- Passasjerer og besetning kan ha blitt utsatt for giftgass

(Dagbladet): – Ved oppstart av motor kom det røyk fra motoren inn i ventilasjonsanlegget på flyet, og det kom røyk inn i kabinen, uttalte informasjonssjef Knut Morten Johansen til Dagbladet tidligere i dag.

Det begynte å ryke kraftig fra SK4743 på vei til Brussel fra gate 10 ved Oslo lufthavn Gardermoen, da flyet skulle ta seg ut på rullebanen i morges.

Brannmannskaper ble tilkalt, og flyet med 163 passasjerer om bord ble evakuert.

- Klassisk smoke in cabin-hendelse

- Røykutvikling som kommer fra motoren synes å være en klassisk «smoke in cabin»-hendelse, sier direktør Pål Molander ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

Molander sier han ikke kan uttale seg spesifikt om hendelsen med SAS-flyet på Gardermoen i morges, men viser til at Stami tidligere har gjennomført et forskningsprosjekt hvor de konkluderte med at det hadde kommet giftige stoffer inn i kabinen etter en liknende episode med røykutvikling i et norsk passasjerfly.

- Vi gikk inn og undersøkte etter den hendelsen, og fant da økte forekomster av organofosfater i kabinen, sier Pål Molander til Dagbladet.

Kan skade nervesystemet

Det var våren 2011 de norske forskerne ved Stami kunne påvise giftige organofosfater i lufta som flypassasjerer og besetning puster inn. Giftstoffene kan føre til skade på nervesystemet og utløse psykoser hos mennesker.

I en studie, publisert i tidsskriftet Journal of Environmental Monitoring, påviste forskerne ti ganger forhøyet nivå av det nervegiftige organofosfatet TCP i kabin og cockpit i et norsk passasjerfly som hadde hatt røykutvikling i kabin fra motoren.

Det var etter Dagbladets omfattende artikkelserie om giftige organofosfater i turbin- og hydraulikkoljer som startet i 2003 at Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) fikk offentlige midler til sitt forskningsprosjekt.

Turbinoljene som brukes i flymotorer inneholder kjemiske stoffer som under høy temperatur kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser.

Ved lekkasje eller søl av turbinoljeolje i flymotoren, kan nervegassliknende forbindelse oppstå når det blir varmt nok. Siden flyene henter pusteluft fra motorene, kan de giftige gassene finne veien til kabin- og cockpitlufta.

- Kan ha blitt utsatt

Yrkeshygieniker Halvor Erikstein i oljefagforeningen Safe sier at evakueringen av SAS-flyet på Gardermoen i morges likner på det som internasjonalt blir omtalt som en «fume incident».

- Her kan passasjerer og besetning ha blitt utsatt for veldig giftige stoffer. Siden røykutviklingen ikke skyldes brann, er årsaken oftest oljelekkasje i motoren, eller spillolje i motoren som resultat av overfylling, sier Erikstein til Dagbladet.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier dette om hendelsen:

- Det blir jo en spekulasjon. Det de kabinansatte sier er at røyken hadde en lukt som den som brukes når de trener. Den er ikke giftig eller skadelig på noen måte. Det skal for øvrig ekstremt lite olje til for at det skal komme røyk, og som da trekkes inn i kabinen gjennom ventilasjonsanlegget fra motorene hvor all luft i kabinen kommer fra.

Halvor Erikstein har engasjert seg i denne problematikken i årevis, fordi gassturbinene på oljeplattformer kan gi arbeidere samme type eksponering som flymotorer kan gi besetning og passasjerer.

Erikstein sitter i styret i GCAQE, en internasjonal sammenslutning av mer enn 20 flyger- og kabinpersonellforeninger, som er opptatt av problemer knyttet til luftkvalitet i fly.

Nå vil han gjerne vite om Boeing 737-800-maskinen som måtte evakueres i dag har hatt tidligere problemer med gasser i cockpit eller kabin.

- Jeg mener SAS må legge fram den tekniske loggen for dette flyet. Det er ikke uvanlig at et fly som har en slik hendelse også har hatt tidligere hendelser, sier Erikstein.

- Det er skrevet rapport på forholdet, og denne blir sendt til Luftfartstilsynet som også følger opp slike ting. I dette tilfellet hvor dampen/røyken er motorrelatert, så blir dette ikke relevant, siden motorer skiftes og byttes mellom flyindividider, sier Knut Morten Johansen.

- Passasjerene bør følges opp

Det blir jevnlig rapportert om nødlandinger etter gass- eller røykutvikling i internasjonal luftfart. Gasshendelser kan være forbundet med synlig røyk, men kan også være usynlig. Noen ganger lukter oppstår en lukt som minner om sure sokker, mens andre ganger er det luktfritt.

- Det er et problem at flyene ikke er utstyrt med sensorer som fanger opp og alarmerer dersom giftige gasser oppstår i cockpit eller kabin. Det bør følges opp hvorvidt noen av passasjerene som var om bord i det evakuerte SAS-flyet i dag blir dårlige i etterkant, sier Erikstein og utdyper:

- Aller helst burde det ha vært tatt blodprøver, men det bør i det minste sendes ut spørreskjema i etterkant. Nyere forskning viser at noen mennesker er spesielt sårbare for denne type forgiftning, sier yrkeshygienikeren.

- Vi har gitt det tilbudet til passasjerene allerede. Hvis noen føler seg uvel, så skal de ta kontakt med oss for videre oppfølging hvis nødvendig. Vi tar slike ting på stort alvor, selv om det ikke var dramatisk på noen måte. I tillegg til at det rutinemessig er skrevet rapport, så følger vi også opp hendelsen i ettertid. Sikkerhetsarbeidet, i samband med alle typer hendelser, har vi gode rutiner for hos oss, sier Knut Morten Johansen i SAS.

Tuesday, May 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments