Moteblad vil merke slike bilder, for å skåne jenter

(Dagbladet): «Fra og med utgaven du har i hendene nå, skal Det Nye merke alle retusjerte bilder», står det i den siste utgaven av magasinet Det Nye, som kommer i butikkene 26. mai.

Debatten om retusjering i moteblader – også i norske – har herjet over lang tid.

I nyeste utgave av Det Nye er alle bilder som er retusjert merket med følgende liten skrift ved siden av bildene: «Alle bildene i denne saken er retusjerte».

På byråbilder der det er usikkert om det er brukt retusjering står det nå: «Bildet kan være retusjert».

Vil retusjere minimalt

- Jeg håper det vil føre til at leserne blir enda mer bevisste på at de ikke skal sammenlikne seg med bilder de ser i blader, sier redaktør i magasinet Det Nye, Mari Midtstigen.

Hun håper at dette er et tiltak som kan gjøre lesere mer bevisste på retusj som et fenomen.

- Jeg tror unge folk er litt lei av å ikke vite hva det egentlig er de ser på. Mange unge bruker jo retusj i stor grad selv på blogger og profilbilder, men det utslagsgivende for meg var at jeg lærte at det er dem med dårligst selvtillit som tar aller mest skade av å sammenlikne seg med idealer i mediene. Hvis dette kan bety en positiv bevisstgjøring for bare noen av dem, synes jeg det er verdt bryet, sier hun.

- Hvorfor kan man ikke bare droppe å retusjere i utgangspunktet?

- Vi ønsker å retusjere minimalt, men kan noen ganger glatte ut skygger og ujevnheter, og ser litt på det som en fortsettelse av make-up og profesjonell lyssetting, sier Midtstigen.

- Forandrer ikke kropper

Magasinet har likevel klare grenser for hva de ikke vil akseptere av retusjering, både i egne bilder og byråbilder.

- Vi vil aldri forandre form på kropper. Vi ville for eksempel aldri godkjent om noen var blitt gjort tynnere, smalere eller hadde fått større bryster, sier hun.

Det Nye har tidligere fått kritikk for bruk av retusjering. Særlig fikk de kritikk for en sak der den svenske bloggeren Blondinbella reagerte på at magasinet hadde «byttet bukser» på henne i Photoshop.

- Den saken var egentlig en bra ting for oss, for i kjølevannet av den måtte vi sette oss ned og diskutere hvor vi egentlig sto og hvor vi hadde lyst til å være. Vi har lyst til å være på lag med leserne våre, ved å være åpne og ærlige, og merking av retusj ser vi i så måte som et skritt i riktig retning, sier Midtstigen.

Positiv til initiativet

Det Nye er hittil det eneste magasinet som merker retusjerte bilder, men Midtstigen håper flere vil følge opp initiativet.

Moteredaktør i magasinet StyleMag, Celine Aagaard, er positiv til Det Nyes initiativ.

- Ofte merker vi portrettene våre i StyleMag med retusj og hvem som har gjort retusj på bildet i byline. Skal man merke alle bilder som enten er eller kan være retusjert, så kan det fort bli 90 prosent av bildene – slik jeg kjenner bransjen. Nesten alle bilder har vært igjennom et filter før de havner hos motemagasinene, men heldigvis ikke alltid, sier hun.

Ifølge Aagaard prøver de ikke å hemmeliggjøre at bilder har vært behandlet, og hun utelukker ikke at de med fordel kan bli mer konsekvente på merking av retusjering.

- I StyleMag bruker vi særlig retusj for å få coverbilder til å stå bedre på glanset papir. Jeg synes også det er stor forskjell på å etterbehandle et bilde, og fjerne noen kviser, enn om noe tusjes til det ugjenkjennelige, sier hun.

- Bør være klar over det

Signy Fardal er sjefredaktør i motemagasinet Elle. Hun sier til Dagbladet at de ikke kommer til å markere retusjerte bilder umiddlebart, men utelukker heller ikke at det kan skje i framtida.

- Jeg ser ikke helt hvorfor vi skulle gjøre det. De aller fleste bør være klar over at bilder blir retusjerte i et moteblad, sier Elle-redaktøren.

Fardal synes det er dumt om leserne får inntrykk av at motebladbilder er langt fra virkeligheten, og mener at det meste er slik det framstår, men med små forandringer.

- Det er selvfølgelig stor forskjell på retusjering og manipulering. Det hender vi fjerner en kvise, eller et hår som ligger over ansiktet, men vi ville aldri forandret på kropp eller utseende. Vi har flere ganger sendt bilder tilbake, dersom vi mener de er for mye retusjert.

Åpen for diskusjon

Forlagsdirektør i Bonnier media, Gry Bjørhovde, som har ansvar for kvinnemagasinene Costume og Stella, mener Det Nye bidrar til en spennende diskusjon.

Wednesday, May 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments