Nordmenn liker å se på seg selv som motstrøms. Norge er annerledeslandet som sa nei til Europa to ganger. Juhu!
Men i en av de største utfordringene i europeisk politikk, følger vi lydig flokken, og det er EU-landet Sverige som går trassig mot strømmen. Mens land etter land strammer inn sin flyktning- og asylpolitikk, er Sveriges dør fortsatt vid åpen. Mens land etter land har veket for høyrefløyens fremmarsj, står svenske politikere samlet mot Sverigedemokraterna (SD). Fredrik Reinfeldt gikk heller av enn å søke støtte hos SD. I Norge regjerer Høyre med SDs politiske forbilde.
Denne uka tok SD hevn ved å sende Sverige ut i regjeringskrise. I fire år har partiet vært isolert, ydmyket og foraktet i Riksdagen. De etablerte partiene diskuterte seriøst om de kunne krympe komiteene for å nekte SD plass. Etter at partiet i høstens valg ble tredje størst, har det ikke fått en eneste komitéleder, og man forsøkte iherdig å hindre SD i å få en representant i presidentskapet.
Lyder kjent? Jo da, Carl I Hagen nikker. Det er bare et valg siden Venstre-leder Lars Sponheim sa heller Jens enn Jensen. Men for både nordmenn og dansker er likevel den kompromissløse svenske holdningen et tilbakelagt stadium. Både Dansk Folkparti og Frp er for lengst inne i varmen. Men da jeg på SVTs “Agenda” onsdag kveld sa det åpenbare, at svensk politikk må finne en måte å snakke med SD på, ikke bare om — de er der, de vil ikke forsvinne om man lukker øynene — fikk jeg sinte meldinger: Vet inte norskan at SD är nazistisk? Jo takk, jeg vet at partiet har brunsvidde røtter og fortsatt ikke har luket dem bort, men 13 prosent av svenske velgere er ikke nazister. Hvorfor stemmer de SD? Kan det være at den tverrpolitiske enigheten i Sverige om en svært liberal innvandringspolitikk ikke har en like unison oppslutning i folket? Kanskje trenger svenskene en Magnus Marsdal til å knekke SD-koden før partiet går til himmels.
Min kollega i Dansk Radio, Anna Gaarslev, mente Norge og Sverige tross alt er ganske like i sin humanitære tilnærming til flyktningepolitikk. Danskene skiller seg ut. De har aldri følt seg forpliktet til å ta imot flyktninger, hevdet hun, og det ville være utenkelig at en dansk politiker, som Jimmie Åkesson (SD) gjorde i valgkampen, ville si at innvandring var positivt for landet.
Imens sier partiet med nazi-røtter at deres eneste krav til en regjering er at innvandringen ikke skal økes fra dagens nivå, som er skyhøyt over det norske. Det er knapt et parti i Norge som ville støtte en så liberal linje.