Her er de ni største mytene om IS

(Dagbladet): Rundt 2000 europeiske borgere befinner seg i Syria eller Irak og kriger sammen med den brutale ekstremistgruppa Den islamske staten (IS).

I går uttalte den norske terroreksperten Thomas Hegghammer ved FFI til Dagbladet at det neppe er voldsutøvelsen, som for eksempel det groteske drapet på den amerikanske journalisten James Foley, som trekker.

- Mange tror at Ubaydullah Hussain og de andre tiltrekkes av halshogging, men jeg tror ikke det. Det er den positive propangandaen som gjør det. Vestlig media framstiller først og fremst den fæle propagandaen, men IS gjør også andre ting: De deler ut brød til fattige, de oppretter barnehjem og hjelper de vanskeligstilte, sier Hegghammer.

Nyhetsnettstedet vox.com, som har som mål å få folk til å forstå nyhetene, mener det har festet seg en god del unøyaktigheter og uriktigheter i folks oppfattelse av IS.

Vox.com har trukket fram det de mener er de ni største mytene om den brutale ekstremistgruppa:

Myte 1: De er gale og irrasjonelle

IS er ikke gale. Ser man på Den islamske stats historie fra midten av 2000-tallet og fram til i dag, så har IS hele veien hatt en klar målsetning: Å etablere et kalifat som styrer etter en ekstremistisk tolkning av muslimske lover. IS har utviklet ulike strategier for å oppnå dette målet, og de handler som en hvilken som helst annen revolusjonær militant gruppe rundt om i verden. Handlemåten er ikke et uttrykk for galskap, ei heller agerer IS på en måte som er unikt «islamistisk», skriver vox.com.

Dagbladet har tidligere skrevet om propagandaapparatet til IS.

- To ting er nye nå: Det ene er sosiale medier, som gjør at distribusjonen er desentralisert. Det andre er den store mengden materiale som er laget av fotsoldater. I tillegg til den profesjonelle propagandaen, tar nå krigerne som er i Syria og Irak video av seg selv: «Her er vi, vi har det bra. For to uker siden var vi hjemme i England. Nå har vi det så mye bedre. Dere må komme etter», sier Hegghammer.

Myte 2: Folk støtter IS fordi de er tilhengere av radikal Islam

Det er riktig at IS henter avgjørende støtte blant sunni-muslimer i Irak og Syria. Men dette er ikke på grunn av ekstremistgruppas radikale tolkning av Koranen. De aller fleste muslimer fornekter IS’ syn på deres tro. Grunnlaget for gruppas makt ligger i politikk, ikke religion. Både Syria og Irak har shia-muslimske myndigheter. Sunni-muslimer er ikke godt representert, og de blir ofte aktivt undertrykket.

- Sympatisørene av IS vektlegger de postive tingene. Halshoggingene og drapene blir sett på som et nødvendig onde, og de støtter ikke IS fordi de kutter mange hoder. De støtter IS fordi de mener at de har en bra styreform og et bra politisk prosjekt, sier Hegghammer til Dagbladet.

Myte 3: IS er en del av al-Qaida

IS og al-Qaida er ikke samarbeidspartnere, men konkurrenter. IS var al-Qaida i Irak, men gruppa brøt ut i februar 2014 fordi den ikke ville ta ordre fra al-Qaidas hovedkvarter, deriblant ordre om å redusere voldsbruken mot sivile. I så måte var IS for voldelige for al-Qaida.

• Les også: De er så brutale at selv al-Qaida har tatt avstand fra dem

Myte 4: IS er en syrisk opprørsgruppe

Det er riktig at IS motsetter seg Bashar al-Assads styre i Syria, men det er to ting som skurrer med å kalle IS for en syrisk opprørsgruppe. For det første har ikke ekstremistgruppa sine røtter i et enkelt land, men har krigere fra ymse nasjoner motiverte av felles jihadistiske mål. For det andre er det slik at IS ikke bare slåss mot Assad. IS og Assad er ikke utelukkende opponenter og har også en del felles interesser som de hjelper hverandre med.

Myte 5: IS er bare sterke på grunn av den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki

Det er mye i at Malikis pro-shia-politikk etter Saddam Hussein kickstartet IS, men å legge hele skylda på ham er rett og slett galt. Det sunni-muslimske sinnet mot irakiske myndigheter stikker mye dypere enn som så, skriver VOX..

Myte 6: IS er redd for kvinnelige soldater

Den bisarre teorien om at IS er redde for å krige mot kvinnelige kurdiske styrker stammer fra et enkelt sitat fra en tilfeldig kvinnelig kurdisk soldat i Wall Street Journal. Grunnen til den påståtte frykten skal være at IS-krigere tror at dersom de blir drept av en kvinne, vil de ikke komme til Paradis. IS har selv rene kvinnebrigader som kjemper for deres ideologi.

Myte 7: USA kan tilintetgjøre IS

Det finnes intet magisk amerikansk våpen som kan fikse IS-problemet. Selv ikke en bakkeoffensiv som varte i mange tiår ville ha hjulpet, kanskje til og med ville det gjort problemet større. Grunnen til dette er at IS’ tilstedeværelse i Irak og Syria først og fremst er et politisk- og ikke et militært problem, skriver vox.com.

Myte 8: IS kommer til å destruere seg selv

Det blir hevdet, særlig blant tilhengere av Obama-administrasjonen, at IS´syn på muslimske lover er så strengt at et oppgjør blant sunni-muslimer etter hvert vil være uunngåelig. Det blir også hevdet at IS vil gape over for mye, at gruppas ønske om å legge under seg nye territorier vil overgå dens militære midler. Man kan ikke avskrive muligheten for dette, men IS synes ikke å bevege seg i den retningen. IS lærte mye av al-Qaidas fall i Irak. Selv om gruppa insisterer på å implementere ekstremisttolkninger av muslimske lover i områder de kontrollerer, har IS også fått på plass helseklinikker, de har sosialisert med publikum, arrangert aktiviteter for barn, holdt politivakt i nabolag og samlet inn skatter.

- Voldspropaganda er en liten del av et mye større bilde som også omfatter idealisme, sosial misnøye, gruppeprosesser og  påvirkning fra ideologiske lederskikkelser, sier Nesser, som har skrevet doktoravhandling om hva som får noen få muslimer i vestlige land til å drepe uskyldige mennesker, sier Petter Nesser i FFI til Dagbladet.

Myte 9: IS er ustoppelige

Dette er ikke sant. IS er smartere og mer effektive enn før og for sterke til at gruppa vil kollapse for egen maskin, men den er fremdeles nokså sårbar. Irakiske myndigheter, med kurdisk og amerikansk hjelp, kan være i stand til å skape vanskeligheter for den brutale ekstremistgruppa, skriver vox.com.

- 300 IS-krigere drept

Nylig har det vært harde trefninger mellom IS-krigere og regjeringsstyrker i Syria, skriver NTB.

Minst 300 militanter fra Den islamske staten (IS) er blitt drept eller såret i kamper om en større syrisk militærbase i den nordøstlige Raqqa-provinsen, ifølge en aktivistgruppe. NTB melder søndag kveld at IS-krigere nå har tatt kontroll over basen.

Det London-baserte syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR), som er imot Bashar al-Assads regjering, melder om høye tapstall for de ytterliggående jihadistene i deres syriske høyborg Raqqa.

– Den islamske stat har lidd disse tapene mens regimestyrker de siste tre dagene har trappet opp luftangrepene i nærheten av militærflyplassen i Tabqa, sier Rami Abdulrahman, eksilgruppens leder, ifølge NTB.

Statlige medier, som kontrolleres av Assad, rapporterer at minst 150 IS-krigere er drept i området siden tirsdag.

Monday, August 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments