- Feil at staten skal grafse til seg de pengene

(Dagbladet): Siden 1977 har herreløs arv, altså arv fra personer uten arvinger og uten testamente, gått rett i statskassa. Nå kan den tiden snart være forbi. I regjeringserklæringen skriver nemlig Solberg-regjeringen at herreløs arv skal gå til frivilligheten og ikke til staten.


Regjeringen: – Vi vil ikke ha pengene

Får regjeringen det som de vil skal pengene som kommer fra såkalt herreløs arv, i fremtiden gå til korps, kor, og andre frivillige organisasjoner. Men det har dukket opp et skjær i sjøen.
 

Ber staten beholde arven

Denne uka la det regjeringsoppnevnte arvelovsutvalget fram sin utredning om arveloven. Utvalgets råd til regjeringen er helt klart: Behold pengene selv.

- Det blir byråkratisk å lage et fond for herreløs arv når det er snakk om så lite penger i året, sier leder av arvelovsutvalget Torstein Frantzen, og fortsetter:

- I tillegg er det vanskelig å bestemme hvilket formål den herreløse arven skal gå til. En mulighet er at midlene tilføres en eksisterende tilskuddsordning som allerede ivaretas av staten, eller at de går inn i tippemidlene.

Hvert år får staten inn mellom 2 og 30 millioner i såkalt herreløs arv. De siste syv årene har staten fått inn 68 millioner kroner.

Ber staten holde seg unna

- Jeg synes det blir helt feil at staten skal grafse til seg arven fra de som dør uten slektninger, sier NRK-veteran Vidar Lønn-Arnesen.

Lønn-Arnesen, som i dag er leder for informasjon og samfunnskontakt i Seniorsaken, mener at såkalt herreløs arv burde gå til de som faktisk trenger pengene.

- De humanitære organisasjonene trenger pengene mer enn den norske stat. For eksempel så gjør Røde Kors en fantastisk jobb, så de ville vært en verdig mottaker av herreløs arv, sier Arnesen, og legger til:

- I tillegg er penger til kulturen noe som kommer hele landet til gode, så kulturlivet burde også stå høyt på listen over de som bør få disse pengene.

- Veldig skuffende

Frivillighet Norge har i mange år kjempet for at herreløs arv skal gå til frivilligheten og ikke til staten. Etter å ha lest utredningen til arvelovsutvalget er paraplyorganisasjonen for frivillige organisasjoner i Norge oppgitte over konklusjonen.

- Utvalget har hoppet over gjerdet der det er lavest. Det virker ikke som de har satt seg inn i herreløs arv, og vi er veldig skuffet over at de, etter å ha jobba med herreløs arv i tre år, har kommet til det vi mener er en dårlig konklusjon, sier generalsekretær Birgitte Brekke.

Frivillighet Norge har mer enn 280 organisasjoner som medlemmer og representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet.

Enig med Arnesen

Statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, skriver i en e-post til Dagbladet at konklusjonen til arvelovsutvalget ikke rokker ved løftet til regjeringen.

- Regjeringen er helt på linje med Lønn Arnesen og mener at herreløs arv skal komme frivilligheten til gode. Det er også nedfelt i vår regjeringsplattform, skriver Åmås.
 
 Før valget gikk Knut Arild Hareide, Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande ut og lovet at de ville styrke frivilligheten i samfunnet.

- Utvalgets utredning skal nå på høring. Vi vil nå sette oss grundig inn i utredningen og komme tilbake til spørsmålet om herreløs arv, avslutter Åmås.

Hvis det kan dokumenteres at avdøde har sagt at arven skal tilfalle en organisasjon eller en ideell institusjon, kan departementet gi avkall på arven. Staten gav avkall på arv fire ganger i perioden mellom 2011 og 2013.

I 2007 var staten arving i 20 dødsbo, som totalt utgjorde kr 17 790 300. Det ble gitt avkall i tre dødsbo. Netto arv til staten var i 2007 kr 13 740 300.


Frivillighetens kår

Birgitte Brekke i Frivillighet Norge mener et fond med penger fra herreløs arv vil være et kjærkomment bidrag til frivilligheten.

- Hvorfor skal dere ha pengene, og ikke staten?

– Så lenge arveloven er som den er, så har staten hatt krav på pengene. Men vi synes pengene burde gå til frivilligheten, som også er til felleskapets beste. Det er helt åpenbart at disse pengene står i en annen posisjon enn skattebetalernes penger. Derfor ville det vært klokt om staten sa at frivilligheten fikk pengene. Det har regjeringen lovet oss, og vi forventer at de holder det løftet, selv om arvelovsutvalget har anbefalt at de beholder pengene selv.

Spennvidden blant medlemmene i Frivillighet Norge er stor. Alt fra Norges Musikkorps Forbund og Norsk Rockforbund til Buddhistforbundet og Søndagsskolen i Norge.

Thursday, February 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments