Her feirer det påståtte slaveofferet sin eneste fridag på 17. mai

(Dagbladet): – Jeg ble litt hønemor for de gutta. Jeg syntes så fryktelig synd på mennene fra India som jobbet dag og kveld. Etter hvert begynte jeg å gå til brakkene de bodde i om morgenen og ga dem bakevarer og godteri. De ble jo bare tynnere og tynnere. Men jeg fikk beskjed om å aldri si noe til gartnerieieren. Han likte visst ikke sånt, sier Julie Skagestad.

45-åringen startet som butikksjef i et gartneri i Buskerud i 2010. Eieren (64) av gartneriet må til våren møte i Drammen tingrett tiltalt for grov menneskehandel og økonomisk kriminalitet. Ifølge tiltalen skal mannen ha utnyttet Raspal Singhs sårbarhet i hjemlandet India og i Norge til utføre tvangsarbeid i et halvår av gangen fra 2008 til 2011.

Ifølge tiltalen måtte han jobbe sammenhengende i opptil 14 timer av gangen med kun korte pauser. Lønna skal ha vært rundt 20 000 kroner. Han skal ha blitt fratatt passet sitt og skal ikke ha fått lov til å forlate gartneriet. Ifølge ham selv skal han heller ikke ha fått lov til å snakke med nordmenn (krever abb.)

64-åringen avviser anklagene og nekter straffskyld (krever abb.)
- Jeg blir fremstilt som slaveeier og drapsmann. Jeg er ikke et monster. Jeg orker ikke dette lenger. Med disse anklagene har jeg mistet alt, sa svigerfaren til Dagbladet tidligere i år.

Fikk god kontakt

Skagestad sier hun raskt la merke til overarbeida indiske menn ved gartneriet.

- De begynte tidlig å snakke med meg. De fortalte om falske kontrakter, at de ikke fikk lov til å ha lengre spisepauser og at de egentlig ikke fikk lov til å snakke med meg. De beskrev at de arbeidet under et veldig strengt regime. De var ulykkelige og hadde det vondt og vanskelig, sier hun.

Hun sier hun etter hvert fikk et godt forhold til Rasphal Singh og 17. mai 2011 inviterte hun ham og andre indiske arbeiderne hjem til 17. mai-fest. Ifølge tiltalen fra Oslo statsadvokatembeter arbeidet Rasphal Singh hver dag med unntak av en fridag, nemlig 17. mai.

- De så på 17. mai-toget for første gang og ble med hjem for å spise og hygge oss. Det var en veldig fin dag, sier Skagestad.

Møte etter razzia

I oktober samme år slo politiet og Økokrim mot gartneriet. Skagestad sier hun og de andre ansatte ble kalt inn til et møte av eieren etterpå.

- Vi fikk beskjed om å slå av telefonen og ta ut batteriet. Under møtet fikk vi beskjed om hva vi skulle si dersom politiet ville avhøre oss. Etter møtet møtte jeg kolleger i skjul og ble enige om historien som skulle fortelles, men jeg bestemte meg med en gang at jeg ikke ville være med på det. Jeg ville fortelle sannheten, forteller hun til Dagbladet.

Hun hevder hun har blitt oppsøkt av gartnerieieren og blitt fortalt at hun ikke skal fortelle sannheten. Hun sier hun har opplevd direkte trusler fra tiltalte og hans familie.

- Jeg har snakket med politiet flere ganger og fortalt alt jeg vet. Politiets oppfølging i en ganske så presset tid har vært enestående, sier hun.

«Kebabkasse»

Skagestad forteller at det var mer enn de indiske arbeiderne hun stusset over på gartneriet. Hun forteller at blant kassene kundene skulle henvende seg for å betale for varer, var det en egen kasse som bare gikk under navnet «kebabkasse».

- Det var et eldre kassaapparat som kontantbetalingen skulle legges i. For å åpne kassa måtte vi trykke på en knapp det sto «kebab» på og så la vi kontanter i den kassa. Samtidig måtte vi påse at de andre kassene fikk inn 10 000 kroner hver i løpet av arbeidsdagen, sier Skagestad, som sier hennes arbeidsforhold ved gartneriet var i henhold til regelverket og at hun personlig ble behandlet godt av gartnerieieren mens før det ble en politisak.

Dagbladet har sett dokumentasjon om hennes arbeidsforhold på stedet. Hun sier hun under arbeidsforholdet fortalte ei venninne om tilstandene ved gartneriet og ønsket at hun skulle varsle Arbeidstilsynet.

- Jeg tenkte i grunn der og da ikke på å kontakte politiet, sier hun.

Dagbladet er kjent med at politiet har avhørt flere tidligere og nåværende ansatte ved gartneriet. De alle fleste har en helt annen versjon enn hva Skagestad forteller, får Dagbladet opplyst.

I tillegg til 64-åringen er hans datter og tidligere svigersønn tiltalt for lignende forhold ved et annet gartneri i fylket. De nekter straffskyld. 64-åringens forsvarer, advokat Torgeir Falkum, sier hans klient ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene i denne saken.

- Han avviser dette og registerer at hun er den eneste med denne oppfatningen. Han avviser at han skal ha truet henne på noe vis, sier han.

Saturday, November 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments