Overlege: Flere kan ha fått feil diagnose

(Dagbladet): En av overlegene som klaget inn Univesitetet i Oslo etter mangelfull flåttforskning, er glad Helsetilsynet nå har felt forskerne for brudd på helseforskningsloven.

Preben Aavitsland har lenge vært kritisk til forskningen, ledet av de pensjonerte biologene Ivar Mysterud og Morten Laane, som fram til september i fjor fant sted ved universitetet.

- Til for å beskytte

Han mente, sammen med kollega Dag Berild, at UiO forsket ulovlig da de prøvde å finne en måte å påvise borreliabakterier (som stammer fra flåttbitt) i mennesker.

- Det er bra at Helsetilsynet griper inn mot forskning på mennesker når den ikke følger reglene. Reglene er der for å beskytte pasientene, sier Aavitsland til Dagbladet.

UiO er felt for flere brudd på helseforskningsloven, og er blant annet bedt om å slette alt av materiale de samlet inn under prosjektet.

«Statens helsetilsyn mener det foreligger brudd på helseforskningsloven (…). Universitet i Oslo pålegges å stanse forskningsprosjektet (…) og videre pålegges Universitetet i Oslo å nedlegge forskningsbiobanken som er opprettet i forbindelse med forskningsprosjektet», heter det i rapporten.

- Feil diagnose

Aavitsland mener Mysterud og Laan var uansvarlige da de forsket på flåttbakterien.

- De har tatt snarveier, og begynt å diagnostisere pasienter før de har bevist at metoden virker. Det er uansvarlig. Mange pasienter kan ha fått feil diagnose, sier han.

De to forskerne samlet blant annet inn blodet til et stort antall personer som hadde mistanke om at de var blitt kronisk syke etter å ha blitt bitt av flått.

Blant personene var eventyreren Lars Monsen, hvis blodprøver ble offentliggjort i forskningsmagasinet til Uio i fjor.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få tak i Mysterud eller Laane, men de to understreket overfor Dagbladet i fjor at de ikke stilte diagnoser på personene de forsket på.

- Vi stiller ikke diagnoser, men vi ser på blodet ved å ta bilder og filmer bevegelsesmønsteret til bakteriene i sanntid eller med tidsforkortning, sa Mysterud.

- Synd, trengs mer forskning

Helsetilsynet mener forskerne manglet tillatelse til å benytte seg av pasienters blod i forskningen, fordi det brøt med taushetsplikten deres.

Samtidig mener de at organiseringen og protokollføringen av forskningsprosjektet var mangelfull, og kritiserte at det ikke finnes dokumentasjon på at deltakernemtykket til at taushetsplikten kunne oppheves.

Da Aavitsland og Berild klaget inn UiO for måten de forsket på, ble prosjektet stoppet. Konklusjonen fra Helsetilsynet ble utskrevet forrige uke, 6. mars.

- Det er synd at Mysterud og Laane og UiO ikke har fulgt regelverket, for det trengs mer forskning om diagnostikk av borreliose, sier Aavitsland.

- Dette dreier seg ikke om sensur. Forskning om borreliose er bra, forskningen skal være fri, men den må følge regelverket som skal beskytte pasientene. Helsetilsynet har her gjort jobben sin, mener han.

- Noe gikk veldig galt

Til VG sier Laane at han er enig i at forskningsprosjektet måtte stoppes.

- Her gikk noe veldig galt, og jeg er enig i at prosjektet måtte stoppes. Jeg var i god tro om at søknaden dekket det forskningsarbeidet jeg gjorde, men noe må ha gått galt i den administrative prosessen, sier han.

Rektoren ved UiO, Ole Petter Ottersen, sier at universitetet ikke ønsker å kommentere saken fordi de ikke har bestemt seg om de vil påklage avgjørelsen.

- Vi har mottatt helsetilsynets pålegg om stansing av forskningsprosjektet. Universitetet har i denne saken en klageadgang der fristen er tre uker. Vi ønsker ikke å kommentere saken i media før vi har vurdert om saken skal påklages, sier han i en e-post til Dagbladet.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Mysterud eller Laane.

Tuesday, March 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments