- Jeg blir forbanna når jeg leser denne boka. Skikkelig forbanna

(Dagbladet): Det har gått rundt tre uker siden tidligere dopingjeger Mads Drange ga ut boka «Den store dopingbløffen».

I går ettermiddag ble han intervjuet av tidligere proffsyklist Mads Kaggestad om boka i en bokbutikk i Karl Johans gate i Oslo.

- Jeg blir forbanna når jeg leser denne boka. Skikkelig forbanna, sier Kaggestad til Dagbladet.

Men det er ikke forfatteren han er sint på, som enkelte andre har vært. Kaggestad er tvert imot ganske begeistret for boka. Nei, han er sint på skurkene i historien Drange forteller.

- For det første på grunn av den inkonsekvente holdningen blant ledere i internasjonal idrett. Men også litt fordi jeg synes sykkelsporten blir dårlig behandlet i media og blant de største idrettslederne. De slakter sykkelsporten fordi den har det beste testregimet og tar utøvere, sier Kaggestad.

Best uten test?

Diskusjonen er ikke ny: Er sykkelsporten best i klassen fordi de tester og tar utøvere som jukser, eller versting fordi så mange blir tatt?

- Der er vi inne på kjernen av problemet som både jeg og Drange er opptatt av: «bukken og havresekken»-problematikken. Man sier på en måte at «det er mye bedre å ikke ha noe testing, for da blir det jo ingen positive prøver». Så kan man gjemme seg bak at «vår idrett er jo rein», sier Kaggestad.

Drange peker også på en annen problemstilling som følger av sykkelsportens verstingstempel.

- Det skremmer kanskje andre særforbund fra å rydde opp i egne rekker. De ser alt bråket og tenker «godt det ikke er oss den pila peker på». Alle andre er veldig happy med at det er sykkelsporten som får det, sier forfatteren.

- Det er legitimt og ufarlig å snakke om sykkelsporten, fordi den bobla har sprukket for lenge siden, istemmer Kaggestad.

- Du ble lurt, Mads

Drange forstår godt at Kaggestad, som syklet for Credit Agricole mellom 2003 og 2007, er frustrert over idrettslederne som tillot alt jukset rundt ham.

- Som jeg sa til ham: Du har blitt lurt til å tro at de du sykler sammen med er underlagt et testregime som er i stand til å avsløre om de jukser. Og de som har sittet og styrt internasjonal sykkelsport – på samme måte som de som har styrt internasjonal langrenn, skiskyting, fotball eller hva det måtte være – har sviktet i å beskytte utøverne sine. De har sviktet i å håndheve sitt eget regelverk. Taperne er de som har konkurrert reint. De har grunn til å være forbanna, sier Drange til Dagbladet.

Svada fra Wada

Drange har merket seg at budskapet hans nå også har nådd Wada-toppene, selv om de foreløpig har stilt seg temmelig uforstående til kritikken hans.

- Jeg så jo at Wada fikk noen spørsmål om boka på pressekonferansen i går. Jeg synes det er bra at de blir pushet litt. IOC og Wada har på en måte vært fritatt fra kritikk fra utsiden, og det er en av grunnene til at vi ikke har kommet lengre.  Jeg håper de ikke slipper like billig unna som de har gjort før, sier Drange.

Han synes det kommer mange «rare uttalelser» fra de som leder dopingtestingen i OL.

- Jeg tenker blant annet på dette med testing under OL, og i hvor stor grad det egentlig er effektivt antidopingarbeid eller ikke. De skryter av hvor reint OL skal være, og at alle blir tatt. Nå begynner kanskje folk å skjønne at det ikke er så enkelt at 3000 negative prøver under OL betyr at ingen har jukset, sier Drange.

Friday, February 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments