NRK: Vi burde vært mer kritiske til Hamas og Mads Gilbert

(Dagbladet): Kringkastingsrådet har i en lang sesjon i dag drøftet NRKs dekning av den israelsk-palestinske konflikten og krigen på Gaza i sommer. Underveis i drøftinga har NRK-ledelsen blant annet tatt selvkritikk på at kanalen burde fokusert mer på Hamas og bakgrunnen for krigen, og at man burde vært mer kritisk til bruken av legen og aktivisten Mads Gilbert som kilde til informasjon.

Bakgrunnen for drøftinga er et stort antall klager til Kringkastingsrådet – de fleste fra israelvenner som mener statskanalen er pro-palestinsk, men også med motsatt utgangspunkt.

For dårlig om Hamas

Rådmedlem Elin Ørjasæter var blant dem som uttrykte at NRK har vært for dårlige på å opplyse publikum om den palestinske bevegelsen både USA og EU har definert som terrorister.

- Jeg er blant dem som overhodet ikke har peiling på Midtøsten. Slik sett er jeg en representativ tv-seer. Og jeg har måttet gå helt andre steder enn til NRK for å forstå hvem Hamas er og hva de driver med, sa Ørjasæter.

Utenrikssjef Knut Magnus Berge sa seg enig i at NRK burde vært bedre på å presentere bakgrunnsstoff fra konflikten, selv om direktør for nyhetsdivisjone, Per Arne Kalbakk, påpekte at kanalen har sendt en rekke dokumentarer på andre flater enn i nyhetssendingene som gir dypere forståelse av det som skjer.

Når det er stilt færre kritiske spørsmål til Hamas enn til de israelske myndighetene i den totale dekninga av krigen, handler det om at israelerne er mer tilgjengelige for journalister, mener NRK.

Risikerer å bli skutt

Utenriksreporter Sidsel Wold avviste i møtet at Hamas påla journalister ble pålagt begrensninger på hva de fikk filme i Gaza.

- Men når vi er i Gaza, reiser vi fort inn og fort ut ogjen, og for min del så jeg aldri noe til Hamas. Det er jo slik at den som oppholder seg i nærheten av en av Hamas’ rakettutskytingsramper, nærmest ber om å bli skutt selv, sier hun.

NRK har imidlertid brukt bilder av Hamas’ voldshandlinger som er innkjøpt av nyhetsbyråer, ifølge Berge.

Statskanalen har også mottatt mange klager på bruken av legene Erik Fosse og Mads Gilbert som kilder til nyheter.

Rådsmedlem Frank Rossavik var blant dem som stilte seg bak denne kritikken.

- Gilbert fortjener skryt for sin medisinske innsats, men NRK stiller ikke spørsmål ved hans politiske agenda. Det måtte det en danske til for å gjøre, sa Rossavik.

Burde vært kritisk

Kalbakk mener bruken av Fosse og Gilbert som kilder var mer problematisk i den forrige krigen på Gaza-stripa, da NRK ikke hadde egne folk inne i krigsområdet.

- Da fungerte de nærmest som våre korrespondenter. Denne gangen mener jeg vi har vært tydeligere på at de også er politiske aktivister, men jeg er enig i at vi burde gått mer kritisk på Gilbert i intervjuene ved hjemkomsten til Norge, sa Kalbakk.

Svært mange av klagene til Kringkastingsrådet har gått på konkrete enkeltuttalelser fra reportere som Wold og Odd-Karsten Tveit – slik som at israel ikke bryr seg om motpartens sivile tap eller at israelske soldater «skyter mot alt som rører seg».

Disse har imidlertid blitt beklaget av NRK i etterkant, og rådet har forståelse for at reportere under stort arbeidspress midt i en krigssone kan komme til å avgi uheldige uttalelser på direktesendt fjernsyn.

Utenriksreporter Gro Holms argumentasjon for at amerikanske medier har slagside i konflikten fordi de i mange tilfeller har jødisk eierskap, noe Holm bela i en kronikk ved å vise til en rasistisk tabell med opprinnelse på det nazistiske nettstedet Stormfront, fikk imidlertid hard kritikk av rådet.

- NRK har flere ganger beklaget dette, og Holm har beklaget at materialet kunne koples til et nazistisk nettsted, men hun har ikke beklaget selve innholdet i tabellen, mener Ørjasæter.

Sterke følelser

Selv om flere av medlemmene i Kringkastingsrådet, som Ørjasæter, Sp-politiker Erlend Grimstad og Frp-politiker Finn Erik Holm mener dekninga av Gaza-krigen i sum har vært ubalansert i Israels disfavør, uttrykte rådet støtte til reporterne som reiser til krigssonen for å rapportere det de ser med sine egne øyne.

I innledninga til diskusjonen ga Aftenpostens utenriksredaktør Kjell Dragnes honnør til NRKs Midtøsten-reportere.

- Det har skjedd glipper, men NRK har ikke vært dårligere enn BBC og CNN, mener han.

- Jeg har selv 41 års erfaring som utenriksjournalist, og jeg har analysert og kommentert en rekke konflikter og fått svært mange reaksjoner fra leserne. Jeg er blitt kalt alt fra CIA-agent til løpegutt for KGB. Det viser hvordan følelsene går høyt, både hos myndighetspersoner og vanlige folk. Alle har sin oppfatning av hva som er rett og galt, sa Dragnes.

Kringkastingsrådets fulle uttalelse lyder ifølge Aftenposten slik:

«Kringkastingsrådet har motatt rundt 50 klager på dekningen av Gaza-krigen i sommer. Langt de fleste har vært kritiske. Klagene gjelder både enkeltutsagn, kildebruk og balanse generelt.

Rådet erkjenner at det er svært krevende oppgave å rapportere fra et krigsområde som dette, når engasjementet i den norske befolkningen er så stort.

Kringkastingsrådet mener likevel at NRK i for liten grad har satt kritisk søkelys på Hamas? rolle. I en tidlig fase av konflikten lyktes ikke NRK godt nok med å skille propaganda fra dokumenterbar informasjon.

Rådet har med tilfredshet registrert at NRK underveis fikk frem flere stemmer og at dekningen ble mer nyansert.

Kringkastingsrådet oppfordrer NRK til i større grad å formidle bakgrunnsinfo om Midtøsten-konflikten.Rådet forventer at NRK har et bevisst forhold til grensegangen mellom nyhetsrapportering og kommentarvirksomhet.»

Thursday, August 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments