Et av tidenes norske prosjekter: «Best ski i Sotsji»

(Dagbladet:) Ordet «skandale» er nesten blitt oppbrukt de siste par døgnene, i omtalen av skiene de norske skiskytterne og langrennsløperne har hatt å rutte med i Sotsji.

I dag endte kvinnestafetten i en av de største norske OL-nedturene noensinne. Verdens beste langrennsløpere de siste par åra, Therese Johaug og Marit Bjørgen, måtte slåss for å legge selv den minste kunstsnøpartikkel bak seg under sine etapper. Det ble femteplass, noe som ville vært ansett som utenkelig før start.

Og at forklaringen skulle være at det norske laget hadde feltets dårligste skipark, burde også vært utenkelig.

I 2011 ble prosjektet «Ski 2014» igangsatt av Olympiatoppen. Toppidrettens ressurssenter på Sognsvann sto bak en liknende satsing før OL i Vancouver. Der kladdet det også under flere av de norske skiene, spesielt i starten av lekene, og den gang var det i tillegg samarbeidsproblemer mellom skiskytter- og langrennsleiren.

Skulle ha «best ski i Sotsji»

Ifølge NRK ble det brukt sju millioner på prosjekt «Ski 2010». Men omfanget på «Ski 2014» er enda større.

Dagbladet får vite at totalsummen som er blitt brukt på å sikre best mulige ski de siste tre åra, er mellom 20 og 30 millioner kroner. På prosjektets hjemmeside bekreftes det at det er et av de største siden Olympiatoppens opprettelse for over 25 år siden.

«Ski 2014 er et samarbeidsprosjekt mellom Olympiatoppen, Norges Skiforbund (langrenn og kombinert), og Norges Skiskytterforbund», står det, pluss:

«Prosjektet er et av de største OLT (Olympiatoppen) noen gang har gjennomført.»

Det nevnes tre mål på sida. Det mest konkrete er ambisjon nummer 3, hvor det kort og greit står:

«Best ski i Sotsji.»

Fem personer ansatt

De kunne knapt vært lenger unna å oppfylle det målet. Torsdag var det Emil Hegle Svendsen som fikk ødelagt sitt løp, fredag sleit Tora Berger, og i dag var det langrennsjentene det ble fiasko for.

Prosjektets leder er den samme som han som i dag innrømmet smørebom på Laura skistadion – langrennsleirens smøresjef Knut Nystad. Fem stykker har vært ansatt de siste tre åra for å sikre maksimale OL-ski, de har besøkt Sotsji en rekke ganger, og i 2012 sa Nystad dette til NRK:

- Skal vi få best ski, må vi teste der mesterskapet skal arrangeres. Vi ønsker å være best i verden, men vi at det er minst 15-20 andre nasjoner som har samme ambisjon.

- Vi har bommet

Toppidrettssjef Tore Øvrebø vil ikke stadfeste noe før den fullstendige evalueringen av prosjektet er gjort, men innrømmer overfor Dagbladet at storsatsingen deres har mislyktes totalt.

- Vi er åpne på at vi har bommet og gjort feilvurderinger som vi må finne ut av, sier han til Dagbladet etter lørdagens kvinnestafett.

- Vi har jo hatt gode ski tidligere i mesterskapet, og det skjedde en endring etter at været slo om. Skiskytterne har det samme problemet. De har nå jobbet sammen, og prøvd å finne ut av hva som har skjedd. Så må vi håpe vi klarer å snu det. Vi ser at vi har bommet nå, sier han videre.

- Vi må få frem at vi ikke er de eneste som driver med forskning på friksjon. Alle de store landene gjør det, men er kanskje ikke så åpne som oss angående at det går mye ressurser på det. Tyskerne vinner jo for eksempel alltid i aking. De som er interesserte i langrenn kjenner til det vi jobber med.

- Vi gir ikke opp

Men Øvrebø legger ikke skjul på at det er en skuffelse for hele den norske Sotsji-delegasjonen. Det norske smøreteamet har et budsjett på mellom sju og åtte millioner kroner årlig.

- Det jobbes hele tiden for å lykkes. Utøvere står på, og de som jobber med skiene ønsker også å få dette til. Det skaper jo skuffelse, og for utøverne, trenerne og fagpersonene er jo det tungt. Nå må vi bare snu det, sier han.

- Teamet er veldig offensive, og prøver å finne ut av det. Vi legger oss ikke ned og gir opp. Vi har fokus på å få dette til. Det er robuste folk i dette prosjektet, som er veldig offensive.

På spørsmål om hvilke vurderinger han gjør seg om prosjektets måloppnåelse, svarer han:

- Vi vurderer alltid. Fra dag til dag. Etter mesterskapet gjør vi det grundigere.

Beklager

Mens Sverige jublet for stafettgull, var smøresjefen i gang med å reteste skiene nordmennene har jobbet med i mange dager nå. Knut Nystad hadde ikke rukket å snakke med de bortsmurte jentene etter løpet. Det trengte han ikke for å konstatere missen.

Men Knut Nystad vet hva han skal gjøre når han treffer dem senere i dag.

- Jeg må jo bare beklage at det ble dårlige ski, men de skjønner at vi er her og gjør vårt aller beste. Stort sett gjør vi en god jobb for dem, og av og til mislykkes vi. Vi er avhengige av dem, de er avhengige av oss, sier han til Dagbladet.

Saturday, February 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments