- Mange er uærlige om egen alkoholbruk

(Dagbladet): I en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for Dagbladet, sier seks av ti nordmenn over 18 år at de synes det er greit å drikke en-to enheter (glass) alkohol mens mindreårige barn er tilstede.

Én av sju — 18 prosent menn og 10 prosent kvinner – mener grensa går ved tre-fire enheter.

-Folk er uærlige, mener Marius Sørensen-Sjømæling, leder av foreningen BAR (Barn Av Rusavhengige).

-Mitt inntrykk er at folk ikke er oppriktige, og at det er et klart misforhold mellom hva mange mener er riktig, og hva de selv gjør. Hvis 80 prosent sier de synes det er galt å drikke alkohol med barn til stede, kan det likevel hende at 60 prosent gjør det, sier Sørensen-Sjømæling.

Burde skjerpe seg

Han mener det i utgangspunktet er en god holdning til barn og voksnes alkoholbruk i samfunnet, men at ting fortoner seg annerledes i praksis.

-Når vi skal svare på spørsmål om hva som er greit og ikke greit, tenker de fleste på andre voksne og andres barn. Vi synes nemlig bedre om oss selv enn om andre. Mine barn tar jo selvsagt ikke skade av at jeg drikker litt alkohol, for jeg blir ikke ubehagelig når jeg er full. Andre, derimot, burde kanskje skjerpe seg, sier Sørensen-Sjømæling.

I forbindelse med sommerferier tar mange barn og unge kontakt med BARs chattetjeneste og forteller om voksnes alkoholbruk.

-Mange sier de føler ubehag når voksne drikker, og de forteller at det om sommeren er flere situasjoner der alkohol er inne i bildet enn resten av året. De er gjerne på tur i bil, på båt eller i utlandet, og følelsen av utrygghet øker nå de oppholder seg på ukjente steder, sier han.

Kan ta skade

Ofte er mor og far overbevist om at de tåler mer alkohol enn det barna deres opplever at de tåler.

-Kanskje synes mor og far at de tåler å drikke to flasker vin til sammen, mens ungene mener de har fått nok etter ett eller to glass, sier Sørensen-Sjømæling.

Hvis du som er voksen synes at denne kvelden begynner å bli ekstra hyggelig, er det ofte tegn på at du har drukket for mye, mener han.

-Det er ofte når humøret slår inn hos de voksne at ubehaget øker hos barna. Dersom sommeren alltid består av mye fest og fyll hos voksne, kan barna ta skade av det, mener Sørensen-Sjømæling.

-Det blir det samme som at mange barn får ødelagt juletradisjonen på grunn av voksnes drikking. Hvis barna opplever at sommeren alltid blir sånn, er det lett å begynne å grue seg til sommerferien, sier han.

Dagbladets undersøkelse viser også at over halvparten av voksne nordmenn har vært vitne til et for stort alkoholbruk med barn til stede (krever innlogging).

Tenk sikkerhet

En av de voksne bør alltid holde seg edru, synes Sørensen-Sjømæling.

-Det har noe med sikkerhet å gjøre også. Hvis noe skulle skje, er det greit at én kan kjøre bil. Dere trenger heller ikke nødvendigvis å ta festen mens barna er til stede, men kan vente til de har lagt seg.

Voksne bør våge å spørre barna om de synes det er greit at voksne tar seg et glass vin eller to, mener han.

- Å snakke om egen alkoholforbruk er tabubelagt. Mange er redde for svaret, de frykter at det skal påpekes at man har et problem.

Oppleves utenfra

Én av to voksne drikker hver dag om sommeren mens barn er til stede, viser en undersøkelse AV-OG-TIL har gjennomført.

-Generelt har vi vanskelig for å vurdere eget alkoholkonsum objektivt, mener daglig leder Kari Randen.

-Hvis du spør folk om de synes de har et ålreit alkoholforbruk rundt barn, vil de aller fleste svare ja. Samtidig synes mange at det hele ser annerledes ut når de opplever det utenfra. Da er det viktig å huske på at drikking av alkohol oppleves annerledes for de små enn for voksne. Når vi synes stemningen er god, er det ikke alltid slik for barna, sier hun.

Skaper usikkerhet

Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge mener forandringen som skjer når man drikker har størst betydning for hvordan barna opplever foreldrene sine, ikke hvor ofte de drikker.

- Barn opplever at foreldre som ellers er omsorgsfulle, snille og oppmerksomme, plutselig virker utilgjengelige, høyrøstede, aggressive, grenseløse, uinteresserte og kanskje egoistiske. For barn kan dette virke skremmende og uforståelig, og kan skape stor usikkerhet, sier hun.

Barn kan også oppleve at det skjer en forandring med begge foreldrene, selv om bare en av dem drikker, påpeker Oudmayer.

- Stemningen blir annerledes, foreldrene vokter på hverandre, det kan komme følelsesutbrudd med aggressivitet eller fortvilelse. Barna merker at noe er galt. De forstår kanskje ikke hva som skjer, men merker at mor og far er annerledes enn de normalt er, sier hun.

Ofte tenker de voksne at barn ikke merker slike forandringer, og særlig ikke når de bare har drukket «et par glass vin» – i hvertfall ikke så lengde det ikke blir bråk, uro eller krangling.

-Det voksne ofte glemmer, eller ikke vet nok om, er at barn er svært vare for alle typer forandringer hos foreldrene sine. Små endringer i foreldrenes væremåte kan gi seg store utslag i form av bekymringer hos barn, sier Oudmayer.

-Det kan være at man er spesielt lystig eller stiller spørsmål man vanligvis ikke stiller, eller at man er mutt og tilbaketrukket. Når foreldrene er annerledes enn de pleier, endrer det stemningen, og skaper uforutsigbarhet. Mange barn vil bruke mye energi på å passe på foreldrene, tolke signalene de gir — og på å grue seg til neste dag, ofte med et lite håp at den kan bli bedre, selv om de ikke tror helt på det, sier hun.

Endre atferd

Hvor mye voksne bør drikke i barns nærvær avhenger av hvor høy toleranse de har for alkohol, mener Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

-Grensa går der du endrer atferd. For noen gjelder det ved ett glass vin eller øl, for andre kanskje tre eller fire glass. Hovedregelen bør alltid være at du slutter å drikke før en endring i personligheten inntreffer, sier han.

-De aller fleste voksne vil kunne håndtere fint et glass vin eller to til maten, uten at de endrer atferd. Du må selv vite hvor mye du tåler, påpeker Mørch.

-Be om unnskyldning

Kari Lossius, klinikkdirektør og psykolog ved stiftelsen Bergenklinikkene sier det ikke er noe som tyder på at barn tar skade av at foreldrene drikker moderate mengder alkohol.

- Jeg befinner meg i Italia akkurat nå, og her ser man foreldre kose seg med vin til maten. Når middagen er over, ryddes også vinflaska bort, det ville man aldri gjort i Norge. Vi nordmenn har en tendens til å drikke for mye når vi drikker — også foran barna, sier Lossius.

Alle voksne bør ha en lav promillegrense rundt barn, mener hun.

-Hvor mye du drikker og hvordan du oppfører deg når du drikker er avgjørende. For mange voksne går det helt greit i hverdagen, men når ferien kommer har alkoholbruken en tendens til å skli ut. For mange er ferie ensbetydende med å gjøre lite og drikke mye. Hvis det er lite struktur og du pøser på med alkohol, skaper det en utrygg tilværelse. Barn er vant til rutiner, sier Lossius.

Har du oppført deg dumt, bør du snakke med barna dagen etter, mener hun.

-Si at du beklager og at det ikke skal gjenta seg. Ikke skyld på andre, men ta på deg ansvaret for å ha ødelagt kvelden, sier hun.

Wednesday, July 23rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments