«Forholdet mellom Trine og meg blir bare tettere og tettere. Jeg klarer ikke helt forstå det, men det er det som skjer»

(Dagbladet): Samarbeidet med regjeringen fungerer så godt for Venstre og KrF, at det blir stadig mindre sannsynlig at de går inn i Erna Solbergs regjering.

- Forholdet mellom Trine og meg blir bare tettere og tettere, nesten for hver dag som går. Jeg klarer ikke helt forstå det, men det er det som skjer, sier Knut Arild Hareide (KrF) om Trine Skei Grande (V).

Partilederne i de smått mektige sentrumspartiene sitter side ved side i vandrehallen. Skjebnefellesskapet de inngikk ved å bli mindretallsregjeringen Solberg støttepartier, har brakt KrF og Venstre nærmere hverandre – og lenger fra regjeringsdeltakelse.

Det går ikke én uke uten at de to snakker sammen. Når Hareide hisser seg opp over utspill fra regjeringen han ikke liker, går han ned på kontoret til Venstre-lederen for å blåse ut. Når Grande irriterer seg over saker på morgennyhetene, hender det hun ringer KrF-lederen – av og til så tidlig at hun vekker ham.

Før valget sa de to at Venstre og KrF går inn i regjering sammen – eller blir stående utenfor sammen. Den formelen er enda mer gyldig nå.

Makten større enn størrelsen

I åtte måneder har Venstre og KrF gitt mindretallsregjeringen Solberg flertallsdekning i Stortinget. I valgkampen var Høyre-leder Erna Solbergs drøm å samle alle de fire borgerlige partiene i regjering. Fortsatt står døra oppe for at Venstre og KrF kan gå inn. Den døra blir neppe brukt.

Hareide forklarer det slik:

- Jeg tror opplevelsen for begge partiene er at vi er godt fornøyde med den politiske posisjoneringen vi har gjort gjennom avtalen med regjeringen. Venstre havnet omtrent midt på 5-tallet i valget, men alle ser at de har fått større politisk tyngde enn de prosentene skulle tilsi. Vi fikk om lag det samme, og vi har fått gjennomslag i langt større grad – ja, både rødgrønne og andre politikere har sagt: Venstre og KrF har egentlig fått altfor mye makt. Det er en kategorisering vi lever godt med.

KrF-lederen helgarderer ved å si at han ikke utelukker at regjeringsdeltakelse kan komme på agendaen seinere. Like etter snakker han imidlertid om at styrken ved en mindretallsregjering er at politikken tvinges gjennom sentrum.

- Jeg har aldri ment at en flertallsregjering er et poeng i seg selv. Men jeg synes nærmest at en mindretallsregjering er det. Så nei, vi står egentlig ikke nærmere regjeringsdeltakelse. Vi har utviklet en arbeidsmåte på Stortinget som jeg synes er en verdi i seg selv å ta vare på. Jeg tror dynamikken i Stortinget nå gir bedre løsninger for landet, sier Grande.

Trekker på skuldrene av Frp-Per

Frp-nestleder Per Sandberg har flere ganger gått i strupen på regjeringens støttepartier, og anklaget dem for å tilrane seg for mye makt. I Dagbladet mandag var Sandberg nok en gang ute – denne gangen med kritikk mot det han mener er KrF og Venstres milliardsløsing på «unødvendige utgifter» (krever Dagbladet Pluss-innlogging).

Hareide og Grande reagerte på merkelappen «utgiftspartier», og Hareide ga svar på tiltale:

- Dette er en del av Frp’s strategi for dobbeltkommunikasjon. Jeg undrer meg over at Siv Jensen ikke har mer kontroll over sin egen nestleder, sa KrF-lederen.

De gjentatte angrepene fra Frp-nestlederen, trekker imidlertid begge partilederne på skuldrene av. 

- Jeg klarer ikke bli sint på en som mener at Venstre får til for mye, sier Grande.

Hareide følger opp:

- For meg handler dette om den politiske posisjoneringen til Frp. For å si det slik: Jeg har sitert Sandberg flere ganger internt som et bevis på at vi får gjennomslag. Sandberg bidrar bare til å bygge troverdighet for Venstre og KrF.

Enige om Ap-arroganse

Denne uka inviterer Venstre til pressekonferanse for å oppsummere stortingsperioden. Den øvelsen foretok KrF-Hareide på tampen av sist uke. Der ble det formulert relativt besk kritikk for måten Arbeiderpartiet forsøker å bygge et nytt maktgrunnlag i Stortinget på. Følgende salve, fra finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen, ble av Hareide karakterisert som «klar, tydelig og meget presis»:

- Det er ikke slik at du har Ap der og et annet parti her, og så skal man snakke sammen og komme frem til noe. Det dreier seg om hvordan maktsentrifugen Ap skal jobbe for å få alle oppi kverna, sa Syversen.

- Ja, jeg er enig i at det er et godt bilde av Arbeiderpartiet. Problemet med Arbeiderpartiet er ikke deres standpunkt i enkeltsaker, men måten de bruker makt på, sier Venstre-leder Grande.

- Jeg synes Ap alltid har vært sånn. Synet på makt, og synet på måten å bruke makt overfor andre på.

- Har du en forventning om at det kommer til å endre seg med Støre som Ap-leder?

- Jeg har ikke sett noen tegn til det. Jeg syens Ap er et mye mer sympatisk parti som det er lettere å få til ting sammen med, så lenge de ikke sitter med makta. Det går an å samarbeide med dem om enkeltsaker, men de er mye mer sympatiske når de ikke sitter i regjering. Derfor mener jeg de bør fortsette med det, sier hun.

Tuesday, June 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments