Narkosak mot investor skal ha utløst etterforskningen

(Dagbladet): Etter at fengslingsmøtet foregikk bak lukkede dører har Oslo tingrett i kveld hemmeligstemplet også fengslingskjennelsen mot den korrupsjonssiktede politilederen Eirik Jensen.

Det er derfor ikke kjent hvilke beviser Spesialenheten for politisaker har begrunnet siktelsen med.

Politioverbetjenten ble pågrepet i sin egen bolig før han skal ha blitt satt på glattcelle i Asker og Bærum politidistrikt.

Jensen, som nekter straffskyld, ble i ettermidag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av ukene er i full isolasjon, det vil si at den fengslede politioverbetjenten ikke får ha noen form for kontakt med andre innsatte i frykt for at han skal forspille bevis.

Helt ut av det blå har Jensen dermed havnet i samme situasjon som utallige kriminelle han selv har ledet pågripelsen av.

Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker opplyser at etterforskningen vil ta lang tid, med mange avhør.

- Det foreligger skjellig grunn til mistanke om grov korrupsjon og vi skal nå gjennomføre en etterforskning for å belyse saken så godt som mulig for å få bekrefet eller avkreftet mistanken, sier Øyen.

Større narkosak

Påstandene om at Jensen har utført korrupsjon oppsto etter det Dagbladet erfarer under den omfattende etterforskningen av en narkotikasak mot en 47 år gammel investor fra Bærum som blant annet har drevet med tobakksimport. Mannen ble sammen med sin samboer pågrepet før jul og erkjente oppbevaring av nærmere 90 kilo hasj. 47-åringen hadde samme kveld hentet store mengder kontanter fra en restaurant i Bærum.

- Det dreier seg om et millionbeløp. Pengene skulle leveres fra dem som skulle ha hasjen, til dem som leverte hasjen, sa mannens forsvarer Benedict de Vibe til Aftenposten etter at narkosaken ble kjent for en snau måned siden.

Rundt seks personer er siktet i hasjsaken og store verdier er beslaglagt.

«De beslaglagte pengebeløpene, biler og andre gjenstander av store verdier hjemme hos siktede, tilsier viktigheten av at mottagerleddene og den ikke navngitte leverandøren blir avhørt før eventuell påvirkning fra siktedes side», heter det i en av fengslingskennelsene fra januar.

- Utilbørlig fordel

Korrupsjonsdefinisjonen i Straffeloven er at noen enten krever, gir eller aksepterer tilbud om «utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag».

Det er ikke kjent om Spesialenhetens etterforskere mener at Jensen har mottatt penger i saken.

«Ved avgjørelsen av om korrupsjonen er grov skal det blant annet legges vekt på om handlingen er forøvd av eller overfor en offentlig tjenestemann eller noen annen ved brudd på den særlige tillit som følger med hans stilling, verv eller oppdrag, om den har gitt betydelig økonomisk fordel, om det forelå risiko for betydelig skade av økonomisk eller annen art (…)», heter det i Straffelovens § 276 b.

Forsvarsadvokatene i narkotikasaken vil ikke kommentere utviklingen siden en rekke av sakens dokumenter er klausulerte.

Ifølge forsvarer Jens-Ove Hagen har Jensen ikke fått vite hva han er siktet for.

- Han benekter straffskyld. Problemet er at han ikke vet konkret hva han er siktet for. Det er en veldig vag siktelse. Han ønsker å bli konfrontert med kontrete ting, slik at han kan forsvare seg, sier Hagen til Dagbladet.

De to har snakket sammen i kveld.

- Han sier han er fortvilet. Han blir ikke mindre fortvilet når han i tillegg sitter isolert 24 timer i døgnet, sier forsvareren.

- Hva er planen deres for dagene framover?

- Det er ikke mye vi får gjort, så lenge vi ikke får presentert konkrete beskyldninger. Det er Spesialenheten som driver etterforskningen, men hvis ikke det blir gjort avhør i løpet av rimelig framtid, så får vi se om ikke vi må be om det selv, sier Hagen til Dagbladet.

Den tidligere «superspaneren» Johnny Brenna, kjent som ekspert på miljøet bak NOKAS-ranet, kjenner Jensen godt fra sin tid i oslopolitiet.

- Jeg har hatt Eirik som sjef i to omganger og har sett på ham som helt sentral i bekjempelsen av organisert kriminalitet i Norge nesten siden 1970-tallet. Det var han som på slutten av 1990-tallet opprettet Spesielle Operasjoner, avdelingen i politiet som ennå er den fremste operative avdelingen og selve spydspissen i dette arbeidet. At det var Eirik som startet og seinere ledet denne avdelingen, sier mye om hvem han er. Han har slåss mot organisert kriminalitet i en mannsalder, sier Brenna til Dagbladet.

Tuesday, February 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments