Jagland slo tysk utfordrer med solid margin

STRASBOURG (Dagbladet): Thorbjørn Jagland ble i ettermiddag gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet.

Utfordreren Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, som er tidligere tysk justisminister for Fridemokratene, som ved det siste valget falt ut av Forbundsdagen, tapte.

Jagland har drevet intens valgkamp helt til det siste for å bli gjenvalgt. Han er den første generalsekretæren i Europarådets historie som gjenvelges.

- Triumf for hele teamet

Det var en strålende fornøyd Jagland som kom ut av parlamentarikersalen sammen med sin kone Hanne Grotjord etter at valgresultatet ble kjent.

Mens den tapende kandidaten ble stående med ryggen til å snakke med en håndfull tyske legater,  møtte Jagland pressen.

 - Jeg er veldig glad for å bli gjenvalgt, men dette er en triumf for hele teamet, sier Jagland og takker regjeringen, Utenriksdepartementet og alle som har bidratt.

På et oppfordrende spørsmål, «Men dette er vel også en triumf for deg?», svarer Jagland «ja».

62 prosent av stemmene

Thorbjørn Jagland fikk 154 av 249 avlagte stemmer, noe som utgjør 62 prosent av stemmene.

Det var ikke bare tyske sosialdemokrater som stemte på den tidligere Arbeiderparti-statsministeren Jagland. Også noen kristeligdemokrater stemte etter det Dagbladet erfarer på nordmannen, mot sin landsmann.

Hans standing blant de 300 parlamentarikerne fra 47 land som valgte ham, har han først og fremst fått gjennom sitt arbeid med å være operativ og synlig i den vanskelige konflikten i Ukraina, og ved å ha gjennomført nødvendig reformarbeid i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

- Vi må komme over skillelinjene i Europa og stå stammen. Vi må være uavhengige som institusjon og det er viktig for meg som nyvalgt generalsekretær å ha et mandat fra denne forsamlingen, sier Jagland til Europarådets forsamling etter at resultatet ble kjent.

Tidlig sikre

Sekretariatsleder Bjørn Berge ved Jaglands stab ved Europarådets hovedkontor i Strasbourg sier til Dagbladet at Jagland ifølge deres oversikt på forhånd har hatt en solid margin på utfordreren, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

- Ettere våre beregninger har vi et solid flertall, selv om vi regner med en løgnfaktor på 10 – 15 prosent, sa Berge til Dagbladet timer før valget var klart. Men han ville ikke si noe om tallene han bygget dette på. Men det var ikke bare løgnfaktoren for hva representantene ville stemme som gjorde valget usikkert. Det var også en del vararepresententer som stemte. Erfarne observatører vurderte det på forhånd til opp til 15 prosent, noe som også bidro til å gjøre Jagland-leieren trygg på en seier.

Berge sier at Jagland har møtt alle partigruppene, og snakket med de fleste nasjonale gruppene. Og det er i spenningsfeltet mellom politisk tilhørighet og nasjonale tilbøyligheter dagens valg ble avgjort. Blant de baltiske land har for eksempel Jagland liten støtte, fordi han blant noen anses for å være for Russlands-vennlig.

Ukraina avgjørende

Krisa i Ukraina har bidratt til Jaglands standing blant parlamentarikerne i Europaparlamentet. Han har vært tidlig inne i prosessen i Ukraina, og tatt initiativ til å bidra med Europarådets beste jurister til å skrive en ny grunnlov. Jagland har også tatt initiativ til uhildet å undersøke volden før, etter, og under den ukrainske revolusjonen. Det er også ment å være politisk stabiliserende.

Krisa i Ukraina har vært Jaglands beste valgkamp for å bli gjenvalgt. Et poeng forskere også er enige i.

Tuesday, June 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments