Legetopp: Er du litt forkjøla eller har litt feber? Gå på jobb

(Dagbladet): Stormberg-sjef Steinar J. Olsen skaper overskrifter etter at han i en blogg og en video på selskapets egne nettsider tok opp utfordringene med et økende sykefravær på arbeidsplassen.

- Dette er problemstillinger som det er viktig at tas opp på arbeidsplassene, og det er bra at han gjør det. Så kan man diskutere om han gjør det på riktig måte eller ikke, sier Marit Hermansen, styreleder i Norsk forening for allmennmedisin.

- Litt uheldige eksempler

I bloggen viser Olsen til at sykefraværet i Stormberg Norge er på 6,2 prosent. Han sammenligner med sykefraværet i bedriften deres i Sverige som kan vise til at sykefraværet er 2,7 prosent. I videoen sier han blant annet at han mener det er betenkelig å være hjemme «fordi man har influensa, feber, vondt i hodet eller har en lungebetennelse eller bihulebetennelse», og at det viktige er å avgjøre hvor syk en føler seg før man finner ut om man kan jobbe.

- Jeg vil vel si at han har noen gode poeng, men at han kanskje er litt uheldig med eksempelene sine, sier Hermansen.

- Han nevner lungebetennelse og bihulebetennelse i samme åndedrag. Det er to ganske forskjellige ting, og generelt er det mye enklere å jobbe selv om en har bihulebetennelse. Han nevner også influensa. Han tenker nok, som mange andre, egentlig på forkjølelse. Selv de tøffeste kan bli ordentlig slått ut hvis de får influensa. Det er noe helt annet enn en forkjølelse. Folk flest har bare influensa en gang hvert tiende år, sier Hermansen, som sier hun skjønner at influensa- og lungebetennelse-eksemplene ikke er Olsens hovedpoenger.

Må kunne jobbe i halv fart

Olsen sier også til Dagens Næringsliv at ansatte som faktisk føler seg for syke til å jobbe må være hjemme med verdens beste samvittighet. Hermansen sier det er bra med en diskusjon om hva arbeidsgivere og -takere kan gjøre sammen for å få ned sykefraværet.

- Hva kan gjøres for at folk kan gå på jobb, selv om de føler seg pjusk? Alle vil tjene på at folk kan gå på jobb de dagene de bare har kapasitet til å jobbe i halv fart, men mange oppfatter nok det som vanskelig. Arbeidsgiverne må legge til rette for det, sier Hermansen og legger til:

- Noen ganger er det bra for deg og kroppen å være hjemme en dag eller to. Men friske folk blir som regel ikke sykere av å jobbe hvis de bare har litt feber eller en liten forkjølelse.

Olsen skrev i en e-post til Dagbladet i går at han mange av deres ansatte opplever at arbeid er god medisin.

- Jeg har flere kollegaer i Stormberg som er kronisk syke, og som stiller på jobb dag etter dag. Mange opplever at arbeid er god medisin. Jeg har kollegaer som ikke er kronisk syke, men som til tider har sine utfordringer og som likevel går på jobb. Kanskje kan de ikke yte fullt i perioder, og det er helt i orden. Det å komme på jobb, treffe hyggelige kollegaer og utføre en jobb man trives med, oppleves likevel som positivt for den enkelte. Og det er bra for arbeidsfellesskapet, skriver han.

Sunt og naturlig

Til Dagens Næringsliv sier Olsen at bloggen har ført til et positivt engasjement og og nye forlsag til hvordan de skal få ned sykefraværet.

- Noen er uenig i enkelttiltak, og det er sunt og naturlig i en så stor organisasjon, men vi er enige om at det er viktig for alle at sykefraværet reduseres.

Han tror blant grunnene til at Stormberg opplever et økende sykefravær er fordi de har økt antall medarbeidere fra 168 i 2012 til cirka 400 i dag.

Allmenlegeleder Hermansen sier for øvrig at det ikke er noe poeng for arbeidstakere flest å holde seg hjemme i frykt for å smitte kolleger med vanlige sykdommer.

- I enkelte yrker er det nødvendige særregler om dette. Men den jevne arbeidstaker trenger ikke å være redd for det, smitten er overalt uansett. Men folk må være flinke til å vaske hendene, sier Hermansen.

Thursday, October 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments