Coyote-ulven som Canada Goose bruker for å bekle hettene sine med, skal ha hatt det aldeles utmerket, skal vi tro importør av jakken Jeffrey Leopold. Til Dagbladet 14. januar påstår han at klesprodusenten er «sterkt forpliktet til en human håndtering av dyr» og at fotfellene som bruks til å fange ulven med gir «få eller ingen skader». Dette er feil.
Dyreplageriet rundt denne fellefangsten er godt dokumentert. Man kan begynne med å lese kanadiske lover og forskrifter. De forteller at fotfellene er laget av stålstenger som holder foten i jerngrep. Videre kan man lese at det i flere provinser er tillatt å la dyrene stå i fotsaksen i opptil fem døgn. Erfaring viser at mange av dyrene dør i fellene som følge av dehydrering, blodtap, nedkjøling eller fordi de de blir drept av andre rovdyr, uten mulighet til å forsvare seg eller stikke av.
De fleste forstår at dette innebærer grovt dyreplageri. Det er da også selve årsaken til at fotsakser i årtier har vært forbudt i Norge og i EU. Vitenskapskomiteen for mattrygghet uttaler at risikoen for dårlig velferd er høy ved bruk av fotsaks og at dyrene utsettes for smerte og kraftig stress.Leopold er ivrig etter å selge jakkene sine, og gjør et poeng av at fangsten av coyote angivelig er et flott tiltak som holder liv i den kanadiske urbefolkningen. Men undersøkelser gjort av Statistics Canada viser at bare 1,8 prosent av urbefolkningen har inntekter fra salg av fellefanget coyote.
Canada Goose-jakkene er uløselig knyttet til dyreplageri. Leopold og hans meningsfeller bør hente sine kunnskaper fra andre kilder enn klesprodusentens egen hjemmeside. I mellomtida bør kundene være klar over at disse og andre pelsprodukter kommer med en usynlig prislapp, nemlig den millioner av pelsdyr betaler gjennom ufattelige lidelser før de flås og ender opp som pyntekanter for design- og moteindustrien.