Resistente lus angriper norske barnehager: Vi kjøper 70 prosent mer lusemiddel enn i 2010

(Dagbladet): Budstikka skriver i dag at salget av lusmiddel i Akershus har økt med 72 prosent fra 2010 til 2013.

I Akershus økte salget av lusemidler fra 14 716 doser i 2010 til 25 408 doser i 2013, skriver avisa og viser til salgstall fra Apotekforeningen.

På landsbasis har salget også økt voldsomt de siste fire årene. I 2010 ble det totalt solgt 114 121 doser lusemiddel i Norge. I 2013 haddfe tallet økt til 190 984, viser tall Dagbladet har hentet inn fra Apotekforeningen.

Dette gir en samlet økning på 67 prosent siden 2010.

- Resistente

Arnulf Soleng, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet tror det er flere grunner til at det selges mer middel mot lus.

En teori er at lus har blitt resistent mot lusemiddelet.

I Norge er legemidler med følgende virkestoffer godkjent i behandlingen mot lus:

• Malation (Prioderm og Malation)
• Permetrin (Nix sjampo)

Begge virker som nervegifter på lusene, men de senere årene har det fra mange land blitt rapportert om resistens mot midlene, skriver Folkehelseinstituttet.

- Vi har ingen klare data på dette i Norge, men vi ser fra utlandet at lus er blir resistente mot permetrin-midlerne. Vi har antydning til det samme er tilfellet i Norge. Man antar at enkeltindivider som har tålt et bestemt lusemiddel, har reprodusert seg og ført genene videre, sier Soleng til Dagbladet.

- Lus er internasjonale, så opplever man det ett sted er det grunn til å tro at det også skjer i andre land, fortsetter han.

- Mer lus

- Er det andre grunner til at man ser en økning i salg av lusemiddel?

- En sannsynlig årsak er at det er mer lus nå enn før, sier seniorforskeren.

Hodelus er lusa som forekommer oftest i Norge. Til enhver tid har cirka to prosent av norske skolebarn hodelus, skriver Folkehelseinstituttet.

- Vi har sett en kraftig økning i salg av lusemidler i de senere årene, fra ca 110 000 enheter i 2010 til ca 200 000 enheter i 2013. Dette skyldes antagelig en kombinasjon av økning i luseproblemet og en økt fokusering på viktighet av å behandle, sier fagdirektør i  Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg til Dagbladet.

- Det er imidlertid viktig å huske på at disse midlene ikke skal brukes forebyggende. Da kan vi risikere at lusa blir motstandsdyktig mot behandling. Kun de som har lus skal behandles. Mange tilfeller av lus kunne ha vært unngått dersom foreldrene hadde sjekket barna sine for lus jevnlig, gjerne hver uke, understreker han.

Krabber fra hode til hode

Hodelus suger blod i hodebunnen og bittene kan gi kløe. For å bli kvitt hodelus må man benytte lusemidler eller fjerne lusa ved hyppig kjemming.

- Lus smitter hovedsakelig fra hode til hode. De hopper ikke, men krabber fra hårstrå til hårstrå. I teorien kan luebytte være nok, men det er mest sannsynlig å få lus om man sitter nær en annen som har lus, sier seniorforsker Soleng.

- Noen har spekulert i at lusa har endret adferd, og at det er grunnen til at flere får lus. Det er mye synsing rundt dette. Enkelte tror det kan være mer lus nå fordi mange sitter tett når de for eksempel spiller data eller ser på mobil, fortsetter seniorforskeren.

Når man først har fått lus kan det gå lang tid før man faktisk merker noe.

- Noen kan merke ting fort, andre merker ingenting, og det kan gå måneder før symptomene kommer, sier Soleng.

Symptomer

Kløe i hodebunnen er et vanlig tegn på hodelus. Lusas spytt inneholder stoffer som, når de kommer inn i huden, utløser kløe.

Det er imidlertid ikke alle med lus som opplever kløe, skriver Folkehelseinstituttet.

Et annet symptom på lus er sår og infeksjoner i hodebunnen som følge av opprevne lusebitt. Et svart pulver, luseavføring eller tomme lusehuder, kan man av og til oppdage på hodeputen eller kragen.

Behandling

Dersom man får lus er det viktig å informere omgangskretsen og alle man har hatt kontakt med, ifølge Soleng.

- Så må man få satt i gang en behandling, og det er da viktig å følge bruksanvisningen på pakningen. Noen kurer skal tas i to omganger, da de ikke fjerner eggene, sier han.

Lusekam kan også brukes til å bekjempe lus. Kjemmingen må utføres systematisk og grundig hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. Metoden er best egnet på barn med kort eller mellomlangt, rett eller bølget hår.

Monday, January 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments