Maria (40) rømte fra ektemannen: Jeg ser meg over skuldra hele tiden

(Dagbladet):- Jeg ser meg alltid over skuldra, sier den 40 år gamle damen. Hun ønsker å være anonym. Dagbladet har valgt å kalle henne for «Maria».

25. juni 2013 turte endelig Maria (40) å anmelde ektemannen for vold og trusler. Da hadde det gått mer enn et halvt år siden hun for første gang hadde vært i kontakt med politiet.

Gikk tilbake

16 desember 2012 ringte Maria til politiet. Da politiet kom fortale hun at ektemannen jevnlig slo og kvelte henne. Hun ble kjørt til krisesenteret.

Men Maria lot seg overtale til å komme tilbake. Han lovte å aldri slå igjen, forteller hun. Men et halvt år seinere dro hun tilbake til politiet. Denne gangen ble ektemannen siktet for volden.

- Min klient har krav på å bli betraktet som uskyldig inntil det motsatte er bevist. Jeg kan ikke se at min klient har erkjent straffskyld for noen forhold, sier ektemannens advokat, Vidar Borgersen, til Dagbladet.

- Langvarig mishandling

«Hun forteller om et langvarig mishandlingsforhold, preget av materiell, fysisk, psykisk og seksualisert vold», skrev advokaten hennes, Sjak R. Haaheim, til politiet ei uke etter at Maria anmeldte ektemannen.

I dag syntes Maria det er vanskelig å snakke om mishandlingen.

- Jeg var alltid redd, sier Maria, som forklarer at ektemannen pleide å ta belte fra badekåpa hennes og strammet det rundt halsen hennes – helt til hun ikke lengre klarte å puste. Han slo henne også jevnlig i ansiktet, og på resten av kroppen, forteller hun.

Men truslene stoppet ikke.

- Hun er redd

10. juli 2013 skriver Haaheim til politiet at de må iverksette sikkerhetstiltak for Maria. «Hun er redd», skriver han. Fire dager etter at Haaheim sendte brevet til politiet – skjedde det igjen. Maria møtte ektemannen tilfeldig på Kiwi. «Han holdt henne fast og skrek», skriver krisesenteret.

- Hvis det ikke hadde vært andre mennesker der tror jeg han hadde drept meg, forteller hun i dag.

Først i august får ektemannen besøksforbud. Samtidig får Maria en voldsalarm.

- Han lo når jeg fortalte om besøksforbudet, forteller Maria.

Fra august til oktober brøt ektemannen besøksforbudet minst ti ganger, ifølge Maria. Ektemannen oppsøkte krisesenteret, truet henne, og sendte e-post hvor han sa at han ønsket å skyte henne, skriver krisesenteret i journalene.

Besøksforbud-brudd

4. oktober oppsøker Maria politiet på nytt. Hun ville anmelde mannen for besøksforbud-brudd.

«Ektemannen forfulgte henne in på politistasjonen. Han fikk gå, uten å bli pågrepet», skrev advokat Haaheim 10. oktober til politiet. «Et besøksforbud som ikke får følbare konsekvenser for overtrederen med en gang er ikke egnet som beskyttelse», skrev Haaheim i samme brevet.

Advokat Borgersen sier han ikke ønsker å kommentere besøksforbud-bruddene.

- Besøksforbud er noe politiet tar på alvor, sier stasjonssjef ved Drammen politihus, Øyvind Aas, til Dagbladet. Han peker på at besøksforbud og voldsalarm skal beskytte voldsutsatte kvinner.

- Dette skal sikre en rask reaksjon hvis voldsutøverne forsøker ytterligere handlinger, sier Aas.

Vurderer ektemannens opphold

Allerede juli 2013 ba Haaheim politiet ta kontakt med UDI for å vurdere en utvisning av ektemannen, siden han er litauisk statsborger. UDI er pliktig til å vurdere oppholdstillatelsen hvis personen blir anmeldt for partnervold. Men nesten ett år seinere har ikke UDI konkludert i saken.

UDI sier til Dagbladet at de først mottok politidokumentene i saken april 2014.

- Vi vurderer nå søkerens sak. Vi har ennå ikke vurdert om det er grunnlag for å foreta reaksjoner overfor søkerens tidligere ektefelle, sier presserådgiver i UDI, John Olav Kroken, til Dagbladet. Siden kvinnen kommer fra et land utenfor Schengen vil hun miste oppholdet i Norge på grunn av familiegjenforening, da hun forlot ektemannen. UDI sier de nå vil vurdere om kvinnen skal få opphold i Norge.

- Vi vil nå se på informasjonen fra politiet og vurdere om vi kan gi søkeren oppholdskort på grunnlag av at hun har vært utsatt for vold eller andre alvorlige overgrep i ekteskapet, sier Kroken.

- Vil slippe å være redd

Både politiet og UDI har kontaktet kvinnen etter at Dagbladet tok kontakt med dem, forteller kvinnes nåværende bistandsadvokat, Ieva Z. Rise.

- Dette viser at politiet og UDI kan prioritere slike type saker om de vil, sier Rise.

Kvinnen sier til Dagbladet at hun ikke vil være trygg i hjemlandet.

- Der bryr ikke politiet seg i det hele tatt, sier hun. Hun forteller at mannen fortsatt tar kontakt.

- I februar dro han hjem til foreldrene mine og truet dem, forteller kvinnen.

Mer enn et år etter at Maria anmeldte mannen er det ikke tatt ut tiltale.

- Saken er under etterforskning, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen. Hun bekrefter at det er opprettet en sak vedrørende brudd på besøksforbud. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Maria håper nå at politiet vil gjøre mer.

- Jeg ønsker meg et normalt liv, sier kvinnen.

Monday, May 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments