Kvinne i 60-åra har skrevet 6000 rasistiske meldinger. Derfor får hun TV3 på døra

(Dagbladet): Han konfronterer netthaterne på tv. Mange er unge menn som skriver ekstremt krenkende og sexistisk om unge kvinner i offentligheten. Men han oppsøker også ei kvinne i 60-åra som har skrevet over 6000 rasistiske kommentarer.

Robert Aschberg (62), svensk TV-kjendis og programleder kjent for sin direkte og noe bøllete form, har jaktet på svenske nett-troll. I kveld sendes første episode av serien «#Trolljegerne» på norsk TV3.

- Det er et enormt oppdemmet behov for å rengjøre nettdebatten, for alt hatet, truslene og kriminaliteten som utøves. Internett er fantastisk, men dessverre også et godt verktøy for å mobbe andre mennesker anonymt. Jeg har vanskeligheter med å forstå disse som sitter bak sin pc og hater andre mennesker og sender anonyme meldinger, sier Aschberg til Dagbladet.

Ekstreme hatmeldinger

I første program møter vi en kjent blogger, Kissie, som blant annet er blitt kalt «polakkfitte» og har mottatt mange trusler gjennom flere år. Når Aschberg oppsøker en av dem som har sjikanert bloggeren, skylder han på at det skulle være en kompis som hadde skrevet på hans Facebook- og Instagram-konto. Få timer seinere er kontoene slettet.

Neste case er ei 17 år gammel jente som utsettes for ekstremt ubehagelige blogginnlegg og Facebook-meldinger, blant annet grovt antisemitisk hets – fra en klassekamerat.

Aschberg ringer opp faren til jenta – det er en ubehagelig og viktig sekvens i programmet. Seinere dømmes jenta til samfunnstjeneste i tingretten, får TV-seerne vite.

Ikke sladdet
Tredje offer er en ung, feministisk blogger som tydeligvis provoserer mange menn. Mannen som på sin blogg blant annet foreslår at noen skal «sette en kule i nakken hennes», jobber i TV-bransjen. Aschberg konfronterer ham.

Denne unge mannen blir heller ikke sladdet eller anonymisert på TV-skjermen.

To dager seinere er bloggen hans lagt ned. Han har mottatt et krav på 5000 kroner for truslene.

Han har startet en ny blogg.

Avsløres på tv

Aschberg håper programmet har pedagogisk effekt. Han mener flere bør anmelde netthat og at politi og myndigheter må ta problemet mer på alvor. I programmet har Aschberg med seg Mårten Schultz, Sveriges fremste ekspert i nett-juss.

- Det er mange hensyn å ta, blant annet alder på personene og hensyn til familien. Vi håper flere som holder på med dette, skjønner at de kan bli dømt sivilrettslig og må betale bot. Det som er viktig når man rammes av mobbing eller netthat, er å dokumentere meldingene med skjermdumper, råder han.

Sexistisk hetsing

De to gruppene som er mest utsatt er unge kvinner – bloggere, feminister og vanlige skolejenter – og markante offentlig personer.
 
- Unge jenter og kvinner som ytrer seg offentlig, rammes av et ekstremt sexistisk og kvinnefiendtlig hat. Jeg har selv fått mange trusler gjennom min karriere, men forskjellen er at jeg i motsetning til kvinnene, ikke blir utsatt for sjikane og trusler på grunn av mitt utseende eller min seksualitet.

- Hva slags trusler har du fått?

- Jeg har fått mye forskjellig «skit». Jeg bryr meg ikke så mye om det, men jeg forstår veldig godt at andre kan ta seg veldig nær av dette.

Ikke bare sinte menn

Nett-trollene er en heterogen gruppe, altså kan det være mennesker med ganske så forskjellig bakgrunn.
 
- Det er en del sinte, unge menn med lav utdanning. Tapere i samfunnet.  Men det er også etablerte mennesker. Og det kan være eldre kvinner som hater innvandrere og det moderne samfunnet. Så teorien om at det bare er unge, frustrerte menn, er ikke riktig, sier han.

Aschberg som er programleder i svenske TV3 og tidligere blant annet har avslørt menn som sjekker opp mindreårige jenter på nett, mener at netthatere søker status ved å angripe andre. Trollene er «attention whores», altså oppmerksomhetshorer – som er begrepet som netthaterne selv ofte bruker om andre.

En av de anonyme personene som konfronteres er ei kvinne i 60-åra som opererer under pseudonymet kattan57. Hun har skrevet over 6000 kommentarer som er mer eller mindre rasistiske, av typen «somaliere som formerer seg som kakerlakker».  Men når hun blir avslørt, flykter kvinnen.

- Hva får folk til å skrive så stygt om andre mennesker?

- Det er mange grunner, men det skjer noe når enkelte mennesker setter seg foran tastaturet. Det handler om avstanden. Det var som da moderne skytevåpen ble innført. Det ble enklere å drepe når man ikke trengte å gå tett på fysisk. Avstand gjør det lettere. Men det fins også patologiske netthatere, sier Aschberg til Dagbladet.

Kaller dem «idioter»

- Du sier at «slike idioter skal kjøles ned». Er det greit å kalle folk for «idioter»?

- Ja, det kan jeg gjøre. Jeg pleier å sette rett ord på ting.

- Tidligere var du kjent som en nokså bøllete programleder. Er du riktig mann til å oppdra folk?

- Ja, det håper jeg. Men det får nesten TV-seerne vurdere. Jeg er opptatt av at alle mennesker har samme verdi, uansett hvordan de ser ut eller hvor de kommer fra. Det er viktig for meg, ikke minst i disse tider med økende høyreekstremisme. De høyreekstreme bruker nettet ekstremt mye – de har en voldsom og systematisk aktivitet. Det virker dermed som de er flere enn de faktisk er.

Det spennende i programmet er konfrontasjonene med de anonyme mobberne som reagerer forskjellig.

- Enkelte la seg flate med en gang og ba om unnskyldning. Andre var veldig påståelige og påsto at jenta fortjente å bli kalt «fitte», for eksempel. Og enkelte forsøkte rett og slett å gjemme seg.

Svensk media har i større grad enn her i Norge tatt et oppgjør med ukulturen på nett. En rekke kjente, svenske kvinner har stått fram og lest opp digitale hatbrev og avisa Expressen har avslørt netthatere. Programmet til Ascheberg gikk til topps på Twitter-rankingen i Sverige og er blitt mye diskutert.

Monday, June 9th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments