NSM har fått spionutslag

(Dagbladet): Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) innrømmer at de har vurdert å ha faste detektorer ved regjeringsbygg og andre sensitive områder som ville ha slått alarm om noen forsøkte seg med såkalte falske basestasjoner for å overvåke mobiltrafikk.

Før Aftenposten publiserte sin avsløring i går, rakk NSM å søke i de samme områdene avisa har fått indikasjoner på såkalte falske basestasjoner, eller IMSI-fangere.

- Noen av disse alarmene har vi fått også. Det er noen der. Mange små indikatorer tilsier at det kan være en falsk basestasjon, sier avdelingsdirektør for operativ avdeling i NSM, Hans Christian Pretorius, til Dagbladet.

Har gjort egne målinger

NSM opplyser at de ble presentert for rådata Aftenposten hadde hentet inn for to og en halv uke siden. Allerede da begynte etaten å jobbe med saken. Men rådataene var ikke filtrert for såkalte falske positive – som vil si utslag som skyldes helt naturlige installasjoner og forstyrrelser i mobilnettet.

Først på torsdag fikk NSM tilgang på filtrerte data. NSM har brukt samme type utstyr og foretatt egne målinger som nå analyseres. Pretorius sier det var viktig å få gjort dette før avisa publiserte saken.

Uklart omfang

- Det er naturlig å tro at de som eventuelt skulle stå bak ulovlig overvåking ville skru av utstyret når saken ble kjent, sier han.

Nå venter alle på resultatet av de undersøkelsene NSM har gjort. På et pressemøte i ettermiddag gjorde PST-sjef Benedicte Bjørnland det klart at de avventer en eventuell etterforskning av saken til NSM har sin rapport klar.

- Det haster å få gjort dette arbeidet. Vi håper å kunne begynne å konkludere tidlig neste uke, sier Pretorius til Dagbladet.

- Men dere kan allerede nå si at dere har funnet noe?

- Ja, vi har utslag som tyder på det, svarer han.

- Er omfanget slik Aftenposten framstiller det?

- Foreløpig ser det ikke slik ut. Men det betyr ikke at det ikke er det. Vi må gjennomgå alle dataene først, sier han.

Har diskutert detektorer

Pretorius sier det vil være veldig alvorlig om det faktisk er snakk om like mange falske basestasjoner som Aftenposten mener å ha avdekket.

Et viktig oppdrag for NSM er nettopp å beskytte såkalte sensitive bygg og gradert kommunikasjon. At Stortinget og regjeringsbygg utsettes for denne type overvåking, blir tatt veldig på alvor.

- Hvorfor har dere ikke faste detektorer som oppdager denne type overvåking?

- Det er den diskusjonen vi må ta med justisdepartementet nå. Vi har også vært inne på dette i tidligere diskusjoner, innrømmer Pretorius overfor Dagbladet.

Han sier selve utstyret ikke er spesielt dyrt, men at det vil være snakk om å opprette en permanent kapasitet man ikke har i dag.

Fanger telefonen

Spionteknologien Aftenposten hevder å ha avdekket, dreier seg om såkalte IMSI-fangere, eller falske basestasjoner. Disse lurer mobiltelefoner i nærheten til å koble seg opp mot dem framfor vanlige basestasjoner når signalene er sterkere.

Utstyret får da tilgang på selve telefonens ID-nummer, det såkalte IMEI-nummeret, og SIM-kortets ID-nummer, forklarer Pretorius.

Systemet kan derfor registrere aktiviteten på telefonen, men kan i utgangspunktet ikke avlytte samtaler.

- 3G og 4G-nettet er i utgangspunktet kryptert. Men det et slikt system kan gjøre, er å lure telefonen din til å tro at bare 2G-nettet er tilgjengelig. Når du snakker på 2G-nettet, går samtalen ut ukryptert, sier han.

Ifølge Pretorius er det ikke snakk om teknologi som brukes til masseovervåking av alle telefoner samtidig. Man må aktivt velge ut hvilken telefon man vil følge.

Sunday, December 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments