- Rare, spekulative teorier

(Dagbladet):- Advokat Stabells private teori er søkt som bevis i en rettssal, men viser hvor galt det kan gå når staten kjører over enkeltmennesker, sier John Christian Elden til Dagbladet.

- Rare, spekulative teorier

Han er Odd Nerdrums forsvarer i straffesaken som kommer opp i mai, og reagerer sterkt på teorien Skatt øst presenterte under behandlingen av Odd Nerdrums sivile sak denne uka.

- Jeg har fryktet at det har ligget noen rare, spekulative teorier bak politiets straffesak, men ikke at det sto så dårlig til, sier Elden.

Skatt østs advokat Tolle Stabell, sa i retten at det er innenfor hva som «med rimelighet kan fantaseres om» at Nerdrum samarbeidet med Forum Gallery i New York i et forsøk på å hvitvaske 700 000 dollar fra Nerdrums bankboks.

- Ikke statens oppgave

Bettina Banoun, partner i Wiersholm og leder av Advokatforeningens skattelovutvalg, synes ikke spekulering av denne typen hører hjemme i en rettssal.  

- Skattekontoret og regjeringsadvokaten går her ut over det som er statens rolle i skattesaker. Det er skattekontorets vedtak som skal prøves, og det er ikke deres rolle å spekulere eller fantasere om faktum. Enten får de si «vi vet ikke hva som har skjedd», eller så må de ta steget ut og si «vi mener det er hvitvasking og dette er bevisene».

- Farlig argumentasjon
 
- Men de gjør ikke det, de bare leker med tanken, sier Banoun.  

Hun mener det er en farlig form for argumentasjon.  

- Problemet er at du kanskje kan få med deg dommeren på denne leken uten at det blir stilt vanlige beviskrav, sier hun.  

Stabells teori er den første som kommer fra statens side om hvorfor Nerdrum sendte 700 000 dollar fra bankboksen i Østerrike tilbake til galleriet, og hvorvidt det er de samme pengene som blir ført videre til Nerdrum igjen noen måneder senere.

Manglene redegjørelse for dette var en av grunnene til at Høyesterett opphevet dommen mot Nerdrum i straffesaken.

- Nerdrums påstand om at pengene i bankboksen ikke var hans egne, må settes til side. Det har tre domstoler så langt gjort. Da blir hans forklaring om hvordan dobbeltbeskatningen oppsto ikke mulig å forstå. Særlig er det ikke mulig å forstå hvorfor han sendte sine egne penger til galleriet i New York, før de så ble overført tilbake til ham selv. Når ankesaken nå skulle behandles, var det naturlig på ny å se grundig på bevisene og kommentere hva som kan ha hendt, sier Stabell til Dagbladet.

Beviskrav
Banoun, som kjenner Nerdrum-saken godt, tviler på at denne teorien vil bli lagt fram på samme måte i Nerdrums straffesak i mai.

- Økokrim kan ikke spekulere. Hvis de forfølger dette må de bevise det ut over en hver rimelig tvil. Da blir det vitneførsel og kontradiksjon. Det kan ikke kaste ut flyvende ideer for å sette folk i fengsel.

Asbjørg Lykkjen, aktor i straffesaken mot Nerdrum, har ikke villet kommentere Stabells teori. Forum Gallery er gjort kjent med innholdet i teorien, men ønsker ikke å snakke med Dagbladet.

Sunday, March 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
September 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Recent Comments