#illridewithyou ble et fenomen etter Sydney-tragedien. Men historien var ikke helt sånn den først ble framstilt

(Dagbladet): Historien om australske Rachael Jacobs’ møte med en muslimsk kvinne etter en togtur har inspirert en hel verden. På bakgrunn av møtet oppsto Twitter- og nettfenomenet #illridewithyou, som har spredt seg verden rundt.

#illridewithyou har det siste døgnet blitt nærmest en bevegelse, og saken Dagbladet skrev om det i går er blant de som er mest delt i sosiale medier det siste døgnet.

På sosiale medier tilbyr australiere å reise med personer som er kledd i religiøse klesdrakter for å hindre at de skal føle seg utsatt og unngå å reise.

Fenomenet oppsto mens gisselaksjonen i Sidney var pågående og på bakgrunn av Rachael Jacobs Facebook-inlegg.

Nå skriver Jacobs selv om møtet i australske Brisbane Times, og innrømmer at sannheten om hva som skjedde er en litt annen enn den hun først delte på Facebook.

- Slått av sinne

Utgangspunktet for møtet var en tur med Brisbane-toget. Jacobs satt og leste nyheter om gisselsituasjonen i Sydney på mobilen da hun så en kvinne med et hodedekkende sjal. Kvinnen var ifølge Jacobs urolig, og satt og fiklet med sjalet, som om hun skulle ta det av seg.

- Øynene mine ble tårevåte, og jeg ble slått av sinne, tristhet og bitterhet, skriver Jacobs.

Hun delte så sine tanker om det hun hadde vært vitne til på Facebook. De to satt i samme togvogn en stund til.

- Jeg stirret på baksiden av hennes dekkede hode resten av turen. Jeg ville snakke med henne, men ante ikke hva jeg skulle si.

Snakket med kvinnen

Så, ved en tilfeldighet, gikk begge kvinnene av ved samme stasjon. Flaks, beskriver Jacobs det som.

- En del av meg bestemte seg for at å si noe ville være bra. I stedet for å spørre henne om hvorfor hun dekker hodet sitt til, tenkte jeg at jeg skulle tilby meg å gå med henne til dit hun skulle. Det kunne være hjelpsomt.

Og nettopp det gjorde Jacobs. Det som skjedde siden, beskriver hun som en samtale uten ord, et øyeblikk det er vanskelig å beskrive.

- Jeg ville beklage for så mye: for å blande meg inn, for å anta så mye og for at jeg tilhører en kultur hvor rasisme var en del av hennes hverdag. Men ingen av disse ordene kom ut. Vårt nesten tyste møte var over på et øyeblikk.

Så gikk de hver til sitt.

Ville skrive selv

Jacobs’ historie har versert på internett og internasjonale medier det siste døgnet. Hun har mottatt et utall henvendelser fra medier om å fortelle historien, men har takket nei til alle.

Årsaken, formidler hun i teksten Brisbane Times har publisert: for å ikke rette oppmerksomhet mot henne selv, mens Australia er i sjokk og sorg etter den 17 timer lange gisselsituasjonen på Lindt Cafe i Sydney.

- Vi bør helle tenke på de pårørende, skriver Jacobs, som til daglig underviser ved Australia Catholic University i Brisbane.

Tuesday, December 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments