Hvor høy kan naboens hekk være? Her er det dummeste du kan gjøre

DinSide.no: Sjeneres du av naboens viltvoksende hekk? Enten den vokser i himmelen og tar fra deg all sol, eller grenene strekker seg langt innover din eiendom, så er naboens busker og trær en evig kilde til irritasjon.

Og for å gjøre det enda mer irriterende: Det finnes ingen fastsatte grenser for hvor høyt og hvor vilt den kan vokse.

Egen nabogjerdelov

Ifølge Anders Leisner, advokat i Huseiernes landsforening, reguleres hekker som står på grensen mellom tomter, gjennom lov om grannegjerde, gjerne kalt nabogjerdeloven.

Her stadfestes det tydelig at naboen din har rett til å ha gjerde mot naboeiendommene om han påkoster det selv, og at han har tvang til å holde det.

- Men det er ingen bestemmelser om hvor høy en hekk kan være, heller ikke noen bestemmelser om hvor høyt et gjerde kan være, i nabogjerdeloven, sier Leisner til DinSide.

Urimelig grad

Loven regulerer imidlertid at man skal ta hensyn: Et nabogjerde eller hekk skal lages og vedlikeholdes slik at det ikke er til unødvendig eller urimelig skade eller ulempe for naboen.

- Poenget er at du ikke må ha et gjerde, eventuelt i form av en hekk, som sjenerer naboen i urimelig grad.

Skjønnsmessig vurdering

Problemet med denne lovteksten, er at det ikke er lett å konkretisere hva som er til sjenanse. For noen er en stygg og ustelt hekk til sjenanse. Noen ønsker sol på hver eneste millimeter i hagen, mens andre mister sol på terrassen av en viltvoksende hekk.

Hvor går grensen?

– Det blir en helt konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Vedlikeholdsansvaret er ifølge Leisner vanlig å dele, slik at man vedlikeholder sin side av hekken. Og kjøper du et hus med en bestående hekk, trer du inni en avtale med en ny eier.

Felles vedlikehold gjør det enklere å unngå at hekken vokser utover sine bredder.

Når grensen er nådd

Rådet for dette, som med de aller fleste irritasjoner og småkonflikter du måtte ha med naboen, er klart: Snakk med personen før det tilspisser seg helt.

Har dere havnet i en fastlåst situasjon, kan Konfliktrådet være en nøytral tredjepart. De har lang erfaring med nabokrangler, og det lønner seg å løse opp i konflikten før dere havner i en rettsak. Bokstavelig talt.

— En rettsak kan fort koste 40-50.000 kroner per part for en dag i retten, og du kan ende opp med å måtte dekke 100-150.000 kroner i saksomkostninger, sier Leisner.

Det vil selvfølgelig variere mye, alt etter hvilken advokat man velger, hvor mye tid partene bruker med advokat, og hvor lang tid rettssaken tar.

Det aller dummeste du gjør, er imidlertid å ta sagen fatt.
Blir du dømt for ulovlig felling av trær, må du nemlig erstatte det det koster å plante tilsvarende trær. Jo flere og jo eldre trærne er, jo dyrere blir det.

Det kan fort dreie seg om flere hundre tusen kroner.

Hageeier saktsøkte Mattilsynet etter de fjernet 75 meter hekk, men tapte i Sunnmøre Tingrett, fordi hekken var angrepet av pærebrann. Hageeier ble idømt saksomkostningene: 47.000 kroner.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Flere boligsaker får du her:

Tar nabotrærne utsikten? Se hva som skal til for å få det fjernet på hans regning

Ikke la utstyret stoppe deg: Sjekk de smarte hageredskapene

Sunday, April 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments