«Idol»-deltaker refser TV 2-konkurransen

(Dagbladet): Idol-deltakeren Martine Rooth Bråthen (19) fra Nakkerud kritiserer «Idol» for å fokusere mer på å lage god TV-underholdning enn på å finne artister.

- Jeg ble overrasket over hele opplegget. Det virket som om produsentene var mer opptatt av å dyrke underholdningsverdig dramatikk enn å dyrke talenter, sier Bråthen til Dagbladet.

Ikke bitter

19-åringen røyk selv ut i kveldens sending og presiserer ovenfor Dagbladet at kritikken ikke bunner i bitterhet over at hun ikke kom videre.

- Jeg var ekstremt nervøs, og med tanke på livesendingene som kommer forstår jeg at dommerne kunne anta at nervene mine ville komme i veien. Det går helt fint, jeg har uansett andre planer fremover. Det er heller de aller yngste jeg har medfølelse for; som kanskje ikke har sett for seg andre retninger å gå i livet enn å leve ut artistdrømmen.

Spiller på såre følelser

Bråthen utdyper videre at hun følte ubehag rundt hvordan TV-teamet kastet seg over tårevåte ungdommer som nettopp hadde fått sin store drøm knust.

– For mange av de yngste deltakerne er den store artistdrømmen veldig sårbar og å få den knust på TV er brutalt. I tillegg skjer det hele i en veldig surrealistisk og presset situasjon hvor adrenaliten pumper på høygir, noe som gjør at reaksjonene blir ekstra sterke. Det er nok mange som kan bli veldig pinlig berørt av å se seg selv i ettertid og miste mye selvtillit.

Bråthen synes det er kritikkverdig at «Idol» bruker såpass unge menneskers følelser til å lage underholdning. I tillegg opplevde hun at mange av situasjonene ble tatt ut av sin kontekst i klippen.

- Når man er såpass nervøs og presset kan man oppføre seg på måter som, tatt ut av kontekst, kan oppleves komisk. I tillegg legges det på musikk slik at seerne får en følelse av at denne personen er dum. Jeg er redd det kan ødelegge folk som nettopp har fått drømmen sin knust å bli fremstilt på denne måten.

Vet hva de går til

Presseansvarlig i «Idol», Bjarne Laastad, svarer på kritikken ovenfor Dagbladet, og forklarer at de som TV-produsenter kun forsøker å få fram hvor mye konkurransen faktisk betyr for deltakerne.

- Da er det vesentlig å ta med både glede og skuffelse, sier han og understreker at de aldri har mottatt klager fra unge deltakere eller deres foreldre.

- Når vi lager kollasjer av folk som har glemt teksten eller lignende, er det nettopp for å vise seerne hva som faktisk har skjedd på de ulike auditionene i den gitte byen. Noen ganger gjør vi et morsomt poeng ut av det, men det er ikke for å henge ut noen.

– De som melder seg på vet hva de går til. Vi har ikke gjort noe annerledes i år enn i de tidligere sesongene.

Fikk instrukser

Det er ikke bare i klippen at situasjonene vi får servert på TV regisseres mener Bråthen, som opplevde å få en rekke instruksjoner fra produsentene i forhold til hvordan hun skulle oppføre seg.

- Vi blir fortalt at det er viktig å oppføre seg på en måte som gjør at «Norge blir glad i deg». Etter at jeg fikk gullbilletten ble jeg bedt om å løpe mot kameraet og hoppe opp og ned, noe som opplevdes veldig unaturlig for meg, men jeg gjorde det likevel.

- Du blir så opptatt av å bli likt for å komme videre at du gjør alt de sier, forteller hun.

Ingen tvang

Laastad forklarer til Dagbladet at deltakerne blir rådet til å by på seg selv og vise hvem de er.

- At de får oppfordringer av denne typen er kun fordi vi vil vise seerne hvor glade deltakerne blir når de får gullbilletten, men her tvinges ingen til å gjøre noe som helst.

- De som er beskjedne, skal få være det, er de som er mer utadvendte, skal få være det. Det viktige er at de viser hvem de er.

Spiller skuespill

Bråthen hevder også at dommernes oppførsel til tider virket regissert.

- Det virker som om de alle har en rolle som de skal spille på, og må gå ut i fra når de gir tilbakemeldinger. Da jeg opptrådte fikk jeg innledningsvis mye skryt av «dansken», for så å bli vraket. På den måten får man en forhåpning og dermed blir reaksjonen enda kraftigere når dommen til slutt faller og er negativ.

Hun mener at det kan virke som om produsentene er ute etter å forsterke dramatikken for å kunne vise fram en kjempereaksjon for underholdningens skyld.

- De driter deg litt ut rett og slett.

I følge Laastad tar dommerne alle avgjørelser på bakgrunn av den enkelte deltakers musikalske teft, erfaring og kompetanse.

- Idol-dommerne har veldig sterke meninger, ingen kan styre de. Det som skjer under en audition oppstår på ren impuls, det er ingen som kan forutse det.

Friday, September 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments