- Nei, regjeringen snikinnfører ikke bevæpning av politet

(Dagbladet): Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ble utsatt for et hardkjør av opposisjonen i Stortinget i dag.

Årsaken er at norske politifolk, fra tirsdag denne uka, er gitt tillatelse til å å gå med våpen i fire uker.

LES OGSÅ: Politiet ber om bevæpning på grunn av terrortrusselen

- I trusselvurderingen er blant annet politipersonell angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling. Politidirektoratet har vurdert denne trusselen mot polititjenestepersoner som så alvorlig at de ikke anser gjeldende bevæpningspraksis som tilstrekkelig, uttalte Anundsen da han sist fredag ga sitt samtykke til politiets våpenforespørsel.

Men nettopp fordi væpningen er tillatt med begrunnelse i en global terrortrussel, som lite trolig er noe mindre om fire uker, frykter det at politiet vil få bære våpen på ubestemt tid.

- Ingen snikinnføring

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell var tydelig:

- Jeg mener det er grunn til å stille spørsmål om dette. Bak trusselen står ei gruppe som vi dessverre må frykte at vil være en trussel over tid. Norge skal snart delta i kampen mot denne gruppa, noe som kan føre til økt trussel mot oss. Det er grunn til å frykte at dette blir langvarig, sa Solhjell, som ba justisministeren om svar på spørsmålet:

- Kan Anundsen garantere at denne midlertidige bevæpningen sklir over i en varig ordning?

Frp-statsråden ba Solhjell ikke blande samme bevæpningen i dagens konkret situasjon, der trusselen blant annet er rettet mot uniformert politi, med debatten om generell og varig bevæpning av politiet.

- Dette er ikke et forsøk på å snikinnføre varig bevæpning av norsk politi, sa Anundsen.

- Det er viktig å huske at når politiet, basert på den klare faglige vurderingen i en situasjonen som er basert på trusselbildet, så skal man være ganske vågal om man politisk overprøver den vurderingen.

Solhjell var ikke fornøyd:

- Det er bra at dette ikke er en snikinnføring, men justisministeren svarer ikke, sa Solhjell, og fortsatte:

- Jeg vil svært gjerne høre at han sier at dette vil opphøre på et tidspunkt.

Anundsen svarte at bevæpning av politi i Norge er en stor diskusjon.

- Det er i dag ikke hjemmel for å beholde bevæpning over svært lang tid. Det er også én av årsakene til at vi gjorde denne tillatelsen tidsbegrenset. Så må vi se hvordan vi skal følge dette videre, men det er ikke regjeringens intensjon på noen måte å bruke dette som en situasjon som skal skli over i en varig ordning, sa Anundsen.

LES OGSÅ: Clemet: – Nei til generell bevæpning

Tajik kritisk

Leder av Stortingets justiskomité, Ap’s Hadia Tajik, var skeptisk til regjeringens forslag om ny våpeninstruks for politiet, som nylig var ute på høring, som blant annet overlater til politidistriktene å selv avgjøre om de vil ha full bevæpning.

Se debatten mellom Solhjell, Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Tajik og Anundsen i videospilleren over.

I et intervju med Dagbladet for tre uker siden, gjorde også Tajik det klart at hun er sterkt imot generell bevæpning av politiet.

Tajik mener dagens ordning med framskutt lagring av våpen i biler er en god ordning.

Samtidig etterlyser hun evnen til å ha to tanker i hodet samtidig.

- Alle er enige i at vi skal ha et politi som kan håndtere terror og krisesituasjoner. Politiet må få anledning til å trene og innhente nye kunnskap. Samtidig vi må ikke havne i en situasjon hvor det forebyggende og kampen mot hverdagskriminaliteten blir oversett, sa Tajik, og fortsatte:

- Svaret er ikke bare mer våpen og et politi som har hovedfokus på aksjon, terror og krise. Verdiene politiet er bærer av er like viktig som det praktiske arbeidet de skal gjøre. Det handler om hva slags Norge vi vil.

Wednesday, November 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments