Nå herjer det verste Ebola-utbruddet noensinne

(Dagbladet) Hver dag ser helsearbeiderne smittede dø en langsom og smertefull død i Liberias hovedstad Monrovia.

Så langt har nesten 700 mennesker mistet livet i det største ebola-utbruddet noensinne.

- Det er en av de mest dødelige sykdommene vi kjenner i dag. Her i Monrovia, hvor jeg jobber, så dør 90 prosent av dem som blir smittet, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum hos Leger uten grenser til Dagbladet.

Ebola-utbruddet som startet i Guinea i februar, har spredd seg til flere naboland og to hovedsteder.

- Jeg har vært i Liberia i fire uker, men kan dessverre ikke si at det går bedre. Viruset sprer seg stadig til flere deler av landet. Det har aldri vært et så stort utbrudd, noensinne, sier Hurum på telefonen fra Liberia.

Ute av kontroll

Viruset som nå sprer seg utover Vest-Afrika, er spesielt aggressivt. I tillegg til Guinea, Sierra Leone og Liberia, er det også oppdaget tilfeller i Nigeria. Og det fins ingen kur eller medisin.

– Det er en forferdelig sykdom. Viruset er svært dødelig og i tillegg er ofte sykdomsforløpet veldig smertefullt. De smittede har det veldig vondt i sine siste timer, og det er det tøft å for dem som jobber for oss, sier Hurum til Dagbladet.

To amerikanske leger har nå blitt smittet av viruset under sitt arbeid i Liberia. Det har satt en støkk i hjelpearbeiderne.

- Det var et hardt slag for oss. Først og fremst fordi vi kjenner dem. Men nå lurer både lokale og internasjonale arbeidere på om det er trygt nok å være her, og det gjør arbeidet ekstra vanskelig. Det er ganske kritiske dager her nå, sier Hurum fra Liberia.

Den store smittefaren har gjort at flere organisasjoner kvier seg for å gå inn og bekjempe ebola-viruset. Men Hurum er selv ikke bekymret for å bli smittet.

- Vi er trygge på at så lenge vi følger beskyttelsesrutiner til punkt å prikke, så er det ingen fare for å bli smittet. Jeg føler meg helt trygg, selv om det er mentalt utfordrende å ha trusselen hengende over seg, sier Hurum til Dagbladet.

Tror ikke på myndighetene

En av grunnene til at viruset har spredd seg så raskt i Liberia, er at befolkningen ikke tror på informasjonen fra myndighetene.

- De tror fortsatt ikke at det er en reell sykdom, og tror at myndighetene har andre motiver for å erklære et ebolautbrudd, sier Hurum til Dagbladet.

Nettopp derfor er det mange som ikke oppsøker lege, selv om de har vært i kontakt med smittede. Og viruset har en inkubasjonstid på tre uker.

Personer kan altså gå smittet i tre uker før de opplever noen symptomer, og Leger uten grenser må søke opp personer de har vært i kontakt med.

- Så lenge befolkningen ikke vil samarbeidet med hjelpesystemet, så vil vi ikke klare å stoppe utbredelsen av viruset. Her i Liberia er det ute av kontroll. Og det var det også for fem uker siden, sier Hurum.

Hun understreker at Leger uten grenser verken mangler penger eller kunnskap for å takle viruset, men at det er leger, sykepleiere og sanitetseksperter det er mangel på. Selv om de nå har rundt 70 internasjonale arbeidere, så trenger de fortsatt folk.

- Det er sjelden det er mangel på folk som er grunnen til at vi ikke får gjort det vi vil, sier Hurum til Dagbladet

Tuesday, July 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments