Fant resistente e. coli-bakterier i norsk kalkun

(Dagbladet): I 2013 produserte norske bønder over 10 000 tonn kalkun. Det er nær sagt all kalkun som selges på det norske markedet.

Samme år undersøkte det norske overvåkningsprogrammet NORM-VET norske kalkunfileter. Da påviste de at 49,4 prosent av alle kalkunfiletene de undersøkte hadde antibiotika-resistente e. coli-bakterier i seg.

Tidligere har det blitt påvist antibiotika-resistente bakterier i norsk kylling. Denne uka slo leger alarm om bakteriene.

- Skummel produksjon

Det gjør miljøorganisasjon Framtiden i våre hender svært bekymret nå i juletida når mange nordmenn spiser kalkun.

- Dette sier meg at måten vi produserer mat på, særlig kalkun og kylling, er ganske skummel. Vi betaler mindre, men må betale for lave priser med økt helse-risiko, sier miljøleder i organisasjonen, Christoffer Ringnes Klyve til Dagbladet.

Han råder derfor nordmenn som ikke vil ta noen sjanser til å heller kjøpe økologisk kalkun.
 
- Den koster sikkert litt mer, men det er mindre risiko for at den har samme type problemer.

- Uheldig

Spesifikt påviste NORM-VET såkalte kinolonresistente bakterier i kalkunfiletene. Kinolon er en type antibiotika.

Foreløpig er det uklart hvor alvorlig det er at det er antibiotika-resistente bakterier i maten vi spiser, forteller overlege og forsker Dag Berild ved infeksjonsavdelingen på Ullevål til Dagbladet. Han har forsket på antibiotika-resistente bakterier i over 20 år.

- Det vi vet, er at det er uheldig. Får du en infeksjon av bakterier som er blitt resistente mot antibiotika, innebærer det at det blir vanskeligere å behandle. Dette er et av verdens største folkehelseproblemer, sier Berild.

Torsdag var han i høring på Stortinget om antibiotika-resistente bakterier. Han mener norske politikere nå begynner å se alvoret i situasjonen. Samtidig roser han norske bønder for måten de holder dyr på.

- Vi har hatt veldig lite problemer med maten i Norge, sammenlignet med andre land. Det skyldes innsatsen til norske bønder, sier Berild.

Avler på importerte dyr

I likhet med kyllingen som produseres i Norge, ble også kalkunen importert fra utlandet for cirka 15 år siden.

Det er høyst sannsynlig gjennom avl av de importerte dyrene at man i dag produserer norsk kalkun og kylling som har antibiotika-resistente bakterier i seg, forklarer Berild.

I likhet med forskeren og overlegen roser også miljølederen i Framtiden i våre hender norske bønder.

- Situasjonen i Norge er bedre enn i de fleste land. Men vi må fremdeles jobbe med løsninger, sier Ringes Klyve.

Ber regjeringen droppe forslag

Derfor mener han det er viktig at regjeringens forslag om å tillate dobbelt så mange fugler per gård snarest bør legges på is.

- Det er jo på grunn av måten det industrielle landbruket opererer at man har kommet i denne situasjonen. For å klare å produsere på den måten må man stue mange dyr sammen, da oppstår det sykdommer, sier Klyve.

- Tar problematikken alvorlig

Øystein Mysen er leder for alle kalkunprodusentene som er tilknyttet Nortura. Han forteller til Dagbladet at han selv og andre kalkunprodusenter merker godt det Mysen kaller «råkjøret» som har vært mot kylling.

- Det jeg kan si, er at vi tar dette på største alvor, og det skal vi fortsette med. Vi er helt avhengig av tillit fra forbrukerne, og den skal vi gjøre oss fortjent til, sier han til Dagbladet.

Han mener at det har vært en for ensidig framstilling av saken hittil.

- Det har vært en uheldig sammenstilling av argumenter. Steker og koker man kjøttet på en riktig måte, og har god kjøkkenhygiene, er det helt ufarlig å spise kalkun, sier Mysen.

Friday, December 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments