Politiet skyter med «slugs» mot demonstrantene

(Dagbladet): Minst fire demonstranter ble onsdag skutt og drept under opptøyene i Ukrainas hovedstad Kiev, og flere hundre har blitt skadd de siste dagene.Â

Flere bilder fra i går viser politimenn som sikter med hagle mot barrikadene og demonstrantene, mens demonstranter la ut bilder av hylser funnet på bakken.

- Har ikke våpen

Samtidig meldte nyhetsbyrået AP at påtalemyndigheten i Ukraina skal starte etterforskning av minst to av dødsfallene, som skyldtes skudd med skarp ammunisjon.

Leger har også operert sårede demonstranter for å fjerne prosjektiler.

Statminister Mykola Azarov hevdet onsdag at politiet ikke var bevæpnet, men da demonstrantene begynte å segne om i Kievs gater og det ble lagt ut bilder av politimenn med våpen, sa han at det var opposisjonen som sto bak dødsfallene.

- Som statsminister i Ukraina vil jeg slå fast offentlig at dødsfallene som vi dessverre har sett, er det opposisjonslederne bak opptøyene som skal ha på samvittigheten og ta ansvar for, sa statsministeren i en pressemelding i går.

Ukjente prosjektiler

Dagbladet kunne i går vise bilder tatt av aktivister, som viser metallprosjektiler brukt i under demonstrasjonene.

Prosjektilene går under sekkebetegnelsen «slugs», og noen våpeneksperter mener at de brukes i hagler ved jakt på større dyr. Vitner til demonstrasjonene i Kiev, sa i går til Dagbladet at prosjektilene var relativt lette.

Dagbladet snakket også med en ukrainsk journalist som hadde sett en demonstrant segne om på gata, etter å ha blitt truffet av skudd.

Det er ikke kjent hvor mye krutt som var i ammunisjonen og dermed ikke hvor kraftige skuddene var.

Kan være dødelig

Major Trond Mostue er hovedinstruktør og fagoffiser for mindre dødlige våpen (MDV) i Forsvaret og jobber ved Hærens våpenskole på Rena. I en e-post til Dagbladet skriver han at denne typen kule, eller slug, er en type spesialammunisjon som i utgangspunktet er ment for jakt på småvilt. Han bekrefter at den også kan være dødelig ved bruk på mennesker.

- Ja, den kan være dødelig på korte avstander, skriver Mostue.

I tillegg kan denne typen ammunisjon brukes til å skyte opp dørlåser og lignende når man trenger å ta seg raskt inn i et rom.

Brukes slik ammunisjon i Norge?

- Nei, ikke i Forsvaret, opplyser Mostue.

Det har også kommet informasjon som tilsier at denne typen ammunisjon er ment for mindre dødelige våpen. Våpen som ifølge Mostue er konstruert og forventet å oppnå en relevant militær effekt på en person, materiell eller infastruktur med en betydelig mindre skade  og risiko for dødelig utgang eller permanent skade.

Dagbladet har vært inne på en latvisk nettside som selger lignende ammunisjon. Der står det at «slugen» skal ha høy presisjon, redusert rekyl og dyp penetrasjon.

Anklager myndighetene

Mens statsministeren skylder på opposisjonen, har de igjen gått hardt ut og anklaget myndighetene for å ha stått bak drapene.

- I dag skyter regjeringen på sitt eget folk som svar på kravene fra befolkningen. For det finnes det ingen unnskyldninger, sier han.

Mens demonstranene segnet om i Kievs gater i går, og politiet ble fotografert med hagler, sa statsministeren/presidenten at det var NATO som sto bak dødsfallene.

• Følg demonstrasjonene i Kiev live på vår direktesending i høyrespalten!

Friday, January 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
September 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Recent Comments