Nå er det over: Romsonden døde med flatt batteri

Romsonden Philae, som etter ti års ferd landet på en komet 510 millioner kilometer unna jorda, har flatt batteri og kommuniserer ikke lenger med jorda.

Kontakt med romsonden er brutt, opplyser Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) på Twitter.

Philae ble skutt opp i mars 2004 og landet onsdag endelig på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Landingen ble røffere enn planlagt, men etter tre forsøk slo den seg til ro – rett nok i skyggen av en skråning.

Den skyggefulle landingsplassen førte til at Philae ikke fikk nok sol til å lade opp batteriene, og fredag ble det klart at strømmen var i ferd med å ta slutt. Natt til lørdag var det slutt på signalene fra kometen.

Innhentet mye data

Ifølge ESA rakk imidlertid romsonden å innhente betydelige mengder data, blant annet etter å ha undersøkt is og støv og boret i overflaten på kometen.

– Alle data fra den første forskningssekvensen ble lastet ned med suksess, opplyser ESA.

Hva dataene kan fortelle oss, er et åpent spørsmål. Håpet er at prøvene fra kometen skal gi svar på hvordan planetene ble dannet for rundt 4,6 milliarder år siden.

Håpet var også at den rundt 100 kilo tunge kasseformede romsonden skulle fungere i månedsvis, men slik gikk det ikke.

Historisk

Det ble på onsdag skrevet romhistorie da Philae landet på kometen med det kronglete navnet 67P/Churyumov-Gerasimenko, som ligger 510 millioner kilometer fra Jorda. Landingen ble bekreftet like etter klokka 17.

- Dette er et stort skritt for menneskeheten, sa Jean-Jacques Dordain, ESAs generaldirektør, rett etter at landingen var et faktum.

- Jeg sier det jeg pleier å si etter hver suksess: Det største problemet med suksess er at det ser lett ut. Når man legger sammen alle som har bidratt til dette, så vet man at det ikke kommer av seg selv. Det er resultat av hardt arbeid og ekspertise, sa han videre.

Vekket til live

I januar i år ble romsonden Rosetta vekket til live for å begynne på sitt siste oppdrag, etter å ha ligget i dvale i to år.

Romsonden har gjennomgått en ti års ferd som en sprettball mellom asteroider og planeter i det indre solsystemet. I august nådde den endelig sitt mål, nemlig å komme inn i banen til kometen.

Sonden har fulgt kometen siden, og i dag nådde den hovedmålet for ferden.

Kometer er romobjekter på evig vandring blant planetene, og som kan inneholde støv og is fra den kosmiske urtåken som galaksene ble dannet av. Philae skal bruke sine instrumenter for å finne ut mer om dem.

(NTB/Dagbladet)

Saturday, November 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments