Er det for kaldt inne?

DinSide: Etter en drøy måned med høylytte etterlysninger av vintervær, kom endelig snøen og kulda. Det er minusgrader over hele landet, og i dag er det også meldt snø over store deler av Sør-Norge.

Snø og minusgrader ute betyr også lavere innetemperaturer for de aller fleste. Er det hakket for kaldt for deg i leiligheten eller huset, har vi noen kjappe tips til hvordan du kan få det litt varmere, uten å måtte gjøre store og kostbare inngrep, som etterisolering, installasjon av varmepumpe, eller bytte ut peisen.

Og som en bonus vil flere av disse tipsene også hjelpe på strømregningen.

Finn ut hvor varmen blir av

Det første du bør sjekke er hvor varmen forsvinner. Jo større varmetap, jo fortere blir det kaldt – naturlig nok. Du har sannsynligvis en god idé om hvor allerede. Det kalde gufset som siver ut under døra fra boden eller gjesterommet, eller fra vinduet i stua, selv om det er lukket.

Du kan også sjekke hvor varmen blir av med en varmelekkasjemåler, eller gi boligen en helsjekk, og termografere.

Lukk døra

Gjesterommet, hobbyrommet, treningsrommet, kottet – ikke alle rom trenger å være like varme som kjøkken og stue, men da må du lage egne temperatursoner.

Finn ut hvor du vil ha det varmt, og lukk dørene mellom disse rommene, og sonene der det ikke trenger å være like varmt. Et par og tjue grader er fint i stua, mens temperaturen kan ligge på mellom 15 og 20 grader på soverommet.

Så lukk dørene! Det er ingen grunn til at varmekablene på badet skal varme opp den kjølige gangen. Og om du likevel liker det kaldt på soverommet, er det bare dumt at det blir så varmt at du må sette opp vinduet når du skal sove.

NB! Varmer du opp boligen med varmepumpe, er det viktig å sørge for at dørene står åpne mellom rom du ønsker skal være varme.

Monter tetningslister

Hjelper det ikke å lukke døra? Trekker det fortsatt kalde gufs fra gjesterommet, eller vinduet på badet? Tett igjen! Tetningslister er verken kostbart eller fryktelig vanskelig å få montert. Det finnes mange ulike varianter, som selvklebende lister du fester under døra, og gummilister du fester på innsiden av vindusrammen. Prisen starter på noen tiere.

Heng opp gardiner

Gardiner er på vei tilbake i trendbildet, etter flere år med gardinløse glass. Selv om du ikke er overbegeistret for trenden, bør du vurdere å henge opp gardiner, i hvert fall i vinterhalvåret. For til tross for at vinduene i en vanlig bolig bare utgjør en 5-10 prosent av boligens overflate, kan de stå for opp til 40 prosent av varmetapet.

Trekker du for gardinene, minker du varmetapet. Det er en grunn til at beste- og oldeforeldregenerasjonen hadde ulike vinter- og sommergardiner. Sommergardinene skulle slippe lyset inn, vintergardinene skulle holde kulda ute. For best mulig effekt lønner det seg med gardiner i tykt stoff, og fôr dem gjerne.

Det aller enkleste du gjør er å henge opp gardiner på en spennstang – inni vinduskarmen. Begynn gjerne her, eller heng opp i tillegg til tykkere gardiner.

NB! Har du ovn under vinduet, pass på at det er god nok avstand mellom ovnen og gardinene. De fleste panelovner har klare instruksjoner på hvor stort fritt rom de skal ha.

Få opp luftfuktigheten

Tørr luft om vinteren, gjerne som følge av vedfyring eller oppvarmete gulv, har også en effekt på hvordan du opplever temperaturen. Luftfuktighet påvirker varmetransporten ut av kroppen, og har den effekten at du opplever temperaturen som varmere enn den er, ifølge Meteorologisk institutt. Et kjapt og enkelt tips kan være å sette en skål vann på radiatoren eller på toppen av vedovnen.

Er det fryktelig tørt, kan du også vurdere å investere i en luftfukter.

Men pass på så det ikke blir for mye av det gode: Med høyere luftfuktighet enn 75 prosent kan muggsoppen begynne å vokse. Om du sliter med for mye fuktighet inne, har NAAF følgende råd:

– Det er noen forhold som er viktige for å begrense innendørs luftfuktighet: ikke skru av ventilasjonen eller avtrekksviftene helt, ventilasjonsluker i ytterveggene bør ikke tettes eller lukkes helt igjen, tørking av klær bør foregå i godt ventilerte rom som bad eller våtrom, skru på avtrekkshetta i god tid før matlaging for at luftstrømmen skal opparbeide et godt undertrykk som trekker ut fukt og stekeos, sier Ledermann til Ifi.no.

Kortvarig lufting

Midt i sprengkulda er det vel ikke så mange som har vinduene på gløtt, men noen liker å ha det skikkelig godt og kaldt på soverommet, og lar vinduet stå bare litt på gløtt. Det er lite økonomisk.

Vil du ha det sjokkaldt: Sørg for å brålufte godt før du legger deg.

Det er uansett viktig for alle å lufte, også i kulda. Dårlig lufting gir dårlig ventilasjon, og potensielt fuktskader. Men i stedet for vindu eller ventil på gløtt hele året, er det mye mer energiøkonomisk å lufte boligen skikkelig et par minutter, så ofte som annenhver time.

Du kan også tenke på å gjøre de litt større grepene, som for eksempel disse fem investeringene som gjør boligen varmere.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Strømtabbene du bør unngå
Finn frem gardinene

Thursday, January 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments