemer for berørte og etterlatte. Jeg har svært sjelden opplevd at etterlatte oppfatter selvmord som en god løsning – tvert imot skaper det store problemer de etterlatte må leve med, sier Mehlum.

Det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som la ut den kontroversielle Williams-hyllesten, og for øvrig er mest kjent for sin årlige utdeling av Oscar-prisene, har ikke kommentert kritikken fra selvmordseksperter.

Profilerte selvmord gir smitteeffekt

Norske medier har i sine omtaler av dødsfallet mandag ikke lagt skjul på årsaken, men med enkelte unntak vært tilbakeholdne med detaljer om metode og omstendigheter. Store amerikanske og britiske medier har gått vesentlig lenger.

Mehlum sier det er dokumentert at det foreligger en smitteeffekt ved medieomtale av selvmord hos profilerte mennesker, men ikke ubetinget:

- Det avhenger av hvordan selvmordet omtales i media. Fagmiljøene mener det er viktig at selvmord omtales og informeres om, men på en slik måte at det ikke får smitteeffekt. Smitteeffekten er høyest når selvmord fremstilles på en dramatiserende og sensasjonspreget måte. Det kan gi sårbare mennesker trang til å gjøre likedan, ved at selvmordet fremstilles som en løsning på problemer, snarere enn et problem i seg selv, sier professoren.

Derfor advarer fagfolk mot å offentliggjøre selvmordsmetode og detaljer omkring selvmordshandlingen.

- Slike detaljer er lite relevant for dekningen av en slik hendelse, og kan skape en modell for andre som kan velge samme metode, sier Lars Mehlum.

Wednesday, August 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments