Jens kan få Nato-toppjobben allerede i morgen

(Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at både USAs president Barack Obama og Tysklands forbundskansler Angela Merkel jobber for å få tidligere statsminister Jens Stoltenberg som ny Nato-sjef etter danske Anders Fogh Rasmussen. Dette har Stoltenberg vært kjent med og innforstått med «noen vintermåneder», blir Dagbladet fortalt.

Det har aldri skjedd at Nato får en generalsekretær USA ikke vil ha, blir det understreket overfor Dagbladet.

- Jens er selvsagt kjent med at han er ønsket, sier en Ap-kilde til Dagbladet.
 

Møtes i morgen

Dagbladet er kjent med at Stoltenberg kort informerte stortingsgruppa i går om saken, men at han ikke sa noe mer enn det han har uttalt til media. Heller ikke overfor gruppa avkreftet han sitt kandidatur. Han skal også ha sagt at det er vanskelig å si noe om prosessen videre.

Oppfatningen i gruppa nå skal være at det er gode muligheter for Stoltenberg i Nato. Flere skal over tid ha blitt klar over at det lenge har pågått en prosess.

Beslutningen om Nato-jobben krever konsensus blant medlemslandene. Noen land kan se Nato-jobben i sammenheng med toppjobber i EU, noe som gjør at prosessen kan dras ut i tid. Beslutningene kan bli tatt på et utenriks- eller forsvarsministermøte, eller mellom ambassadører i en diplomatisk prosess.

Det nordatlantiske rådet (Nato-rådet), som består av alle Nato-ambassadørene, møtes i morgen i Brussel. Det er første mulighet for en utnevnelse av ny generalsekretær. Og i morgen møtes også alle EUs stats-og regjeringssjefer i den belgiske hovedstaden. Dagbladet får opplyst fra flere kilder at avgjørelsen kan falle allerede i Brussel i morgen.
 

Jonas ny leder?

I så fall kan Stoltenberg være på vei ut av landet. Valg av ny Ap-leder kan skje på landsmøtet til våren 2015 eller på et ekstraordinært landsmøte før det. Pilene peker i så fall mot Jonas Gahr Støre.

- Han har fått politisk bredde, og er ikke politisk omstridt i partiet, sier en sentral kilde.

Selv avviser Støre å kommentere spekulasjonene om følgene for Ap. Men han sier Stoltenberg er en god kandidat til Nato-jobben.

- Det overrasker meg ikke at Stoltenberg nevnes. Han er en erfaren og dyktig politisk leder som Nato trenger, sier Støre.

Ap-sekretær Raymond Johansen skriver i en melding til Dagbladet:

- Jeg kan verken avkrefte eller bekrefte spekulasjonene. Det er selvsagt hyggelig å ha en leder som blir nevnt i slike sammenhenger. Det viser stor anerkjennelse, sier Johansen.
 

Tatt på senga

Mange i Ap har slått seg til ro med Jens Stoltenbergs tidligere uttalelser om at han fortsatt er Ap’s statsministerkandidat i 2017. Overfor Dagbladet påpeker kilder at Nato-jobben vil ta partiet «litt på senga».

Det var den italienske storavisa La Repubblica som i går skrev at Stoltenberg er favoritt til toppjobben i Nato fordi USA og Tyskland vil ha han.

- Vi har jo regnet med at saken ville sprekke på ett eller annet tidspunkt, sier en kilde i Ap.

- Vi er overrasket over at denne nyhetene ikke har sprukket før.

Det betyr at dette har vært tema over lang tid i de lukkede diplomatiske restauranter.
 
En annen kilde bekrefter at Stoltenbergs Nato-kandidatur har vært kjent i partiets indre krets en god tid. Dermed er det også grunn til å tro at tenkningen rundt «arverekkefølgen» i Ap har pågått en stund sentralt i partiet.

Rask avklaring?

Stoltenberg avviste, tross utallige forsøk fra pressen, å oppklare om han er kandidat til Nato-jobben eller ikke.

- Det har etter valget vært spekulert i mitt navn til ulike stillinger, men jeg har uansett svart det samme, nemlig at jeg verken vil bekrefte eller avkrefte. Jeg skal, når den tid kommer, gi svar til Ap’s organer om min framtid, sa Stoltenberg til Dagbladet i går.

Overfor Dagbladet peker noen på at det ikke er gunstig for Ap å ha slike spekulasjoner rundt lederen i altfor lang tid. Andre understreker at Nato-prosessen ikke styres av Norge, og at det er umulig å si eksakt når beslutningen i Nato tas. Det kan ta dager, uker eller måneder.

Statsminister Erna Solberg gikk i går langt i å bekrefte at Stoltenberg er norsk kandidat til toppstillingen. Hun sier avklaringen kan komme raskt.

- Jeg mener de er bra for Norge hvis det blir sånn. Jens Stoltenberg har med seg mange perspektiver på Nordområdene og situasjonen her. Han har gode kvalifikasjoner for å gjøre en god jobb. Og så har regjeringen bestemt at vi skal heie på nordmenn, uavhengig av politiske preferanser, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

God kjemi

Stoltenberg og Obama har møttes en rekke ganger gjennom åra, og har funnet tonen. Stoltenberg møtte Obama som statsminister siste gang i Stockholm i begynnelsen av september.

- Da ble det gode forholdet mellom dem bekreftet, sier kilder nær Stoltenberg.

Før jul ble han av FNs generalsekretær Ban Ki-moon utnevnt til FNs klimautsending. I vinter skal USA ha startet jakten på Stoltenberg som ny NATO-sjef. Angela Merkel, som flere ganger har uttrykt begeistring for den norske eksstatsministeren skal ifølge VG ha drøftet Stoltenbergs kandidatur med Merkel da de møttes i Dublin fredag 7. mars.

Som kjent har også Stoltenberg et godt forhold til Storbritannias statsminister David Cameron.

Flere kommentatorer påpekte i går at Stoltenberg ikke har vist spesiell interesse for forsvars- og sikkerhetsspørsmål tidligere. Stoltenbergs internasjonale profil har mer handlet om vaksineprogram, økonomisk politikk og ikke minst klima.

 Men som tidligere toppdiplomat og tidligere statssekretær hos Stoltenberg, Morten Wetland, understreket overfor Dagbladet i går, har Stoltenberg som statsminister gjennom åtte år vært inne i alle de tunge beslutningene i Nato, som Afghanistan-krigen og Libya-operasjonen.

Ønsker politisk toppleder

- Tiden er over for en generalsekretær med forsvars- og sikkerhetsbakgrunn. USA vil ha en Nato-leder som har vært regjeringssjef, en som skjønner det politiske spillet og kan ta politisk lederskap i alliansen. Ingen er i nærheten av Jens sin record, sier en AP-kilde.

- Betydningen av Nato, at vesten har en forsvarsallianse, er blitt tydelig ikke minst gjennom krisa i Ukraina. Jens har lang erfaring som statsminister. De toneangivende landene har et godt inntrykk av ham. Norge har under hans regjeringstid vært «fast i fisken» i sikkerhetspolitikken. Norge har modernisert sitt forsvar, alltid stilt opp for alliansen, og Jens har stor tillit, påpeker en Ap-kilde.

Wednesday, March 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments