Hevder han gikk barbeint rundt i gatene. Nå er han på flukt og etterlyst for massedrap

KIEV/OSLO: (Dagbladet): Viktor Janukovitsj har sonet to lengre dommer for ran, og han skal også ha vært i retten for voldtekt.

- Janukovitsj er ingen demokrat i sitt hjerte, det viser både hans valgfusk i 2004 og måten han har opptrådt på som president. Opposisjonen har anklaget ham for å ville innføre et diktatur. Det er det opposisjonen nå hevder å ha unngått, når han i realiteten er avsatt og ettersøkt som massemorder, sier Dagbladets reporter i Kiev, Morten Strand.

Presidentens sønn, som ogsÃ¥ heter Viktor Janukovitsj, har i farens presidentperiode blitt en av Ukrainas rikeste menn. Kretsen rundt sønnen kalles – av noen ironisk, av andre i frykt – for «Familien». Den er et sentrum for korrupsjon.

Det er mange saker hvor konkurrerende forretningsinteresser har tapt, selv om de i en uavhengig domstol skulle ha vunnet, fordi rettssystemet har vært politisk styrt og korrupt. Dette har eksplodert under Janukovitsj.  

Vanskelige kår

Janukovitsj ble født i fattige kår i en industriby ikke langt fra Donestk. Her vokste han opp som fattiggutt. Moren døde da han var liten, faren før han ble tenåring, og han bodde hos sin polske bestemor.

«Jeg gikk barbeint rundt i gatene,» skrev han i valgkampmateriell i 2004. Lite tyder på en kummerlig tilværelse i presidentpalasset som ble åpnet for tilskuere på lørdag.

Her fikk folket se det som antas å være resultatet av massiv korrupsjon; man fant blant annet greske søyler, små broer, en golfbane, landingsplass for helikopter og en privat dyrehage på eiendommen.

Han jobbet seg opp, først som elektriker, så til sjef i et lokalt transportfirma, før han ble regional transportsjef. Han fullførte en doktorgrad i økonomi i 2000. Han ble guvernør i Donetskregionen mindre enn et år etter han gikk inn i den lokale administrasjonen.

Han ble utnevnt statsminister under president Leonid Kutsjma i 2002, og det var i egenskap av å være statsminister han ble regimets kandidat til presidentvalget i 2004.
 

Valgfusk

Som statsminister og landets leder for den utøvende makt forfalsket han presidentvalget i 2004. Særlig i de østlige delene, hvor han hadde full politisk kontroll med lokale funksjonærer. Valget ble dømt som «ikke fritt og rettferdig» av OSSE og EUs valgobservatører.

Valgfusket førte til den oransje revolusjonen i desember 2004, som var en 100 prosent ikke-voldelig aksjon. Soldater som beskyttet høyesterett, parlamentet og regjeringsbygningene ble gitt blomster av demonstrantene.

På det meste var det mer enn en million mennesker samlet i sentrum av Kiev, på Uavhengighetsplassen, som nå i dag. Massemobiliseringen ligner veldig på den vi har sett de siste månedene, men i dag er sosiale medier blitt mye viktigere i mobiliseringen.

Da, som nå, var det hele veldig godt organisert, med byer fra store deler av landet som sendte sine folk og det ble organisert mat til demonstrantene. Til slutt ble høyesterett tvunget til å snu, og arrangere nyvalg. Dette valget tapte Janukovitsj.  

Til tross for at han ble forgiftet under valgkampen, var det Janukovitsjs motstander Viktor Jusjtsjenko som gikk seirende ut av nyvalget og ble innsatt som president i Ukraina i januar 2005. Jusjtsjenkos viktigste samarbeidspartner under valgkampen var Julia Timosjenko, som han utnevnte til statsminister da han ble president.

Historisk fritt valg

På grunn av stort kaos under de oransjes ledelse og ingen synlig vilje til å konfrontere korrupsjonskulturen så var de oransje kompromittert ved neste presidentvalg i 2010.

Denne gangen var det Janukovitsj som vant valget, relativt klart. Julia Timosjenko var de oransjes kandidat, men på grunn av de oransjes interne krangel da de hadde makten, så klarte Janukovitsj å komme tilbake og vinne det frieste valget i Ukrainas historie. Det er ingen tvil, selv om seieren var knepen, at valget var lovlig etter alle standarder.  

Russiskvennlig

Janukovitsj, som lærte ukrainsk først etter at han tiltrådte, finner det fortsatt vanskelig å uttrykke seg skriftlig på ukrainsk. Han bytter ofte til russisk når han jobber med vanskelige temaer.
   
Nærheten til Russland ble avgjørende da Janukovitsj i november 2013 gikk bort fra en samarbeids- og frihandelsavtale med EU, til fordel for tettere bånd med Russland. Beslutningen utløste store demonstrasjoner på uavhengighetsplassen. I utgangspunktet var kravet at avtalen med EU måtte undertegnes, men snart ble opposisjonens viktigste krav er at presidenten måtte gå.

Etter tre måneder med demonstrasjoner eskalerte konflikten da politi grep til vold motstand mot demonstrantene. Det ukrainske helsedepartementet bekrefter at 88 personer er døde i opptøyene. For det meste demonstranter, men også politifolk.

En representant fra opposisjonen har publisert dokumenter som skal vise at den daværede innenriksministeren ble gitt tillatelse til å bruke våpen, inkludert snikskyttere, mot demonstrantene på torget. Påstandene har ikke blitt bekreftet. Det skal også ha vært planlagt å utplassere 2500 soldater for å fjerne demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

Janukovitsj ble avsatt lørdag. Han er nå etterlyst for massedrap, skriver den fungerende innenriksministeren i Ukraina, Arsen Avakov i en uttalelse.
Â

Arrestordren spesifiserer ikke hvilke drap det er snakk om, men det antatt at etterforskningen vil omhandle hvorvidt Janukovitsj har leid snikskyttere eller opprørspoliti for å skyte på demonstranter.

Monday, February 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments