Opprørere kontrollerer nå millionby i Irak

Natt til idag stormet flere hundre tungt væpnede menn inn i byen med nesten to millioner innbyggere, nedkjempet politi og sikkerhetsstyrker, og tok kontroll over administrasjonshovedkvarteret. Så slapp de løs mange hundre fanger fra byens fengsler.

Unntakstilstand

Den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki ba i ettermiddag nasjonalforsamlingen om å innføre unntakstilstand i hele Irak. Hele landet er kastet ut i en nasjonal krise på grunn av det overrumplende angrepet.

- Vi vil ikke tillate at Mosul er under terroristenes banner. Vi ber internasjonale organisasjoner om å støtte Irak og bekjempe terrorisme. Hele verden vil lide hvis terroren får spre seg, sier al-Maliki.

- Vi er redde

Mange politistasjoner skal være satt i brann, ifølge BBC, og bilder fra lokalt TV viser store branner mange steder i byen.

- Situasjonen er kaotisk inne i byen, og det er ingen til å hjelpe oss. Vi er redde, sier Umm Karam, en offentlig ansatt, ifølge BBC.

Mosuls guvernør, Atheel al-Nujaifi, som flyktet fra byen natt til idag, ber i en dramatisk appell innbyggerne om å stå opp mot opprørerne som trolig er fra Den jihadistiske islamske staten i Irak og Levanten, forkortet til ISIL på engelsk. De sunni-muslimske opprørerne har stått bak en serie angrep mot mål både i Irak og i Syria de siste ukene, og har ambisjoner om å opprette en islamistiske stat i Irak og Syria.

Ved kurdisk område

- Jeg ber Mosuls menn om å stå sammen og forsvare seg mot de fremmede, og å opprette folkelige komiteer i sitt nabolag, og hjelpe folket og forsvare sine områder, sier al-Nujaifi. Atheel al-Nujaifi er broren til Usama al-Nujayfi, som er president in det irakiske parlamentet.

Opprørerne har også tatt kontroll over Mosuls flyplass, en aksjon som vil gjøre det vanskelig å få inn føderale tropper for å bekjempe de islamistiske opprørerne.

Det spesielle med den høyt profilerte militære operasjonen er at den skjer i det som historisk er kurdisk Irak, den tradisjonelt mest sekulære delen av landet.

Forsker Henrik Thune ved Norsk utenriksopolitisk institutt, NUPI, mener at aksjonen er dramatisk for hele Midt-Østen.

Også nordmenn involvert

- Mosul er Iraks tredje største by og dette er en stor hendelse. Hendelsen understreker at Bagdad ikke har kontroll på sitt eget land, og at Irak er i ferd med å gli raskt nedover i kaos og borgerkrig, sier Thune.

- Dessuten understreker dette et alvorlig problem i Irak og Midtøsten, nemlig at store deler av Irak og store deler av Syria nå er i ferd med å smelte sammen til ett eneste statsløst og kaotisk område der ISIL, al Qaeda og andre radikale bevegelser kan operere fritt. ISIL, som også rekrutterer nordmenn til Syria, er i ferd med å bli en svært sterk bevegelse, godt finansiert, og med mye avansert våpen og med territoriell kontroll på bakken. Situasjonen er ikke helt ulik tilstanden den gangen al Qaeda bygde seg  opp inne i Afghanistan. Men at dette nå skjer midt i Midtøsten er skjebnesvangert for hele regionen, og omverdenen, og situasjonene får alt for liten oppmerksomhet, sier Thune.

Ser stort på det

Thune mener også at ISIL slåss for noe mer enn Irak.

- Det er antageligvis ISIL som står bak erobringen av Mosul, og denne bevegelsen er en prinsipiell motstander av statsgrensene i Midtøsten slik disse ble tegnet opp etter første verdenskrig. De forholder seg ikke til Syria eller Irak som separate stater, men fører krig begge steder. Målet er å reetablere et islamsk Kalifatet i en ekstrem utgave, og som jo historisk først hadde sin hovedstad i Damaskus og så Bagdad. Så når vi sier at unge europeere reiser til Syria for å slåss er dette upresist. De av dem som slåss for ISIL slåss både i Irak og Syria og læres opp til å se dette som en eneste slagmark. Det er også upresist å kalle dette al Qaeda. ISILs forhold til al Qaedas ledelse er svært anspent, og de opererer uavhengig, sier Thune.

- Mange kurdere er blitt fortrengt fra Mosul, men for dem som er igjen er dette selvfølgelig farlig. Grensen til selvstyrte kurdiske områder går i dag litt nord for Mosul. Kurdernes områder er sånn sett relativt godt beskyttete, men det er stor frykt også der at ISIL skal greie å gjennomføre flere angrep inni kurdiske områder og i tillegg ta kontrollen overviktige deler av Iraks oljeinfrastruktur som ikke ligger langt unna Mosul, sier Henrik Thune. 

Tuesday, June 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments