Først da kvinnen var løslatt, kom anken hennes fram til retten

(Dagbladet): Politiet i Tromsø mener en 26 år gammel norsk kvinne bosatt i Nederland jobbet i kulissene da flere kilo metamfetmin ble smuglet til Norge og Tromsø i slutten av 2013.

Kvinnen er siktet i forbindelse med etterforskningen av narkosaken der to menn er siktet for oppbevaring av det som viste seg å bli det største narkotikabeslag i Tromsø noensinne – over åtte kilo metamfetamin og 250 gram kokain.

Politiet kom over mennene på byen da to spanere fra Oslo politidistrikt var i Tromsø for å oppsøke et mulig vitne i en drapssak i Oslo, da en av dem plutselig ble tilbudt kokain av to menn på en pub. Det tilbyderne ikke visste var at de hadde tilbudt kokain til politiet. Etter flere samtaler, telefoner og timer med spaning ble de to mennene pågrepet, skrev VG i juni i år.

På hotellrommet deres fant politiet rekordbeslaget.

Nord-Troms tingrett besluttet å varetektsfengsle kvinnen den 14. oktober i år, men kvinnen begjærte seg løslatt og anket fengslingen.  Den 23. oktober holdt Hålogaland lagmannsrett fast ved at kvinnen skulle varetektsfengsles fram til 11. november. Kvinnen, som mente seg uskyldig, anket i dagene etter kjennelsen til øverste domstol Høyesterett.

Først den 14. november, 17 dager etter at hun hadde levert den siste anken, fikk Høyesterett i Oslo ankedokumentasjonen fra Tromsø. Altså tre dager etter at fengslingsperioden var over.

Vurderer erstatning

Kvinnens forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg, reagerer sterkt på at det tok så lang tid.

- Det er uholdbart. Mens hun satt i varetekt og ventet på anken i Høyesterett besluttet Riksadvokaten at det ikke skulle tas ut tiltale mot henne. Hun ble løslatt fra varetekt før anken hennes ble behandlet, sier Berg til Dagbladet.

Han og hans kollega, advokat Catharina Gjesti mener behandlingen er brudd på grunnleggende menneskerettigheter og vurderer nå å søke erstaning på vegne av deres klient for varetektsbehandlingen og for brudd på menneskerettighetene. De sier de etterlyste anken flere ganger underveis.

- Vanligvis tar det bare få dager før anker i varetektssaker blir behandlet, aldri mer enn to uker. Det er viktig fordi det handler om frihetsberøvelsen av en person som mener hun er uskydlig, et alvorlig inngrep i noens liv. Jeg mener hun kunne vært løslatt tidligere dersom Høyesterett hadde fått saken som normalt, sier han.

- Ble kvalm

Den siktede kvinnen som ventet på at anken skulle bli avgjort sier hun ventetida var forferdelig.

- Jeg følte at de ikke tok meg seriøst. I fengsel har man god tid til å tenke og jeg ventet og ventet på svar, sier 26-åringen til Dagbladet.

- Jeg ble bare mer nervøs og mer nervøs ettersom tiden gikk, noe som resulterte i søvnløse netter. Hver gang førstebetjenten kom til avdelingen ble jeg kvalm av nerver for jeg trodde de kom med svaret på anken, men det kom aldri, sier hun.

Høyesterett kritiserer

Høyesterett mottok og avsluttet anken på samme dag. De hevet hele anken fordi fengslingsfristen likevel hadde utløpt. I kjennelsen kommer Høyesterett med kritikk av prosessen.

- Det er uheldig at ankesaken ikke har vært ekspedert videre til Høyesterett med det tempo som er påkrevd for å sikre at retten til anke blir reell, skriver Høyesterett.

Det er domstolene som fysisk sender ankedokumentasjon videre til andre domstoler etter å ha mottatt anken fra ankende part og hentet inn tilsvar fra motparten.

Beklager

Selve oversendelsen fra lagmannsretten til Høyesterett skjer per post. Lagdommer Geir Ludvigsen i Håologaland lagmannsrett sier han ikke vet hva som forsinket oversendelsen.

- Dette er en prosess som tar noe tid, men det skal på ingen måte ta så lang tid. Det er bare å beklage at dette skjedde, sier Ludvigsen.

Politiadvokat Frode Stock i Tromsø-politiet sier han sendte sin ankepåtegning til lagmannsretten 4. november, men sier han ble kontaktet av domstolen rundt den 10. november om at de ikke ha mottatt noe anke. Noe han altså sier han sendte den 4.

- Jeg vet ikke hva som har skjedd etter det tidspunktet, men det kan jo se ut som det har vært noe tull med postgangen her, men jeg vet ikke, sier Stock til Dagbladet.

Han også beklager hendelsen.

- Dette er veldig uheldig. Alle har et krav om å få prøvet sin anke. Da hun ble løslatt var det ikke lenger grunnlag til å holde henne varetektsfengslet, sier han.

Kvinnen er fortsatt siktet. Grunnen til at Riksadvokaten ikke ville ta ut tiltale var fordi han mente bevisene ikke var gode nok, og har bedt politiet gjøre ytterligere etterforskningsskritt. Hun nekter straffskyld.

Saturday, December 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments