- Jeg frykter at jeg aldri får vite hvor høyt på resultat-listen jeg kunne ha stått

(procycling.no): Det er én ting Lars Petter Nordhaug (29) gjerne kunne ha tenkt seg å teste ut før han parkerer konkurransesykkelen i garasjen for godt:

Å lade opp til konkurranse på lik linje med lagkameratene hans i Belkin Pro Cycling. De kan nemlig benytte seg av høydehusteknologien.

Som utøver tilknyttet Norges Idrettsforbund (NIF) ble denne muligheten stengt for Nordhaug i 2003.

- Jeg er opptatt at vi skal kunne konkurrere på like vilkår. Det kan vi ikke når vi nordmenn har forbud mot høydehus, mens både lagkamerater av meg og de fleste sammenlagtrytterne kan ta med seg høydetelt på treningssamlinger, sier Nordhaug til Dagbladet.

Norsk omkamp neste sommer
Først neste år — 12 år senere — blir det omkamp om å gi norske idrettsutøvere de samme fordelene som konkurrentene har hatt det siste tiåret.

Og utviklingen har vært rivende:  

• Avdøde Alexander Dale Oen gikk i 2011 ut med støtte til de som ønsker å fjerne høydehusforbudet. Han opplevde at USA, Tyskland og Japan allerede hadde basseng som var omgjort til høydehus.

Australierne benyttet et telt over bassenget som gjorde at man kunne stille inn luftrykket der etter ønsket høyde over havet.

• Den samme teknologien har syklistene benyttet seg av de siste årene. Et bærbart høydetelt kan man for eksempel trekke over hotellsengen under treningssamling når man skal hvile.

Man kan også kjøre en treningsøkt med gunstig lufttrykk eller akklimatisere seg til et kommende opphold i høyden.

Forstår ingenting av det
Leverandører på nett, tilbyr høydetelt fra 2.500-3.500 kroner. I tillegg trenger man en generator til 35.000 kroner for å drive den.  

- Hvordan reagerer lagkameratene dine når du forteller at du ikke får lov til å sove i høydetelt?

- De forstår ingenting av det at det gjelder en regel for dem, og en annen for meg, svarer Nordhaug. 

- Går du til anskaffelse av det om høydehusforbudet blir opphevet?

- Dersom forbudet oppheves, hadde jeg benyttet meg av det. Det er noe jeg har lyst til å prøve ut. Slik det er i dag, har jeg en følelse at jeg aldri får vite hvor god jeg kunne ha blitt. Hvor høyt opp på sammenlagtlisten jeg egentlig kunne ha kommet.

Nordhaugs lagkaptein, Robert Gesink, er blant rytterne som har fått et eget høyderom bygget inn i huset hans. Det samme fikk for øvrig Ole Einar Bjørndalen installert i sin leilighet i Trondheim, kort tid før høydehusforbudet ble innført.

Tettpakket konkurransesesong
I fjor dro Nordhaug for første gang på høydesamling i spanske Sierra Nevada.

Hans nederlandske arbeidsgiver har benyttet den spanske fjellkjeden i en årrekke for å klargjøre rytterne sine til Tour de France.

Her bodde han og sammenlagtrytter Bauke Mollema i underkant av 2.000 meters høyde, og trente opp til 2.500 meter.

Generelt sett er det likevel ikke mange åpninger for proffsyklistene å reise på høydesamlinger. Sesongen starter vanligvis i februar, og det går gjerne slag i slag fram mot VM i slutten av september.

Det er ikke uvanlig at en syklist konkurrerer seks-syv måneder i året.

- Vi har flere konkurransedager enn de fleste andre. Jeg vet jo at det for eksempel er enklere for Marit Bjørgen eller Petter Northug å dra på høydeopphold. Det at jeg ikke har så mye tid til å dra til høyden, gjør treningen til konkurrentene mine enda mer effektiv.

• Les flere sykkelnyheter hos procycling.no!

- En del ser på bruk av høydehus som en etisk gråsone. Hva sier du til det?

- Høydehusspørsmålet har med rettferdighet å gjøre, og at jeg er opptatt av at alle skal konkurrere på like villkår i toppidretten. Dette bør være forbeholdt toppidrettsutøvere, og noe jeg hadde diskutert nøye med Olympiatoppen. Hovedbudskapet mitt er at jeg ønsker likhet og rettferdighet. Forbud eller ikke forbud – og etikken rundt det – er en annen debatt.

- Frykter du at noen kan misforstå dette utspillet, og fremdeles tro at dette dreier seg om blodmanipulasjon og doping?

- Jeg tar selvsagt tydelig og klar avstand fra alt som har med doping å gjøre. Jeg synes det er dritkjipt og trist at jeg i det hele tatt trenger å nevne det, sier han.

Lite støtte fra eget forbund
Nordhaug er den første syklisten som har valgt å ta til orde mot høydehusforbudet, men blant utøvere i kondisjonsidretter er han i godt selskap.

Han får ikke udelt støtte fra eget forbund for utspillet.

- Jeg kan ikke se at forutsetningene som forelå da vedtaket ble tatt, er endret nå. Jeg ser likevel at det er uheldig med særnorske regler, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen. 

- Vi har ikke tatt en konkret standpunkt i NCF om vi er for eller imot ennå, men vi kommer ikke til å gå i bresjen for å få det endret. Personlig er jeg ikke tilhenger av høydehus, og mener det er en kunstig innretning.

Bjørndalen vil forbudet til livs
Særforbundene i utholdenhetsgrenene langrenn, skiskyting, friidrett, svømming og orientering ville ha forbudet på dagsordenen under et ekstraordinært Idrettsting i 2012.

Da fikk de beskjed av Norges Idrettsforbund (NIF) av å vente til tinget i 2015.

Som Dagbladet avslørte tidligere denne uka, vil Idrettstyret selv ta saken inn for neste års ting i Trondheim.

• Les også: Nå kan det norske høydeforbudet ryke

Skiskytterne Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen er blant utøverne som har gått hardt ut mot høydehusforbudet.  

Skiskytterforbundet ønsker en regulert anvendelse av teknologien, og mener skiskytterpresident Tore Bøygard mener Nordhaug er blant utøverne man kan forsvare bruken for:

  – Bruk av høydehus skal være forbeholdt toppidrettsutøvere, og skal skje under kontroll av ekspertisen i Olympiatoppen. Det er ikke meningen at verken barn eller unge, eller 40-åringer som vil realisere seg selv, skal bruke dette.

- Hva synes du om at Nordhaug tar opp dette?

- Det synes jeg det står respekt av. Spesielt med tanke på stempelet sykkelsporten har fått de siste årene på av alle dopingsakene. Men dette dreier seg ikke om dop, og det står ikke på noe forbudsliste, presiserer Bøygard.

- Ikke verre enn massasje
Visepresident i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes, er også en tydelig motstander av høydehusforbudet.

- Det er helt feil at vi skal ha andre regler enn resten av verden. Norge er tydelige på at vi skal følge WADAs retningslinjer. Det skal vi — og vi er veldig tydelig på at vi er imot doping, men vi mener at her er stor forskjell. Høydeeffekten kan man oppnå naturlig ved å oppholde seg i høyden eller ved bruk av høydehus. Med andre ord en naturlig effekt, påpeker Hordnes.

Også i det nederlandske sykkellaget Belkin Pro Cycling er man overrasket over den norske linjen mot høydehus.

De var ikke klar over at det gjaldt et særnorsk regelverk inntil Nordhaug opplyste om det selv.

- Vi synes det er merkelig. For oss er dette helt vanlige hjelpemidler i treningsarbeidet. Dette dreier seg ikke om doping i det hele. Jeg ser ikke på dette som stort verre enn å motta massasje etter rittene, sier sportsdirektør Frans Maassen.

Det norske høydehusforbudet kan omgjøres av Idrettstinget i 2015. Forslaget må i så fall få flertall blant de 150 stemmeberettigete i idrettens særforbund og kretser.

PS! I tillegg til Norge, har Italia et forbud mot å kunstig manipulering av blodverdier, herunder bruk av høydeteknologi og oksygenmasker.  

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Wednesday, March 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments